Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Χανόμαστε… Κλείνουμε… Φυλακιζόμαστε… Μας ακούει κανένας;

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος
Η τύχη του νέου μέτρου που θα υποχρέωνε, τα μικρά εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν και τις Κυριακές,  προδιαγράφηκε δια στόματος ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων.
Διαβάστε τι μας είπαν «οι άνθρωποι της αγοράς».
-Δημήτρης Δούλος: (Παιδικά ρούχα)
«…  Περιμέναμε στα καταστήματα μας, τους πελάτες που… ποτέ δεν μπήκαν».
Ελένη Τόλου (Γυναικεία και ανδρικά εσώρουχα)
«Δεν μπορώ πλέον να ανταπεξέλθω στα λειτουργικά έξοδα, ΟΑΕΕ, εφορία. Είμαι αναγκασμένη, να βάλω λουκέτο και να βρεθώ, στην ανεργία».
Τατιάνα Σταύρου: (Υποδήματα)
Δεν ξέρω ποιοι κάνουν αυτούς τους νόμους και σκέφτονται, αυτές τις τακτικές …Πάντως  υπέρ του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών, δεν είναι»!
Κώστας Μπαλαλάς: (κατάστημα ρούχων)
«…Γενικά η κατάσταση δεν είναι καλή…  Επιβάλλεται αλλαγή, όλων των πραγμάτων»!
Πέτρος Ξηνταρόπουλος: (Κατάστημα ρούχων).
«Είμαι αντίθετος στις ανοικτές Κυριακές… Η ημέρα αυτή είθισται να είναι της ορθοδοξίας, της εκκλησίας και της ξεκούρασης…»
Παναγιώτης  Τσιώτος (Οπτικά «Οφθαλμός»)
«Ο κόσμος δεν έχει χρήματα… Τα φέρνουν όλοι δύσκολα»…
ΟΙ ΠΛΗΡΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ

Δημήτρης Δούλος: (Παιδικά ρούχα)
«Η εφετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών για τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης …  Συγκριτικά με το 2008, η πτώση του τζίρου αγγίζει και ίσως ξεπερνά το 40%... Δεν περιμένουμε τίποτα από τις φθινοπωρινές εκπτώσεις… Όταν ο κόσμος  δεν έχει καθόλου χρήματα τι να τις κάνει τις εκπτώσεις; Δεν νομίζω ότι θα γίνουν εκπτώσεις…. Τι συζητάμε, για 10%; Αυτό έτσι και αλλιώς γίνεται…  Ούτε οι ανοικτές Κυριακές θα αποδώσουν εμπορικά… Ο καταναλωτής όταν έχει χρήματα. Δεν περιμένει την Κυριακή για βγει να αγοράσει… Στο παρελθόν, ο Εμπορικός Σύλλογος πρότεινε να μείνουμε ανοικτά του Αγίου Πνεύματος…. Περιμέναμε στα καταστήματα μας, τους πελάτες που… ποτέ δεν μπήκαν. Τώρα όσο για την Κυριακή, εγώ θα μείνω κλειστός».

Ελένη Τόλου (Γυναικεία και ανδρικά εσώρουχα)
«Διατηρώ την επιχείρηση μου στο Ναύπλιο εδώ και δεκαοκτώ χρόνια. Προσωπικά δεν μπορώ πλέον να ανταπεξέλθω στα λειτουργικά έξοδα, ΟΑΕΕ, εφορία. Όπως θα είδατε και την ταμπέλα στην είσοδο, είμαι αναγκασμένη, να βάλω λουκέτο και να βρεθώ, στην ανεργία. Κάνω κουράγιο, μέρα με την μέρα… Οι περισσότερες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης στην πόλη μας, είναι στα όρια… Διαθέτω, αυτές τις ημέρες, τα εμπορεύματά μου κάτω από το κόστος για να κλείσω, και πάλι δεν υπάρχει ανταπόκριση… Ο πελάτης φτάνει από το ράφι στο ταμείο και ζητά τιμές, που τις βρίσκεις μόνο στο παζάρι… Όσο για τις εκπτώσεις και τις «ανοικτές» Κυριακές… δεν νομίζω ότι τα μέτρα, θα αποδώσουν…  «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Είμαστε εγκλωβισμένοι και δεχόμαστε ανελέητα χτυπήματα από τον ΟΑΕΕ, την εφορία, τις τράπεζες που κάποτε μας «έκλειναν» το μάτι…. Τι να σας πω… Η κατάσταση θα χειροτερέψει.. Γνωρίζω τρεις-τέσσερις περιπτώσεις επιχειρήσεων που,  το τελευταίο διάστημα, άνοιξαν με την βοήθεια προγραμμάτων του  ΟΑΕΔ. Δεν μπόρεσαν να «κρατηθούν» στην αγορά ούτε πεντάμηνο…»


Τατιάνα Σταύρου: (Υποδήματα)
«Σκεφτείτε, πως τα τελευταία χρόνια, μια υγιής επιχείρηση του κλάδου μας, παρουσιάζει πτώση τζίρου 10% κάθε σεζόν, κατά μέσο όρο! Το μέτρο των φθινοπωρινών εκπτώσεων δεν θα αποδώσει… Με καμία δύναμη… Δεν βγαίνουν τα νούμερα… Βάλανε τριάντα πέντε τοις εκατό από το πρώτο ευρώ, συν το 23% ΦΠΑ… Εμείς είμαστε μια επιχείρηση που πουλάει 80% ελληνικά προϊόντα… Τα ποσοστά κέρδους είναι σχεδόν ανύπαρκτα …Το δεκαήμερο των εκπτώσεων περιμέναμε; Όλο το χρόνο κάνουμε στον κόσμο ό,τι μπορούμε… Αφού δεν υπάρχουν χρήματα… Στην ίδια μοίρα και οι δύο ανοικτές Κυριακές του Μήνα… Εδώ δεν υπάρχει κίνηση τις παραδοσιακές καθημερινές, θα υπάρξει τις Κυριακές;  Καθόμαστε που καθόμαστε όλες τις μέρες… Θα καθόμαστε και την Κυριακή μέσα στα καταστήματά μας;  Γιατί; Για να πίνουμε τον καφέ με την ησυχίας μας; Προτιμώ να τον πίνω σπίτι μου μαζί με την οικογένεια μου..Δεν ξέρω ποιοι κάνουν αυτούς τους νόμους και σκέφτονται, αυτές τις τακτικές …Πάντως  υπέρ του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών, δεν είναι»!

Κώστας Μπαλαλάς: (κατάστημα ρούχων)
«Δραστηριοποιούμαι από το 1991 στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου. Η πτώση του τζίρου στα καταστήματα του κλάδου μας αγγίζει πλέον το 40%.... Έχουμε χάσει ένα σημαντικό ατού που διαθέταμε… Τον τουρισμό …Οι επισκέπτες  του Ναυπλίου, στις μέρες μας  δεν έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη… Όσο για το μέτρο των φθινοπωρινών εκπτώσεων δεν θα έλεγα πως καλλιεργεί ιδιαίτερες προσδοκίες στον εμπορικό κόσμο…
Γενικά η κατάσταση δεν είναι καλή…  Επιβάλλεται αλλαγή, όλων των πραγμάτων! Η Θεσμοθέτηση της Κυριακής, ως ημέρας λειτουργίας, εκτιμώ πως θα μπορούσε λίγο να αποδώσει, στα μέρη όπου παρατηρείται επισκεψιμότητα, τα Σαββατοκύριακα».

Πέτρος Ξηνταρόπουλος: (Κατάστημα ρούχων).
«Το Ναύπλιο είναι τουριστική και πανέμορφη πόλη… «κρατάει» ακόμη λίγο… Το δεκαήμερο αυτό των εκπτώσεων ελπίζουμε να φέρει τα αναμενόμενα, δηλαδή να τονώσει λίγο την εμπορική κίνηση… Δεν μπορώ να προβλέψω για το αποτέλεσμα… Μακάρι να «τραβήξει»… Η  αλήθεια είναι πως όποιος έχει  κάποια χρήματα να διαθέσει για το ντύσιμό του θα το κάνει… Προσωπικά είμαι αντίθετος στις ανοικτές Κυριακές… Η ημέρα αυτή είθισται να είναι της ορθοδοξίας, της εκκλησίας και της ξεκούρασης… Να απολαμβάνουμε την οικογένεια μας… Ε, να μην τα χάσουμε και αυτά…»

Παναγιώτης  Τσιώτος (Οπτικά «Οφθαλμός»)
Υπάρχει σαφέστατα μια πτώση του τζίρου …Είναι γενικό όμως αυτό… Είναι θετική κίνηση, το εκπτωτικό δεκαήμερο του φθινοπώρου, όμως φαντάζει ως «δώρο –άδωρο», γιατί απλούστατα ο κόσμος δεν έχει χρήματα… «Τα φέρνουν όλοι δύσκολα»… Το πείραμα των ανοικτών Κυριακών δεν νομίζω πως θα αποδώσει… Ο κόσμος έχει ημέρες για να κάνει τα ψώνια του… Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην επιλογή της ημέρας..  Αν ο κόσμος είχε μεγάλη αγοραστική δύναμη, ας ανοίγαμε και τις Κυριακές… Όπως ξέρετε τα καταστήματα έχουν αυξημένα πάγια λειτουργικά έξοδα. Όταν υπάρχει και προσωπικό τα πράγματα δυσκολεύουν… Το θέμα λοιπόν είναι αν υπάρχει μια ανταποδοτικότητα στο μέτρο των ανοικτών Κυριακών… Καλή ως κίνηση, αλλά η εποχή δεν την  «σηκώνει»… Εμείς θα ανοίξουμε την πρώτη Κυριακή αλλά με επιφύλαξη… Θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση για να συνεχίσουμε…»

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: