Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Οδηγίες για συνύπαρξη Γάτας και Σκύλου

H φύση τους θέλει σε «αντίπαλα στρατόπεδα». Ωστόσο, σκύλος και γάτα μπορούν να συνυπάρξουν φιλικά, αν τους μάθετε τον τρόπο. Ο επιτυχημένος ερχομός μίας νέας γάτας στο σπιτικό σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δημιουργία ενός ασφαλούς και ελεγχόμενου περιβάλλοντος. Εάν μάλιστα έχετε ήδη έναν σκύλο για συγκάτοικο, οι δύο τους μπορούν να συμπληρώσουν καλά ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διασφαλίσετε ότι η μεταξύ τους σχέση θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά και ήρεμα. Να είστε σε ετοιμότητα.
Πολλές φορές, η στάση και η προσοχή σας είναι αρκετή ώστε να εμποδίσει  την ανάπτυξη σοβαρών αψιμαχιών και εχθροτήτων. Μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τα βρίσκουν μεταξύ τους να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο σκύλος μπορεί να επιχειρήσει να παίξει μεταφέροντας το γατάκι γύρω γύρω στο χώρο. Ακόμα κι αν το γατάκι δεν φαίνεται να δυσανασχετεί, να είναι καλύτερο να το απομακρύνετε από τον σκύλο σας για να αποφύγετε τον όποιο τραυματισμό. Εάν έχετε περισσότερους από έναν σκύλο, μη τους επιτρέψετε να πλησιάζουν όλοι μαζί την γάτα σας. Είναι καλύτερα «να την συστήσετε» σε ένα σκύλο τη φορά έτσι ώστε κάθε σκύλος να καταλάβει ότι η γάτα είναι μέρος της οικογένειας σας και όχι ένα παιχνίδι ή θήραμα. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση στο δοχείο άμμου υγιεινής της γάτας. Αργά ή γρήγορα, μπορεί να φάει τα περιεχόμενα του!

Χωρίστε τις γάτες και τους σκύλους κατά τη διάρκεια των γευμάτων έτσι ώστε και οι δύο να μπορούν να τρώνε με ηρεμία, ο καθένας το δικό του φαγητό. Ως γνήσια σαρκοφάγα, οι γάτες χρειάζονται μία δίαιτα που περιλαμβάνει ένα αμινοξύ που λέγεται ταυρίνη. Γι’ αυτό, εάν ο σκύλος σας τρώει το φαΐ της γάτας σας, η γάτα μπορεί να παρουσιάσει διατροφική έλλειψη.

[Το κείμενο είναι συνεισφορά ζωοφιλικού σωματείου «Γνωρίζω, Αγαπώ, Φροντίζω -Γ.Α.Φ», τηλ. 6947984022].

Δεν υπάρχουν σχόλια: