Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γιατί δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη ”ΜΗ” στην εκπαίδευση

Πολλοί από τους μαθητές μου μένουν έκπληκτοι όταν τους λέω να μην χρησιμοποιούν το "ΜΗ" στα σκυλιά τους. Εάν ένα σκυλί μασά τα παπούτσια, πηδάει πάνω στο τραπέζι ή κυνηγάει τη γάτα, αυτές είναι συμπεριφορές που πρέπει να τις σταματήσουμε. Γιατί όμως δεν εκπαιδεύουμε την έννοια της λέξης "ΜΗ"; Το να πούμε σε ένα σκύλο τη λέξη "ΜΗ", του λέμε τι να μην κάνει αλλά δεν του μαθαίνουμε τι θα επιθυμούσαμε πραγματικά από αυτόν να κάνει.Αν εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας στην εντολή "Άστο" και ανταλλάξουμε το παπούτσι με ένα ειδικό παιχνίδι για μάσημα, θα του δοθεί σαφέστερο μήνυμα.

Αν κοινωνικοποιήσουμε από νωρίς το σκύλο μας με άλλα είδη ζώων, όπως οι γάτες, όχι μόνον θα τις προστατέψουμε από τα δόντια του σκύλου μας, αλλά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε και την εντολή "Μείνε" καθώς και να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του στον αυτοέλεγχο και την υπακοή. Και εάν ανταμείβουμε το σκύλο μας κάθε φορά που είναι τα πατουσάκια του στο πάτωμα όταν το τραπέζι μας είναι γεμάτο από φαγητό, αυτό διδάσκει στο σκύλο μας ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του, όχι μόνον είναι αυτή που περιμένουμε και θέλουμε από αυτόν, αλλά και ότι θα είναι ευεργετική και για τον ίδιο. Επιπλέον, είναι αρκετά δύσκολο να ειπωθεί το "ΜΗ" με χαρούμενο τόνο. Δεν θέλουμε να εκφοβίσουμε τα σκυλιά μας στην καλή συμπεριφορά, θέλουμε να τα διδάξουμε να την επιλέγουν πρόθυμα.
Τέλος, όπως και με τα παιδιά, εάν συνεχώς φωνάζουμε "ΜΗ" στα σκυλιά μας, είναι πιθανό να αρχίσουν να το συνηθίζουν και να βρίσκουν ευκαιρίες να κάνουν την μη επιθυμητή συμπεριφορά όταν δεν είμαστε μπροστά!

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας με Θετική Ενίσχυση τις καλές συμπεριφορές που θέλετε από αυτόν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: