Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η Καρδιά των Αρκάδων, παραμένει ανθεκτική, παρά τις αντιξοότητες


Έρευνα: Κώστας Πρώιμος


Παρά τις επιδεινούμενες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες, οι Αρκάδες επιδεικνύουν, μεγάλη ψυχραιμία. Εξ αυτού του λόγου,  η καρδιά τους παραμένει ανθεκτική, στις … «σφαίρες»  που αδειάζει  επάνω της καθημερινά, η υπάρχουσα κατάσταση, με την επικυριαρχία του άγχους -απόρροια του  οικονομικού αδιέξοδου, στο οποίο έχουν οδηγηθεί, πολλοί από αυτούς.


Η ανασφάλεια και η προοπτική ενός αβέβαιου μέλλοντος, οδηγεί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, να  αναβάλλουν  επ’ αόριστον, τις όποιες σκέψεις τους για δεύτερο παιδί, ενώ  πολλοί γονείς, λόγω της πρωτοφανούς συρρίκνωσης,  του οικογενειακού τους εισοδήματος, έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα, την… ιατρική τους περίθαλψη, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά….


Οι νέοι και οι άνεργοι, ταλαιπωρούνται ολοένα και συχνότερα
από  γαστρεντερολογικές διαταραχές, ενώ αυξάνουν γενικά οι ασθενείς, που επιλέγουν για..ευνόητους λόγους, την επισφάλεια που ενέχει, μια τηλεφωνική ιατρική γνωμάτευση.

Αυτά και άλλα, άκρως ενδιαφέροντα, δήλωσαν στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», τρείς γνωστοί γιατροί που δραστηριοποιούνται στην Αρκαδική Πρωτεύουσα, Αντώνης Βρέττος (Καρδιολόγος), Αναστασία Προύντζου (παιδίατρος) και Παναγιώτης Παπαντωνίου (Γαστρεντερολόγος)

Αντώνης Βρεττός
Επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του στην Τρίπολη, τον Καρδιολόγο και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντώνη Βρεττό, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας: «Η  στενοχώρια υπάρχει διάχυτη στον κόσμο αυτή την εποχή, το άγχος κυριαρχεί, αλλά οι άνθρωποι το παλεύουν… Σε σημείο που προσπαθούν ακόμη  και να μην αλλάξουν, την ποιότητα των φαρμάκων τους, επιλέγοντας τα γενόσημα, για οικονομικούς λόγους. Θέλουν να πάρουν, αυτά που πιστεύουν ότι είναι τα καλά. Πάντως ο κόσμος, έχει περιορίσει τις επισκέψεις του στα ιδιωτικά ιατρεία και εμείς από την πλευρά μας, έχουμε περιοριστεί, στις οικονομικές μας απαιτήσεις, έχοντας συνειδητοποιήσει, τα σοβαρά  προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες…  Όσο για την τηλεφωνική γνωμάτευση, πράγματι πολλοί προσπαθούν, να καταφύγουν σε αυτήν, για να γλυτώσουν κάτι… Ευτυχώς από μια προσωπική εκτίμηση που έχω, τα καρδιακά επεισόδια, δεν παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στην Περιφέρειά μας, παρά το γεγονός ότι οι πιθανές αιτίες ελλοχεύουν, όπως είναι το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται πλέον αρκετός κόσμος… Η καρδιά των  Αρκάδων, αποδεικνύεται ανεκτική στις οικονομικές αντιξοότητες. Μπορούν και διατηρούν, την ψυχραιμία τους… Την αντιμετωπίζουν με στωικότητα, την  όλη κατάσταση όπως και οι περισσότεροι Έλληνες… Οι αντιδράσεις είναι ήπιες γιατί όλοι περιμένουμε για το καλύτερο… Τώρα το τι πραγματικά θα γίνει… Ελπίζω να πάνε όλα καλά»…

Αναστασία Προύντζου
Η κ. Αναστασία Προύντζου, παιδίατρος η οποία διατηρεί ιατρείο, στην Αρκαδική Πρωτεύουσα,  τα τελευταία εννέα χρόνια, μας είπε: «Η οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει στην μείωση της επισκεψιμότητας, η οποία αγγίζει, το 30-40%. Και να σκεφτείτε, πως εδώ στην Τρίπολη, οι ιατρικές επισκέψεις σε γενικές γραμμές,  ήταν από τις πιο οικονομικές, σε σύγκριση, με τις υπόλοιπες Περιοχές, της Πελοποννήσου.
Οι γονείς, έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα, την ιατρική τους περίθαλψη,  δίνοντας  άμεση προτεραιότητα, στα παιδιά τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν, να ανταπεξέλθουν οικονομικά… Ένα άλλο αξιοσημείωτο, είναι ότι τα περιστατικά, που οι ίδιοι θεωρούσαν κάποτε ως επείγοντα, πλέον σήμερα, αξιολογούνται με λιγότερη αυστηρότητα. Δηλαδή, ενώ λόγω των συμβάσεων, που υπήρχαν,  έφερναν τα προηγούμενα χρόνια, τα παιδιά στα ιατρεία με το παραμικρό, τώρα είτε περιμένουν την εξέλιξη, μιας εμπύρετης κατάστασης, είτε θα πάρουν συχνότερα τηλέφωνο, ή τελικά θα επιλέξουν, το νοσοκομείο…  Η τηλεφωνική γνωμάτευση βέβαια, εγκυμονεί κινδύνους, ενώ  έχει  να κάνει και με τη σχέση εμπιστοσύνης, γονέα και παιδιάτρου… Όμως μια μητέρα, δεν  μπορεί να εκτιμήσει μια δύσπνοια, ειδικά αν δεν έχει ξαναεμφανιστεί… Μπορεί ένα παιδάκι, να κάνει εμετούς…. Αυτό ίσως  να υποδηλώνει μια απλή «ιωσούλα», μέχρι μια μηνιγγίτιδα… Γι αυτό η τηλεφωνική γνωμάτευση, ενέχει ρίσκο. Για εμάς, είναι πολύ σημαντική η εικόνα του παιδιού, διότι λειτουργούν πολλά, με την αμεσότητα, όπως το ένστικτο μας… Η μητέρα μπορεί να κάνει την «τρίχα τριχιά» ή το αντίθετο και να μας μεταφέρει λανθασμένη εικόνα…  Και μετά να τρέχεις και να μην φτάνεις…  Ωστόσο νομίζω,  πως δεν υπάρχει παιδίατρος,τουλάχιστον στην Τρίπολη, που δεν θα δεχθεί να εξετάσει δωρεάν ένα παιδί, όταν υπάρχει ανάγκη και παράλληλα οικονομικό πρόβλημα, στις περιπτώσεις, που οι γονείς  έχουν υπάρξει πελάτες, στο ιατρείο.  Επίσης  κάτι ακόμη που παρατηρείται, είναι ο δισταγμός στα ζευγάρια, που έχουν ήδη αποκτήσει ένα παιδί, να προχωρήσουν και στο δεύτερο… Μας εκμυστηρεύονται οι ίδιοι οι νέοι γονείς,  ότι ενώ θα ήθελαν άλλο ένα μωρό, τα βγάζουν πέρα δύσκολα και αυτό αναστέλλει την επιθυμία τους… Δύσκολα κάνουν δεύτερο παιδί, διότι δεν θα μπορούν να το συντηρήσουν»…

Παναγιώτης Παπαντωνίου
Ο κ.. Παναγιώτης Παπαντωνίου Γαστρεντερολόγος -Ενδοσκόπος, επί σειρά πολλών ετών στην Τρίπολη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατ’ αρχήν η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, έχει επιφέρει, μια μεγάλη πτώση στην δουλειά μας, της τάξεως του σαράντα τοις εκατό ίσως και πενήντα τοις εκατό, από πλευράς επισκεψιμότητας. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος, που εντάχθηκα στο ΙΚΑ, πριν από τρία χρόνια. Αυτό παλιότερα θα ήταν αδιανόητο, γιατί δεν μπορούσα να φύγω από το ιατρείο καθόλου, λόγω της πληθώρας των ραντεβού… Δραστηριοποιούμαι στην Τρίπολη ως ιατρός, εδώ και είκοσι ένα χρόνια και μάλιστα τα πρώτα τρία χρόνια, είχα το μονοπώλιο στην ειδικότητα μου, καθώς ήμουν μοναδικός γαστρεντερολόγος. Τα επόμενα 12 χρόνια, υπήρξε ένας ακόμη συνάδελφος, ο οποίος ασχολείτο περισσότερο με την παθολογία και έτσι λοιπόν το κύριο κομμάτι της γαστρεντερολογίας, ερχόταν σε εμένα... Τα τελευταία χρόνια ,υπάρχουν στην πόλη,  άλλοι δύο συνάδελφοι, αλλά όπως και να ‘χει, το ποσοστό μείωσης της επισκεψιμότητας που σας προείπα δεν δικαιολογείται… Είναι δε, εντυπωσιακό πως και στο ΙΚΑ (και μετέπειτα ΕΟΠΠΥΥ), που ήμουν μέχρι προσφάτως, δεν υπήρχε επισκεψιμότητα… Εκτιμώ πως δεν υπήρχε ενημέρωση, χωρίς να μπορώ να εξηγήσω, το γιατί… Η δική μου η σύμβαση, έληξε τέλη Σεπτέμβρη… Ο ψυχίατρος, ο Ακτινολόγος, έφυγαν το Αύγουστο και σε λίγο καιρό, θα φύγει και  ο ορθοδοντικός… Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει…  Αν λάβουμε υπόψη μας πως  το στομάχι και το έντερο είναι όργανα που επηρεάζονται πάρα πολύ από την ψυχική σφαίρα, είναι επόμενο να αυξάνονται τα περιστατικά σε περιόδους,  όπου η υπερένταση η υπερκόπωση και το άγχος κυριαρχούν. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και μια προδιάθεση,  καθώς, δεν παθαίνει  οποιοσδήποτε εκτεθεί σε δύσκολες συνθήκες, γαστρεντερολογικές διαταραχές, όμως μπορώ να σας πω, πως ένας στους δύο που μας έρχονται και μας παραπονιούνται για τέτοιες ενοχλήσεις, κρύβεται πίσω τους το «στρές»…  Όπως επίσης, υπάρχει μια έξαρση των περιστατικών, που μας επισκέπτονται  για στομαχικές και εντερικές διαταραχές,  με  νέους και άνεργους ανθρώπους, τον τελευταίο καιρό.  Επίσης εντυπωσιακό είναι και θα ήθελα να αναφέρω, την σημαντική αύξηση,  των τηλεφωνημάτων… Με έχουν πάρει τηλέφωνο, για μια συμβουλή ασθενείς, που δεν έχω δει ποτέ!  Άλλο να σε πάρει κάποιος, που τον έχεις εξετάσει, έστω στο παρελθόν και άλλο να σου τηλεφωνεί, κάποιος που δεν ξέρεις  και  να σε ρωτάει τηλεφωνικά,  προφανώς μέσα στην απελπισία του, τι να κάνει,  για να αντιμετωπίσει ένα κοιλιακό άλγος… Και αυτό είναι πολύ σοβαρό, διότι μπορεί να έχεις απέναντι σου, έναν ασθενή και να φαίνεται υγιής, δηλαδή να μην έχει επηρεάσει κάτι την όψη και την θρέψη του ακόμη, στην συνέχεια όμως,  να τον εξετάσεις και να αποδειχτεί, ότι κάτι «αθόρυβο» και σοβαρό, εξελίσσεται»…

 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Μήπως ξέρετε να μου προτείνετε κάποιον γαστρεντερολόγο Αθήνα;