Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ερμιονίδα: Στα εμπορικά της ένδυσης, κουμάντο κάνει η… κρίση! Πολλά εμπορικά, δεν κάνουν ούτε «σεφτέ», μέσα στην εβδομάδα….

*Το «λουκέτο», φαντάζει σαν  λυτρωμός, για αρκετούς ιδιοκτήτες!
Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

Επισκεφτήκαμε, στον χώρο εργασίας τους, πέντε ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης, που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι και την Ερμιόνη, που αποτελούν σημαντικές Γεωγραφικές Ενότητες, της «πάλαι ποτέ» εύπορης  και οικονομικά εύρωστης, Ερμιονίδας…

Συνομιλήσαμε μαζί τους, για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπορικές  τους επιχειρήσεις, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης… «Κουμάντο σήμερα, κάνει η κρίση στα μαγαζιά τους και όχι οι ίδιοι», όπως μας δήλωσαν…

Με το επαγγελματικό τους μέλλον, να φαντάζει απολύτως αβέβαιο, βάζοντας σε περιπέτειες τόσο τους  εαυτούς τους όσο και τις οικογένειες τους και με  την ψυχολογία τους, επιεικώς καταρρακωμένη, υπομένουν και επιμένουν, μέχρι την ύστατη στιγμή…
Διαβάστε τι μας δήλωσαν:

Κατερίνα Κασνέστη (Ερμιόνη -Λόγω τιμής)
«Άνοιξα το κατάστημα στην Ερμιόνη, το 2005. Τα τελευταία τρία χρόνια, το σκηνικό στον εμπορικό κόσμο, στην οικονομία της Ερμιόνης αλλά και της περιοχής γενικότερα, έχει αλλάξει άρδην… «Κρατηθήκαμε» λίγο, στις αρχές της Κρίσης, διότι ως επαρχία, την αναμέναμε αλλά δεν την είχαμε αισθανθεί ακόμη…. Σήμερα η κατάσταση, είναι «τελειωμένη». Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δάσκαλοι και οι συνταξιούχοι που ήταν πελάτες μας, έχουν εξαφανιστεί… Είναι όλοι τους κατεστραμμένοι. Πλέον περιμένουμε το καλοκαίρι, να έρθουν οι ξένοι, μήπως και ορθοποδήσουμε...Με το ζόρι να δουλέψουμε λίγο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ….Και μιλώ για αλλοδαπούς τουρίστες. Οι Αθηναίοι  παραθεριστές όταν θα έρθουν, θα  ξοδέψουν  στην πλειοψηφία τους, χρήματα μόνο για είδη βασικής ανάγκης. Ο τζίρος μας τα τελευταία χρόνια, έχει πέσει στο 50% το λιγότερο…. Ο Δεκέμβρης που παραδοσιακά για εμάς, είναι λόγω εορτών, ο καλύτερος (εισπρακτικά) μήνας, το 2013, για τους γνωστούς λόγους των περικοπών  κ.α. , σημείωσε μια πρωτοφανή μείωση, τζίρου… Τους Χειμώνες, στηριζόμασταν πελατειακά,  στον ντόπιο πληθυσμό…. Αυτή τη φορά, δώρο Χριστουγέννων, δεν πήρε σχεδόν κανείς… Μόνο ορισμένοι, στον ιδιωτικό τομέα… Το κατάστημα μου, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2012, σημείωσε μια πτώση εσόδων, της τάξεως του 50%.... (Δεκέμβρης με Δεκέμβρη)! Τον Γενάρη κινηθήκαμε, στο πλαίσιο των εκπτώσεων και βέβαια, κάναμε στους πελάτες μας, ευκολίες…. Οι άνθρωποι όμως, δυσκολεύονται ακόμη και στις δόσεις… Το πρωί δουλεύω σε φαρμακείο… Έχω τρία παιδιά και αν δεν είχα και αυτό το δεύτερο εισόδημα, θα είχα τελειώσει… Εργάζομαι  σε δεύτερη δουλειά, για να πληρώνω τον ΟΑΕΕ,  του μαγαζιού μου… Μου λένε: «κλείστο»! Δεν είναι τόσο απλό όμως, γιατί έχω μέσα, εμπορεύματα πληρωμένα»…

Σοφία Καραγιαννίδου: (PROFIL-Κρανίδι)
Το κατάστημα λειτουργεί επί δεκαοκτώ συναπτά έτη ...Προλάβαμε τις καλές εποχές… Από το 2010, μας  «έπιασε», μια ατελείωτη κατηφόρα… Οι πελάτες έχουν εξαφανιστεί...Όσοι έχουν ακόμη μια οικονομική άνεση, προτιμούν να ψωνίζουν, εκτός περιοχής…. Ο κόσμος παρά την κρίση, δεν επιλέγει τα καταστήματα του τόπου του… Πολλοί, δεν μπαίνουν καν στον κόπο, επισκεφτούν τα μαγαζιά μας, να δουν αν τα εμπορεύματά μας, τους καλύπτουν ή τους αρέσουν… Αυτό το φαινόμενο υπήρχε και παλιότερα, όμως όχι στον σημερινό βαθμό… Οι τιμές  μας, είναι ανταγωνιστικές, με αυτές των καταστημάτων, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα των πόλεων, σε αρκετά μας είδη… Τις παλιές εποχές, κάναμε ημερήσιο τζίρο, τριακόσια και τετρακόσια ευρώ, ενώ εφέτος κάνουμε… δέκα και δεκαπέντε ευρώ ημερησίως, ενώ μπορεί να περάσει εβδομάδα ολόκληρη χωρίς «σεφτέ», καταλαβαίνετε σε ποιο σημείο, έχουμε φτάσει!...»

Στην συζήτηση παρενέβη, ο σύζυγος της κας Καραγιαννίδου, ο  κ. Χρήστος Λαδάς, έκδηλα απογοητευμένος,  από την καθημερινότητα,  που έχει μεταμορφωθεί σε πραγματικό εφιάλτη, για την επιχείρησή τους, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας, τα εξής: « Εμπορευόμασταν και επώνυμα ρούχα…  Κάποτε οι πελάτισσές μας, δεν σκεφτόντουσαν τις τιμές… Τώρα τους λέμε, πάρτε το ακόμη και με 70% έκπτωση αλλά και πάλι, δεν το αγοράζουν…. Φανταστείτε μια φούστα της «Φορέλ», που κόστιζε εβδομήντα και ογδόντα ευρώ, να την δίνουμε με είκοσι και όμως να μην πουλιέται! «Μπαίνουμε μέσα» ως επιχείρηση, κάθε μέρα! Θέλουμε να κλείσουμε, διότι είμαστε φεσωμένοι μέχρι το λαιμό και δεν μπορούμε… Μας ζητάνε το Φ.Π.Α. Είναι είκοσι επτά χιλιάδες ευρώ… Μα αν είχαμε αυτά τα λεφτά, θα κλείναμε; Θα τα επενδύαμε σε οικονομικότερα εμπορεύματα και θα δουλεύαμε… Αυτά τα λεφτά, δεν τους τα δίνουμε… Και γράψτε το αυτό!»
Ελένη Αντωνιάδη (Κρανίδι -PICCOLINO)
Δραστηριοποιούμαστε ως μαγαζί, στον χώρο του παιδικού ρούχου και των βαπτιστικών, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η δουλειά από το πρώτο χρονικό διάστημα της λειτουργίας μας, που δεν είχαμε ακόμη συνειδητοποιήσει το τι έρχεται, μέχρι σήμερα, έχει πέσει στο 50%...Κατανοώ ότι ο κόσμος, μετράει και το τελευταίο του ευρώ, όμως ένα μαγαζί έχει πάγια  έξοδα, ενοίκιο, ΟΑΕΕ και στην δική μου περίπτωση, τα βαπτιστικά τα φτιάχνω στο χέρι… Αυτό δεν το πληρώνομαι, έτσι και αλλιώς …Όσο για τον εφετινό Χειμώνα, σε σχέση με τον περσινό… χάλια! Δεν έχω το κουράγιο, να ανοίξω τα τεφτέρια για να δω… Σε εμάς έχει κάνει ζημιά  και το ίντερνετ… ειδικά στα είδη της βάπτισης… Υπάρχει και μια μερίδα πελατών, που για τις αγορές τους, προτιμούν την Αθήνα… Πολλά  Εμπορικά, ακόμη και στο κέντρο του Κρανιδίου, μπορεί αυτήν την εποχή, να μην υπερβούν σε είσπραξη τα εκατό ευρώ, μέσα σε μια εβδομάδα….»

Ιωάννης Δήμας (Κρανίδι -Δήμας)
«Είμαστε στον κλάδο της ένδυσης, από το 1978.Την επιχείρηση, η οποία είναι η παλαιότερη στο Κρανίδι, την ξεκίνησε ο πατέρας μου. Υπήρξαν καλές εποχές…. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι εμπορικές επιχειρήσεις και αυτές της ένδυσης, βρίσκονται μέσα σε ένα κυκεώνα, αρνητικών εξελίξεων…. Να μιλήσουμε για τους δυσβάσταχτους φόρους; Για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα μας, γιατί  εν τέλει, αυτοί που επλήγησαν, είναι  οι ίδιοι (πρώην) πελάτες μας. Για τον ΟΑΕΕ, που μας έχει «γονατίσει» κυριολεκτικά,  όλους τους ιδιοκτήτες εμπορικών ανεξαιρέτως; Η οικοδομή στην Ερμιονίδα,  με εκατοντάδες συναφή επαγγέλματα, έχει πτώση απίστευτη, που αγγίζει το 90%! Έχουν μείνει κάποιοι ψαράδες… Αν σκεφτείτε πως την τελευταία διετία, ο ετήσιος τζίρος μας έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 80% συγκριτικά με τα περσινά και τα εφετινά στοιχεία, καταλαβαίνετε προς τα πού οδεύουμε! Ίσως, αν γίνουν τελικά, κάποια αναπτυξιακά έργα, όπως το τουριστικό καταφύγιο στο Πόρτο χέλι αλλά και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, μπορέσουμε να ποντάρουμε λίγο, σε αυτούς που θα καλύψουν τις νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν… Η  ουσιαστική λύση είναι να «ανοίξουν την κάνουλα», οι τράπεζες… Δεν πάει άλλο… Το έχουν κάνει τόσες φορές κατά το παρελθόν, ας το επιχειρήσουν άλλη μια»! Στο Κρανίδι υπάρχουν σήμερα, οικογένειες που πεινάνε! Ρούχα θα κοιτάξουν να αγοράσουν;»….

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα είναι "ποιός κάνει κουμάντο στην κρίση"...

Ανώνυμος είπε...

ρωτήστε τις διοικήσεις των εταιρειών τύπου ΑΜΑΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

αυτοί που κρύβονται πίσω απο τους Βιλάρχες της Ερμιονίδας! Γιατί δεν υπάρχει κανείς που δεν το γνωρίζει και ομως ψηφίζει;