Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τι Δήμαρχο χρειαζόμαστε; Άρθρο του Αντώνογλου Μιχαήλ, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Μιχάλης Αντώνογλου
Είναι γεγονός, ότι ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ είναι ξεχωριστός Δήμος για άπειρους λόγους.
Πρώτα απ΄ όλα η πρωτεύουσα του νομού, το Ναύπλιο, από μόνο του είναι ένα στολίδι, μία πόλη, που όσοι την επισκεφτούν, έρχονται ξανά και ξανά. Συνδυάζει τον επιβλητικό όγκο και τη δυσάρεστη ιστορία που κρύβει το Παλαμήδι (φυλακή του ήρωα Κολοκοτρώνη), με τη γαλήνη και την ομορφιά του αργολικού κόλπου με το Μπούρτζι.
Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της περιοχής: ιστορικά, τουρισμού, αγροτικού προϊόντος κλπ, βλέπουμε γιατί ο Δήμος αποτελεί «μήλον της Έριδος», ανάμεσα σε τοπικά και ξένα συμφέροντα, και σ΄ αυτούς που αγαπούν και νοιάζονται τον τόπο τους.
Και αναφέρομαι σε συμφέροντα, διότι η περιοχή είναι πλούσια, γεννά χρήμα. Αν γίνει χρηστή διαχείριση, οι δημότες θα ευημερήσουν.
Η μάχη δυστυχώς είναι άνιση, διότι αυτοί που κυνηγούν το χρήμα είναι αδίστακτοι και χρησιμοποιούν κάθε μέσον, ακόμη και το δημόσιο χρήμα, για να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
Είναι άνιση, διότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και δεν πιστεύουν, ότι ένας ακέραιος Δήμαρχος θα τους βοηθήσει. Εδώ είναι το μεγάλο λάθος, όμως ποιος μπορεί να τους πείσει;
·      Ένας δυναμικός Δήμαρχος, μπορεί να κάνει θαύματα, διότι ο Δήμος δεν είναι αόριστη έννοια, είναι Άνθρωποι που χρειάζονται στήριγμα στις δυσκολίες τους, στήριγμα στις επιχειρήσεις τους, στήριγμα στα προϊόντα τους.
·      Ένας Δήμαρχος με γνώσεις, μπορεί να φέρει πολλά χρήματα από τα ΕΣΠΑ (είναι επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για διάφορα έργα που βελτιώνουν και αναπτύσσουν πόλεις και περιοχές). Στα έργα θα δουλέψει κόσμος και το χρήμα θα μείνει εδώ. Tα έργα που θα γίνουν θα αναπτύξουν την περιοχή και θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων.
·      Ένας τεχνοκράτης Δήμαρχος, μπορεί να αξιοποιήσει τους δύο οικονομικούς άξονες της περιοχής μας. Τον τουρισμό και το αγροτικό μας προϊόν. Με κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, θα αξιοποιήσει τη δυναμική τους και θα προωθήσει παντού αυτά τα δύο προϊόντα.
·      Ένας πεφωτισμένος  Δήμαρχος, έχει στο μυαλό του και σε πρώτη προτεραιότητα τα προβλήματα της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τέσσερεις κολώνες που συγκρατούν το οικοδόμημα κάθε κοινωνίας μικρής ή μεγάλης.
·      Ένας έντιμος  Δήμαρχος, θα ανοίξει την πόρτα του Γραφείου του σε όλους, όχι για ρουσφέτια ή μικροεξυπηρετήσεις, αλλά για σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν και στεναχωρούν τον απλό κόσμο. Να δέχεται τους δημότες του, όχι όταν φτάνουν οι εκλογές, αλλά όσο πιο συχνά γίνεται, και να υποχρεώνεται, να δίνει εξηγήσεις για τα πάντα, μέσω του Τύπου τουλάχιστον μία φορά το μήνα, για να μαθαίνουν οι πολίτες από τον ίδιο, σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος, κι όχι από φήμες ή τα λόγια καφενείου.
·      Ένας έμπιστος Δήμαρχος, που να σέβεται και να αξιοποιεί κατάλληλα το Δημόσιο χρήμα. Το δικό μας. Το χρήμα που προέρχεται από όλους ανεξαιρέτως τους δημότες. Θα πρέπει με σωστή διαχείριση να επιστρέφει πίσω στους πολίτες, κι όχι να σπαταλιέται σε θεάματα και εκδηλώσεις που προσβάλλουν τους δημότες με την κακογουστιά και τη μη χρησιμότητα τους. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν αυτά τα ανώφελα πανηγύρια και να στηριχτούν οι μικρές τοπικές κοινωνίες, που η κάθε μια θα αναδείξει τις ομορφιές της και τα προϊόντα της.
·       Ένας ανθρώπινος  Δήμαρχος, που θα καταλάβει, ότι το ΝΕΡΟ, είναι δώρο του Θεού στο ανθρώπινο γένος, και έχει την ΙΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να το παρέχει καθάριο και ΠΟΣΙΜΟ στους συμπολίτες του, και σε τιμές νερού, κι όχι  ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ!!!
·       Ένας έξυπνος Δήμαρχος, γνωρίζει, ότι ΜΟΝΟΣ του ή με μια παρεούλα 3-4 ατόμων, δεν μπορεί να κυβερνήσει. Γνωρίζει, ότι πρέπει να έχει κοντά του ικανότατους Συνεργάτες σε θέσεις κλειδιά, που θα εργάζονται, μόνο για το καλό των Δημοτών.
Γνωρίζει, ότι πρέπει να έχει κοντά του το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών, που θα του δίνουν δύναμη  (κυρίως ΗΘΙΚΗ), για να μπορεί να παλεύει με τα εκάστοτε αντίθετα συμφέροντα και να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται αποφάσεις για το καλό  των δημοτών του.
 «ένας στρατηγός, χωρίς καλούς αξιωματικούς, δεν μπορεί να νικήσει σε καμμιά μάχη, όσο στρατό κι αν διαθέτει».
#  Αυτά είναι τα προσόντα ενός Σύγχρονου Δημάρχου, που δεν έχει ανάγκη, λίγο πριν τις εκλογές, να ρημάζει τα πεζοδρόμια,  να σκάβει χαντάκια, να διαμορφώνει σοκάκια, να μπαλώνει τρύπες σε άθλιους από τα «έργα» δρόμου, και γενικά ότι κάνουν όλοι οι δήμαρχοι που θέλουν να επανεκλεγούν.
Αυτά τα προεκλογικά «κόλπα» τα κάνουν οι περισσότεροι, και ξέρετε γιατί; Γιατί πιάνουν σε αφελείς! 
Φίλοι Συμπολίτες, μην πέσετε στην παγίδα του φίλου, του γνωστού, του κολλητού, του συγγενή.
Οι Δημοτικές εκλογές κρίνουν το μέλλον του τόπου μας, δηλαδή το δικό μας, γιατί εμείς ζούμε εδώ.
Οι αποφάσεις των όποιων εκλεγμένων, θα μας επηρεάσουν και τα επόμενα χρόνια.
Πίσω μας ακολουθούν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Η ΨΗΦΟΣ είναι ΟΠΛΟ, μην το γυρίσετε εναντίον τους.
Αντώνογλου Μιχαήλ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Με το συνδυασμό του Χρ. Γραμματικόπουλου
ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Μιχάλη. Από την περιγραφή καταλαβαίνουμε ότι ψηφίζεις Κωστούρο. Η περιγραφή είναι ακριβέστατη. Τον φωτογραφιζεις και τον περιγράφεις εξαιρετικά.

Ανώνυμος είπε...

έχεις δίκιο , δεν ξέρεις τι λες .

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο είναι για γέλια. Από ευγένεια δεν θα πω ούτε για τον γράφοντα ούτε για τον υπογράφοντα οι οποίοι είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Ψεύτικοι άνθρωποι με ψεύτικα χαμόγελα και ψεύτικες υποσχέσεις μου προκαλείτε θλίψη. ΠΟΛΥ ΘΛΙΨΗ

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμοι τσατσοι του Κωστουρου που καθεστε και σχολιαζετε, εσεις και ο ανικανος δημαρχος σας τελειωνετε... τα ψωμια σας ειναι πολυ λιγα..

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα το ίδιο άρθρο σε όλα τα μπλογκ.Ηταν τόσο καλό ή τοσο καλοπληρωμένο;

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Μιχάλη πράγματι φωτογραφίζεις τον συνάδελφό σου , ειδικά στο θέμα του χρώματος του νερού : είναι κιτρινωπό σαν τη σαμπάνια .

Ανώνυμος είπε...

Βρε Μιχάλη τι δουλειά έχεις εσύ με το Χρόνη και την Κούτσελα; Δε ρώταγες;
τέως Δρεπανιώτης

Ανώνυμος είπε...

επειδή τον είχα και προπονητή είμαι σίγουρη ότι δεν ταχει γράψει ο ίδιος γιατί δε μπορούσε από παλιά να μιλήσει. αποκλείεται ναμαθε τώρα. τον συμβουλευω όμως να μην κατεβει και να κατσει στ αυγα του γιατι ορισμένες δεν ξεχναμε τις παρενοχλήσεις. εχουμε και φωτο. αντε γιατι πολλα τουχουμε μαζεμενα