Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε όταν ταξιδεύετε με το κατοικίδιο σας!

Ταξίδεύετε παρέα με το κατοικιδίο σας;; Όλα χρειά;ζεται να ξέρετε για τις μετακινήσεις σας!! Ποια είναι η προετοιμασία πριν την πτήση;
Προτού κλείσετε το εισιτήριό σας, πληροφορηθείτε από την αεροπορική εταιρεία με την οποία επιθυμείτε να ταξιδέψετε τους κανονισμούς που ισχύουν για το κατοικίδιό σας. Καταρχάς, ελέγξτε τον τύπο του αεροσκάφους, καθώς δεν ενδείκνυνται όλα για μεταφορά ζώων. Οι αεροπορικές αναλαμβάνουν την ευθύνη για ασφαλή διακομιδή τους, με την προϋπόθεση την καλή κατάσταση της υγείας τους. Ορισμένες δεν έχουν περιορισμούς όσον αφορά στο είδος, ενώ άλλες θέτουν τους δικούς τους όρους, όπως η Alitalia, που δεν επιτρέπει τους παπαγάλους και η Aegean, που δέχεται μόνο σκύλους και γάτες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τους εκπαιδευμένους σκύλους-οδηγούς ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις.Επόμενη στάση;
Η κτηνιατρική κλινική. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειαστείτε (Φιλοζωική Εταιρεία, τηλ. 210 2531977). Κατά κανόνα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται η είσοδος στους σκύλους, τις γάτες και τα κουνάβια που διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip), διαβατήριο ζώων συντροφιάς και έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας. Σε κάποιες χώρες όμως (π.χ. Μεγάλη Βρετανία), λόγω αυστηρότερης νομοθεσίας, απαιτείται επιπλέον εξέταση κατά της λύσσας (προγραμματίστε την 6 μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία του ταξιδιού). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την πρεσβεία της χώρας που σκοπεύετε να επισκεφθείτε.
Εφόσον  το ταξίδι σας είναι εντός των ελληνικών συνόρων, το microchip και το βιβλιάριο εμβολιασμών αρκούν. Τέλος, τρεις μέρες πριν την αναχώρησή σας καλό θα ήταν να επιβεβαιώσετε την κράτηση για εσάς και το ζωάκι σας. 


Πετώντας μαζί
Οι περισσότερες εταιρείες (εξαιρείται η British Airways) επιτρέπουν να πάρετε το σκύλο ή τη γάτα σας στην καμπίνα του αεροσκάφους κάτω από το κάθισμά σας. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να βρίσκονται σε ειδική τσάντα ή στο κλουβί τους και συνολικά το βάρος τους να μην ξεπερνά τα 8 κιλά. Η χρέωση συνήθως είναι σταθερή, π.χ. στην Alitalia ισχύει κόστος €40 (μόνο για την Ευρώπη), ενώ σε άλλες εξαρτάται από τον προορισμό.Αλλά και χώρια...
Εάν το βάρος του ζώου μαζί με το κλουβί του ξεπερνά τα 8 κιλά, ταξιδεύει υποχρεωτικά στο χώρο των αποσκευών, σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον. Το κλουβί του θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο, ώστε να μεσολαβεί απόσταση 10 εκατοστών από το κεφάλι του ζώου και πάνω του να αναγράφονται τα προσωπικά σας στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνο κ.τλ.) Η μεταφορά σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται ως υπέρβαρη αποσκευή, για παράδειγμα €10 το κιλό για Ευρώπη (Lufthansa).Τι ισχύει για το πλοίο και το τρένο;
Όταν κλείνετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οφείλετε να αναφέρετε την ύπαρξη ζώου. Καθώς, όμως, απαγορεύεται η είσοδός τους σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να το έχετε μαζί σας στο κατάστρωμα, κρατώντας το με κάποιο λουρί ή σε κλουβί (σε ορισμένα πλοία παρέχονται, αν δεν διαθέτετε). Κατ' εξαίρεση, η Superfast Ferries επιτρέπει να παίρνετε μαζί σας τα κατοικίδιά σας σε ορισμένες καμπίνες, ωστόσο, επειδή ο αριθμός τους είναι περιορισμένος, φροντίστε να κάνετε την κράτησή σας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Κατά τη μετακίνηση με τρένο γίνονται δεκτά τα ζώα μικρού μεγέθους μέσα σε κλουβιά ή κουτιά, αρκεί βέβαια να μην έχει αντίρρηση κάποιος από τους άλλους επιβάτες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να αποβιβαστείτε από το τρένο, εκτός αν υπάρχει χώρος για κλουβιά ζώων στο θάλαμο αποσκευών. Το κόστος ανέρχεται στο 50% της τιμής του κανονικού εισιτηρίου.
.
Πηγή: travelstyle.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: