Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ακούμε και από το δέρμα

Τελικά το δέρμα αποδεικνύεται πολυεργαλείο. Εκτός από το ότι μας προστατεύει από τις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τώρα μάθαμε ότι μας χρησιμεύει και για την ακοή! Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ απέδειξαν η επιδερμίδα παίζει ρόλο στο πώς ακούνε οι άνθρωποι.
Οι ερευνητές, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έστελναν μικρά ρεύματα αέρα στους εθελοντές των πειραμάτων, που είχαν καλυμμένα τα μάτια τους, ώστε να απομονωθεί τελείως η αίσθηση της όρασης σε σχέση με την ακοή. Όταν φυσούσε αυτό το ανεπαίσθητο αεράκι, οι ακροατές συχνά άκουγαν λανθασμένα τους ψιλούς ήχους ("μπα" και "ντα") ως "πα" και "τα", ενώ όσοι εθελοντές δεν μπερδεύονταν από το τεχνητό αεράκι, αλλά απλώς άκουγαν τις ομιλίες, δεν έκαναν τέτοια λάθη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πληροφορίες από την αίσθηση της αφής (από την ανεπαίσθητη πνοή του αέρα που συνοδεύει τους ήχους της ομιλίας), από κοινού με την ακοή και την όραση, για να ακούσουν μια ομιλία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: