Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τα Κους… κους….της Διαιτησίας, στην Αργολίδα (27-11-2013)

Όλα σχεδόν τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΑ, πήγαν στο Βουκουρέστι και είδαν την Εθνικής μας ομάδα ποδοσφαίρου να παίρνει το εισιτήριό της για το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Αλήθεια, γιατί όλοι μαζί και ο Ανδρέας χώρια;

Γιατί άραγε στην συγκέντρωση των διαιτητών την περασμένη Δευτέρα στις 18 του Νοέμβρη δεν εμφανίστηκε κανένας από την ηγετική ομάδα του Συνδέσμου τους; Έφταιγε ο εκπαιδευτής που έκανε το μάθημα ή έφταιγε η παρουσία του προέδρου της ΕΠΣΑ; Πάντως και αυτή η συγκέντρωση γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία!

Η παλιά σειρά της Αργολικής διαιτησίας, ο Σταύρος Χαρλάς με δυο νέα …φυντάνια του χώρου, που τα στοιχεία τους δείχνουν θετικά όπου πρόκειται να κάνουν μεγάλη καριέρα. Πρόκειται για τους Ιριώτες νέους διαιτητές Νούλη Δρούζα και Κώστα Τσιλιμίγκρα.

Μπάλα (γύρα) πάρτο όπως το θέλεις, όλα τα γήπεδα (αφιλοκερδώς), έχει πάρει ο  αγαπητός φίλος της στήλης, ο Μανόλο. Μαθαίνουμε ότι οι παρατηρήσεις του που αφορούν το πώς παίζουν οι διαιτητές, είναι απολύτως εύστοχες και έτσι η επιτροπή διαιτησίας τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της.

Πολύ γνωστός έχει γίνει και υψηλές γνωριμίες έχει αποκτήσει μέσα στα ανώτατα κλιμάκια του Ελληνικού ποδοσφαίρου (ΕΠΟ) το νέο μέλος της ΕΠΣΑ, στην θέση του αντιπροέδρου και πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας, ο Γιάννης Μαντζούνης. Και το αξίζει άλλωστε με τα τόσα χρόνια μεγάλης του προσφοράς στο τοπικό ποδόσφαιρο. 

Πηγαίνουμε για την λήξη του πρώτου γύρου, στα τοπικά πρωταθλήματα και όλοι οι αγώνες βγαίνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε ότι αφορά την διαιτησία. Κάτι που έχει να κάνει στο να μην έχουν ζητήσει ακόμα καμιά από τις ομάδες, να παίξει παιχνίδι της …ξένη διαιτησία. Κάτι που είχε γίνει πέρσι στον αγώνα (κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων) ανάμεσα σε Κιβέρι – Κουτσοπόδι.

Τώρα  κάποια τυχόν λαθάκια έχουν γίνει από πλευράς κάποιων διαιτητών, αφού και αυτοί άνθρωποι είναι και λάθη κάνουνε. Να για παράδειγμα, να δώσουν πέναλτι και δεν δίνουν ταυτόχρονα αποβολή στον παίκτη που το έκανε, αφού ο επιθετικός της αντίπαλης ομάδας ήταν σε προφανή θέση για γκολ, όταν έγινε η ανατροπή του, είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι. Όσοι παρακολουθούν ποδόσφαιρο το έχουν δει αυτό το σκηνικό πολλές φορές. Ο κάθε διαιτητής πρέπει να πάρει την απόφασή του μέσα σε δευτερόλεπτα και δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να σκεφτεί. Έτσι την είδε την φάση, έτσι πήρε και την απόφασή του. Λάθος ανθρώπινο και σε καμιά περίπτωση σκόπιμο.  

Δυο παρατηρητές διαιτησίας είχε το ντέρμπι της Α1 κατηγορίας, στην Κοιλάδα ανάμεσα στην τοπική ομάδα της Κορωνίδας και του Ερμή Κιβερίου. Μάθαμε ότι έχουν την ίδια άποψη και οι δυο, στην φάση του πέναλτι και της αποβολής εις βάρος της τοπικής ομάδας. 

Στο φιλικό παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο του Λυγουριού, την περασμένη βδομάδα που δεν υπήρχε πρωτάθλημα στην Γ’ εθνική, ανάμεσα στην τοπική ομάδα του Αριστείωνα και του Πανναυπλιακού, διαιτήτευσε ο φίλαθλος Ηλίας Αντωνόπουλος (γιος του υπεύθυνου παρατηρητών αγώνων της ΕΠΣΑ του Νίκου Αντωνόπουλου). Σας πληροφορώ ότι έκανε μια άψογη διαιτησία, που θα την ζήλευαν ακόμα και κορυφαίοι εν ενεργεία διαιτητές. Μακάρι να βρισκόταν στην Αργολίδα (εργάζεται στην Σάμο) και να παρακολουθούσε τα μαθήματα της νέας σχολής της διαιτησίας, για να πάρει το σήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: