Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Νερό αγνώστου ποιότητας και σκουπίδια ανεξέλεγκτα

Πάρης Αγγουράκης: Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
Ο Πάρης Αγγουράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε την πόλη της Τρίπολης, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου στη Μεγαλόπολη, για δυο πολύ σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Το ένα έχει να κάνει με τον χώρο βιομηχανικών αποβλήτων της ΔΕΗ και τα πολλά και οξυμένα προβλήματα στην περιοχή της Ερμιονίδας.
Ο κ. Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα προβλήματα της Ερμιονίδας εντυπωσίασε με όσα αποκάλυψε. Από όσα μας είπε έγινε φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γνώση των θεμάτων και ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «δεν χειρίζονται με ιδιαίτερο ζήλο τα ζητήματα».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
«Αρχικά το πρώτο μεγάλο πρόβλημα με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι είναι οι τεράστιες ελλείψεις νερού ύδρευσης και άρδευσης στον Δήμο Ερμιονίδας» είπε. Συνέχισε λέγοντας «Η Λαϊκή Συσπείρωση μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ερμιονίδας αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν το νερό με το οποίο τροφοδοτούνται οι κατοικίες του Δήμου είναι πόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες οικιακές χρήσεις.

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας με έγγραφο της προς τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης αποφεύγει ρητά να τοποθετηθεί για το αν το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών είναι πόσιμο. Θεωρούμε λοιπόν πως αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού.

Δεύτερον ήρθαμε αντιμέτωποι με την προκλητική -παράνομη δράση της εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd» και της θυγατρικής της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», από κοινού με τους φορείς τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, σε βάρος των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος στην περιοχή της Ερμιονίδας. Η παραπάνω ξενοδοχειακή μονάδα δεν μπορεί να τροφοδοτείται με επαρκές και κατάλληλο νερό ύδρευσης που δήθεν θα προέρχεται από τη ΔΕΥΑ Ερμιονίδας και τους υδάτινους πόρους της περιοχής μέσω του δήμου Ερμιονίδας.

Τρίτον χρειάζεται να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας και της περιφέρειας Πελοποννήσου, το εάν οι επιχειρηματίες της τουριστικής μονάδας AMANZOE» στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα Κρανιδίου, έχουν προβεί σε παράνομη γεώτρηση για άντληση νερού.

Τέταρτον οι ενέργειες της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας για την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στα Χώνια της Κοιλάδας είναι παράνομες, τόσο όσον αφορά τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ατελή στοιχεία, καθώς και όσον αφορά τη μεθόδευση που επιλέχθηκε από το Δ.Σ της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, δηλαδή να συνεργαστεί με την εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», η οποία και χρηματοδότησε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πέμπτο η μονάδα εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λημμάτων (ΕΕΑΛ) λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων. Στη έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος και υδροοικονομίας Αργολίδας που έγινε, σημειώνονται πολλές παραβάσεις στην ΕΕΑΛ στο «Κάμπο» του Κρανιδίου.

Τέλος ένα ακόμα ζήτημα είναι οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων που εναποτίθενται στα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ερμιονίδας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον με ανυπολόγιστες συνέπειες για την δημόσια υγεία».

 

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Πάρης Αγγουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: