Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τα παράξενα βράχια που… κουδουνίζουν!

Αν χτυπήσει κάποιος έναν βράχο περιμένει να ακούσει έναν γδούπο και όχι έναν ήχο κλήσης!
Κι όμως τα Ringing Rocks στην Πενσυλβάνια παράγουν ένα μεταλλικό κουδούνισμα εάν κτυπηθούν από κάποιο σφυρί.
Μέσα σε ένα πάρκο 128 στρεμμάτων υπάρχουν αυτές οι παράξενες πέτρες, γνωστές στους ιθαγενείς Αμερικανούς από το 1.700 με την ονομασία «τα βράχια που κουδουνίζουν».
Ο ήχος που παράγεται από τους βράχους είναι τόσο απροσδόκητος που κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν ότι αυτά τα βράχια δεν είναι από πέτρα. Στην πραγματικότητα ακούγονται σαν να είναι κούφια ή μεταλλικά! Το παράξενο αυτό φαινόμενο έχει φέρει σε αμηχανία τους επιστήμονες και τους γεωλόγους για χρόνια, ενώ αρκετά πειράματα έχουν διεξαχθεί πάνω τους.
Ο ακριβής λόγος για τον ασυνήθιστο ήχο που παράγουν παραμένει άγνωστος και το κουδούνισμα δεν μπορεί να εξηγηθεί. Ο γεωλόγος Richard Faas που κάνει πειράματα με κομμάτια βράχων στο εργαστήριό του από το 1965, ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη σύνθεσή τους και είναι αυτό που κάνει τους βράχους να κουδουνίζουν, χωρίς όμως να είναι ακόμα σε θέση να το προσδιορίσει.
Το σίγουρο είναι ότι πλήθος κόσμου καταφθάνει στην Πενσυλβάνια κρατώντας… σφυριά προκειμένου να ακούσει τα κουδουνίσματα των βράχων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: