Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Μάθετε πώς θα χαλαρώσετε τη νευρική γατούλα σας!

Όταν υιοθετούμε μία γάτα, το πιο φυσιολογικό είναι να χρειαστούν κάποιες ημέρες μέχρι να νιώσει ασφάλεια στο νέο της περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες γατούλες ενδεχομένως να δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο μέχρι να νιώσουν... σαν στο σπίτι τους!
Τα παραδείγματα των γατών που έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες προτού υιοθετηθούν είναι άπειρα... Έτσι, εάν υιοθετήσατε μία γάτα που ζούσε στον δρόμο, μπορεί να έχει βιώσει μια τραυματική εμπειρία εξαιτίας επιθέσεων από μεγαλύτερες γάτες, μια αγέλη σκύλων ή εξαιτίας κάποιων "ανθρώπων". Φανταστείτε ότι η γάτα σε αντίθεση με το σκύλο, νιώθει ακόμη πιο ευάλωτη στον κίνδυνο, αφού δεν ζει ως αγέλη στον δρόμο ώστε να προστατευτεί. Έτσι, όταν διαισθάνεται τον κίνδυνο τρέχει για να βρει μια ασφαλή κρυψώνα.

Ακόμη κι αν το νεοφερμένο γατάκι σας δεν έχει βιώσει μια από τις παραπάνω τραυματικές εμπειρίες, δεν αποκλείεται το γεγονός να φοβάται εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει προλάβει να κοινωνικοποιηθεί με τους ανθρώπους. Όταν υιοθετούμε ένα γατάκι πρέπει να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εγκλιματιστεί. Όταν μάλιστα υιοθετούμε μία γάτα που έχει βιώσει άσχημες εμπειρίες, τότε η προσπάθειά σας να την βοηθήσετε να προσαρμοστεί στο νέο της σπίτι, θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη! Καταρχάς, πώς θα καταλάβετε αν η γατούλα σας είναι νευρική; Το πιο σύνηθες είναι να μην αποδέχεται εύκολα τα χάδια σας. Όταν παραδείγματος χάριν, προσπαθήσετε να την χαϊδέψετε στο κεφάλι, στην κοιλιά ή να την πάρετε αγκαλιά, εκείνη μπορεί να απομακρυνθεί από εσάς και να ψάξει για μια ασφαλή κρυψώνα κάτω από τον καναπέ ή σε κάποια γωνία. Επίσης, ακόμη ένα στοιχείο που "ενοχοποιεί" το άγχος της γάτας σας είναι η γλώσσα του σώματός της. Αν τρέμει, καμπουριάζει και προσπαθεί να βρίσκεται όσο πιο χαμηλά στο έδαφος γίνεται, τότε σημαίνει ότι θέλει τον χρόνο της και όσο το δυνατόν λιγότερη ένταση ώστε να εξοικειωθεί με το νέο της περιβάλλον. Αυτό που αναζητάει από εσάς είναι αρκετή υπομονή, ηρεμία και φυσικά ούτε κατά διάνοια τιμωρία ή αποδοκιμασία. Μην ξεχνάτε ότι η κάθε γάτα έχει την δική της προσωπικότητα και ότι δεν αποτελεί συνέχεια του εαυτού μας. Είναι καλό να μετριάσουμε την φιλαρέσκειά μας και να μην προκαλούμε επιπλέον άγχος στο νεοφερμένο γατάκι μας επειδή το περιμέναμε αλλιώς... Η προσαρμογή της στο νέο της περιβάλλον θα γίνει σταδιακά και εμείς θα πρέπει να αγκαλιάσουμε κάθε της προσπάθεια. Έτσι, σύμμαχος μας στην προσαρμογή της γατούλας μας στο νέο της σπίτι είναι το ήσυχο περιβάλλον, η υπομονή και ένας χώρος δικός της, στον οποίο θα νιώθει απέραντη ασφάλεια. Η ησυχία στο σπίτι δεν μεταφράζεται ως "άκρα του τάφου σιωπή" αλλά μία ατμόσφαιρα που αποπνέει ηρεμία στην γάτα και ασφάλεια. Με άλλα λόγια, αν η γάτα είναι αντιμέτωπη με ένα ταραχώδες σπίτι, τότε θα της πάρει πολύ περισσότερο χρόνο μέχρι να βγει από το καβούκι της ή την... ντουλάπα!
Αναμφίβολα, η αγάπη και η υπομονή θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της γάτας σας. Ωστόσο, εκτός από τους δύο παραπάνω σημαντικούς συμμάχους θα χρειαστείτε και κάποιες τεχνικές ώστε να εγκλιματιστεί γρηγορότερα. Πρώτα απ' όλα, επιλέξτε έναν χώρο του σπιτιού που θα είναι αφιερωμένος και προσαρμοσμένος στις ανάγκες της γάτας σας. Εκεί θα έχετε ό,τι χρειάζεται ώστε να νιώσει άνετα: φαγητό, νερό, την αμμολεκάνη της, ένα ονυχοδρόμιο, παιχνίδια και ένα χουχουλιάρικο κρεβατάκι για να κοιμάται ήσυχη. Έτσι, μπορεί να χαλαρώνει εκεί μέχρι να νιώθει αρκετά γενναία για να εξερευνήσει και το υπόλοιπο σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι οι νεαρές γάτες κοινωνικοποιούνται από την ηλικία των 8 έως 12 εβδομάδων. Όταν περάσει η ηλικία των τριών μηνών, τότε χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια από την πλευρά σας. Εάν έχετε υιοθετήσει έναν ενήλικο γάτο που έχει σχηματίσει ήδη χαρακτήρα, τότε θα πρέπει να κερδίσετε την προσοχή του και την εμπιστοσύνη του δίνοντάς του λιχουδιές ως επιβράβευση. Η ανταμοιβή της γάτας σας με την αγαπημένη της τροφή, σολομό ή κοτόπουλο θα σας ανεβάσει ένα σκαλί ψηλότερα στην εκτίμησή τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: