Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: «κόβουν τα χέρια και βγάζουν τα μάτια των αρχαιολόγων»

Όταν "οι φύλακες της ιστορίας μας" βγαίνουν στα κεραμίδια
τότε σίγουρα "κάτι σάπιο υπάρχει στην κυβέρνηση"
Οι εργαζόμενοι στη αρχαιολογική υπηρεσία Αργολίδος πραγματοποίησαν στάση εργασίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους 40 και πλέον εργατοτεχνίτες και σχεδιαστές που θα δουν το χαρτί της εφεδρείας τις επόμενες μέρες.
Σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν:
"Η ανθρωποφάγα μανία της τρόϊκα χτύπησε την πόρτα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπαλλήλων που θα χάσουν τη δουλειά τους, αφήνοντας πίσω τους ένα τεράστιο κενό στον τομέα της Προστασίας και της Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όχι τυχαία οι πρώτες ειδικότητες που θα κληθούν να δώσουν αίμα είναι οι σχεδιαστές και οι εργατοτεχνίτες.
Κλάδοι χωρίς συνδικαλιστική ομπρέλα, διάσπαρτοι στις Εφορείες Αρχαιοτήτων όλης της Ελλάδας, δύσκολα θα βρουν φωνές, από αυτές που συνήθως ακούγονται, για να τους υποστηρίξουν.
Ποια είναι όμως αυτά τα πρώτα θύματα στην εκατόμβη που θα ακολουθήσει;
Είναι οι έμπειροι και έμπιστοι τεχνίτες που πριν απ' όλους ακουμπούν τα χέρια τους στα αρχαία, όταν αυτά ξαναδούν το φως μετά από χιλιάδες χρόνια σιωπής.
Είναι οι ακάματοι σχεδιαστές που τα αποτυπώνουν στη θέση που βρέθηκαν, ώστε να μη χαθεί καμία πληροφορία, από αυτές που είναι απαραίτητες για την ανασύσταση της Ιστορίας.
Είναι τα χέρια και τα μάτια των αρχαιολόγων που καλούνται μετά να ερμηνεύσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και να γράψουν το βιβλίο του παρελθόντος.
Έξυπνη λοιπόν η επιλογή τους και από αυτή την πλευρά, εφόσον ο στόχος δεν είναι να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των θυμάτων που θα προσφερθούν βορά στο Μινώταυρο των δανειστών, αλλά να ακρωτηριαστεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία: αυτή η ατσαλένια αλυσίδα που από το 1834 κρατά ασφαλείς τους θησαυρούς της χώρας μας χτυπήθηκε καίρια στον πιο αδύναμο κρίκο της.
Η συνέχεια είναι απλή, προδιαγεγραμμένη και τραγική. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι πολλοί μέχρι να μη μείνει κανείς που να εμποδίζει την «ανάπτυξη».
Στη θέση όλων μας που χρόνια τώρα υπηρετούσαμε την πατρίδα έναντι πινακίου φακής, θα βρεθούν ιδιωτικές εταιρείες που εύκολα και γρήγορα θα παρακάμπτουν το εμπόδιο των αρχαίων, δηλαδή της ιστορικής μας μνήμης, της ίδιας της ταυτότητάς μας.
Αλήθεια την επόμενη μέρα, όταν οι άνθρωποι των αρχαίων θα μείνουν άνεργοι, χωρίς να μπορούν λόγω της εξειδίκευσής τους να βρουν δουλειά πουθενά αλλού, ποιός θα είναι εδώ για να διαφυλάξει για παράδειγμα την Αργολίδα, το κατά τις προσφιλείς ρήσεις των πολιτικών «μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου»; Ποιος θα έχει την πείρα και τη γνώση να φέρει στο φως τους αρχαίους θησαυρούς, να αναστηλώσει κάστρα, εκκλησιές και μοναστήρια, να προσφέρει στον κόσμο γνώση μέσα από σύγχρονα μουσεία;
Μήπως εσείς, οι Καίσαρες της πολιτικής του μνημονίου, που ανακαλύψατε υπεράριθμους σε ένα υπουργείο με χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις; Εσείς που περνάτε εδώ και χρόνια από το σημαντικότερο υπουργείο αυτής της χώρας χωρίς όραμα για τον πολιτισμό; Εσείς που με ελαφριά καρδιά βάζετε την ταφόπλακα πάνω σε ότι πολυτιμότερο έχει η Ελλάδα από γεννησιμιού της;
Αν νομίζετε ότι μπορείτε, χαιρετίσματα
ΧΑΙΡΕΤΕ
Αντώνιε, Ευάγγελε, και λοιπή συντροφιά
ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: