Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Χειροκροτώντας τον κατακτητή

Δέκα χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα, όπου αφελώς πιστέψαμε ότι με το συντριπτικό 76% του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, διασώθηκε ο Κυπριακός Ελληνισμός από την «λύση» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, διατρέχουμε τον ίδιο θανάσιμο κίνδυνο. Όχι μόνο γιατί οι διάφοροι πάτρωνες της Τουρκίας, πραγματοποιούν αυτό που μας είχαν υποσχεθεί, ότι δηλαδή θα μας ξαναφέρνουν το σχέδιο Ανάν μέχρι να το αποδεχθούμε, αλλά και γιατί δεν είχαμε τους ηγέτες που θα μπορούσαν να γιγαντωθούν, αντλώντας από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της αντίστασης του Κυπριακού Ελληνισμού.
Συνέχισαν οι ηγέτες μας την ίδια ολέθρια πορεία, αρνούμενοι να εκμεταλλευτούν την δυναμική που ανέπτυξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν γίνονταν τα σωστά βήματα απεγκλωβισμού από χρεοκοπημένες πολιτικές (επιδίωξη για «λύση» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας), η ένταξη στην Ε.Ε. θα μπορούσε όντως να αποβεί σωτήρια για την Κύπρο. Ειδικά σήμερα, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., ίσως οι εταίροι μας, αντί να μας πιέζουν να αυτοκτονήσουμε (επειδή οι ίδιοι οι ηγέτες μας, αυτό ουσιαστικά επιδιώκουν), να έμεναν πιστοί τουλάχιστον, στην αυστηρή τήρηση των κανόνων δικαίου, που κινούνται εντός του κοινοτικού κεκτημένου. Δεν μπορούν όμως οι ξένοι να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν μπορούν π.χ. να δακτυλοδείχνουν την Τουρκία ως θύτη, όταν εμείς οι ίδιοι δεν το πράττουμε κι όταν επιτρέψαμε να μετατραπεί το Κυπριακό, από θέμα εισβολής και κατοχής, σε διακοινοτική διαμάχη.
Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα, μέσω του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου, το σχέδιο Ανάν επανέρχεται «πανηγυρικά» (δεν πρέπει να ξεγελούν οι γνωστές εκρήξεις της τουρκικής αδιαλλαξίας). Η πλύση εγκεφάλου, που στόχο έχει να περάσει την «λύση», έχει τέσσερις άξονες (μοχλούς πίεσης):
Πρώτον να μην γίνεται σε βάθος ανάλυση για να μην αναδύονται οι απαράδεκτες πρόνοιες της νέας έκδοσης του σχεδίου Ανάν (τα ελεγχόμενα ΜΜΕ θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους σε αυτό τον τομέα).
Δεύτερον, διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού, με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Βασικό «ατού» των σχεδιαστών της λύσης, είναι το ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα είναι το μέγα κίνητρο για όλους. Να γίνουμε σεΐχηδες από την μια μέρα στην άλλη, να ξεπεράσουμε την κρίση και να πληρωθεί κιόλας, ο λογαριασμός της λύσης.
Τρίτον, διχασμός του προσφυγικού κόσμου που θα επιτευχθεί μέσω της κατάθεσης ενός χάρτη με αυξημένο ποσοστό επιστρεφόμενου εδάφους. Η ευφορία που δημιουργήθηκε μέσω της «αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Τέταρτον, δημιουργία «κλίματος λύσης» που εξυπηρετεί επικοινωνιακά την Τουρκία, μέσω των «επαναπροσεγγιστικών εκδηλώσεων», όπως την λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό.
Όταν κάποιοι, όχι μόνον δυστυχώς οι κυβερνώντες κι ο γνωστός «ανανικός περίγυρος», έχουν τέτοια ευφορία για το θέατρο του παραλόγου στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό, είναι να αναρωτιέται κανείς, αν ως Έλληνες έχουμε μέλλον στην γη που μας γέννησε. Χειροκροτούσαν εκστασιασμένοι (μέσα στην εκκλησιά) τον εκπρόσωπο του μουφτή των κατεχομένων, την στιγμή που αυτός στην ομιλία του είχε αναφέρει ότι βρισκόταν εκεί ως εκπρόσωπος του ... «Μουφτή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Επέμεναν δε να χειροκροτούν, ακόμα κι όταν τους έφτυσε ξανά κατάμουτρα, όταν μίλησε για ... «θρησκευτικό ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης», αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο. Απορούμε: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο εξευτελισμός του ανθρώπου;
Αν και δεν είναι άμοιροι ευθυνών, οι πολίτες εύκολα (δυστυχώς) παρασύρονται σε τέτοια ατοπήματα από τους ηγέτες τους. Τι έκαναν οι κυβερνώντες για να αποτρέψουν τέτοια φαιδρά φαινόμενα; Έστειλαν τον «εθνικόφρονα» Αβέρωφ Νεοφύτου ως εκπρόσωπο, στην περιλάλητη «περιφορά του Επιταφίου» (αν τέτοιοι «χειροκροτητές του κατακτητή» είναι εθνικόφρονες, τότε, ναι, ο κύκλος επιτέλους τετραγωνίστηκε). Και τι έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση; Έστειλε τον Άντρο Κυπριανού, Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για να την εκπροσωπήσει. Ήταν ασφαλώς κι άλλοι «χειροκροτητές» εκεί, με πρώτους και «καλύτερους» τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, το ζεύγος Βασιλείου κ.α. Υπάρχει περίπτωση η Κύπρος να αποφύγει την «σύγχρονη Τουρκοκρατία», όταν στην ηγεσία βρίσκονται τέτοιοι ανιστόρητοι πολιτικοί; Τελικά όταν ένας λαός χειροκροτεί τον κατακτητή του, του πρέπει λευτεριά;
Οι πολίτες -υποψήφια θύματα τέτοιων ηγεσιών, ας πράξουν το καθήκον τους, ξεκινώντας με την συμμετοχή και την «ψήφο συνείδησης», στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Ας μην ξεχνούν ότι η αποχή αποδεδειγμένα ευνοεί τα μεγάλα κόμματα. Αν τέτοιες ηγεσίες πάρουν εκ νέου την λαϊκή στήριξη, εξευτελισμοί όπως η «επαναπροσεγγιστική περιφορά του Επιταφίου», θα γίνουν καθημερινή ρουτίνα. Μέχρι να εμπεδωθεί διεθνώς, όπως έτσι εξυπηρετεί και την Τουρκία, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη με σχέσεις καλής γειτονίας κι ότι βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο» για την «επανένωση» που θα επέλθει μέσω της συμφωνίας επί της νέας έκδοσης του σχεδίου Ανάν. Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα, οι Έλληνες της Κύπρου καλούνται να αντισταθούν και πάλι. Με ένα νέο ΟΧΙ στην «σύγχρονη Τουρκοκρατία» που θα μας επιβάλει η ρατσιστική και ανελεύθερη «λύση» της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Πανίκος Ελευθερίου
από την Άσσια -κατεχόμενη Αμμόχωστο
μέλους της Συμμαχίας Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: