Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η ψευδοκύηση στο σκύλο, ενημερωθείτε!

Αν έχετε διαπιστώσει πως η σκύλα σας έχει περίεργη συμπεριφορά, εκδηλώνοντας τρυφερή συμπεριφορά σε άλλα ζώα, ακόμα και για αντικείμενα, το σώμα της να έχει αλλάξει, με βασικό χαρακτηριστικό τους διογκωμένους μαστούς, τότε το πιθανότερο είναι πως διανύει περίοδο ψευδοκύησης. 
Η ψευδοκύηση, όπως φανερώνει και η ονομασία, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το θηλυκό σκυλί, χωρίς να είναι έγκυος, εκδηλώνει συμπτώματα και συμπεριφορά που μόνο ένα ζώο που πρόκειται να γεννήσει ή έχει ήδη γεννήσει, εμφανίζει.


Υπάρχουν φορές όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η σκύλα έχει ψευδοκύηση καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ζώων εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα ενώ βρίσκονται ήδη σ’αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να γίνει διάγνωση. 
Βασικό χαρακτηριστικό όμως για την αναγνώριση αυτής της πάθησης, είναι ότι μπορεί να υιοθετήσουν ορφανά κουτάβια ή να φερθούν μητρικά σε άλλα ζώα που είτε υπάρχουν στο σπίτι, είτε συναντούν στη διάρκεια της βόλτας. Με άλλα λόγια η μητρική στοργή είναι ιδιαίτερα εμφανής. Το σύνδρομο της ψευδοκύησης μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες, από τους 7 μόλις μήνες ζωής έως και πάνω από τα 10 έτη. Πιο συχνά όμως εκδηλώνεται 6 έως 12 εβδομάδες μετά την αρχή του οίστρου. 

Ποια είναι τα αίτια;

Δεν υπάρχει μία σαφή απάντηση όσο αφορά τα αίτια της ψευδοκύησης. Παρόλο που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες επιστημονικές γνώμες, τα νεότερα δεδομένα δεν συνδέουν τη προγεστερόνη με την εκδήλωση του συνδρόμου της ψευδοκύησης. 
Απεναντίας η αύξηση της προλακτίνης, είναι σχεδόν βέβαιο πως είναι εκείνη που εμπλέκεται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης στο θηλυκό σκυλί. Επιπλέον πολλά ζώα που έχουν αναπτύξει πυομήτρα διαπιστώθηκε πως κατά το παρελθόν είχαν εκδηλώσει ψευδοκύηση.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Όπως ήδη προαναφέραμε, τα συμπτώματα της ψευδοκύησης προσεγγίζουν κατά πολύ εκείνα της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Οι μαστοί αναπτύσσονται όπως σε ένα ζώο που εγκυμονεί και μπορεί να παράγουν γάλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί μαστίτιδα ή δερματίτιδα των μαστών.
Πολύ χαρακτηριστική όμως είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου που θα εκδηλώσει μητρική συμπεριφορά και φροντίδα σε άλλα ζώα ή αντικείμενα, θα φτιάξει φωλιά για να φιλοξενήσει τα μικρά που θεωρεί ότι θα αποκτήσει ενώ μπορεί να εκδηλώσει και διαταραχές στην όρεξη, τρώγοντας πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο. 
Από τη στιγμή που το ζώο θα εμφανίσει το σύνδρομο της ψευδοκύησης, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά από μία με δύο εβδομάδες. Όταν όμως έχει μαστίτιδα ή η συμπεριφορά του προβληματίζει πολύ, θα πρέπει να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Προκειμένου να διακοπεί η έκκριση γάλακτος ενδεχομένως ο κτηνίατρος να σας συστήσει τεστοστερόνη ή προγεσταγόνα. 
Για την έγκαιρη αποφυγή αυτής της παθολογικής κατάστασης αλλά και για κάθε άλλη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη ζωή του αγαπημένου σας φίλου, παρατηρείτε σχολαστικά τη συμπεριφορά του. Οποιαδήποτε αλλαγή αποτελεί αιτία για να σας προβληματίσει έτσι ώστε να το αντιμετωπίσετε άμεσα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας.

katoikidio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: