Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η «Χάρτα του Ναυπλίου». Τι συναποφάσισαν και κατέγραψαν Υπουργοί και εμπειρογνώμονες από 47 χώρες της Ευρώπης

Η 16η Σύνοδος των Υπουργών Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, στις 16 και 17 Ιουνίου 2014. Θέμα της συνόδου, που φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου "Αμαλία", ήταν «Δημοκρατία και Χώρος: ο ρόλος της συμμετοχής του κοινού στο βιώσιμο χωρικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ηπείρου». Στη συνάντηση συμμετείχαν Υπουργοί Χωροταξίας και άλλοι αξιωματούχοι από τα Κράτη-Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν ως αρμοδιότητα να σχεδιάζουν το χωροταξικό μέλλον των 47 κρατών μελών.


Την έναρξη εργασιών της Συνόδου κήρυξε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Battaini-Dragoni. Τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησαν και πολλοί παρατηρητές, μεταξύ των οποίων o υποδιοικητής της Council of Europe Development Bank Ruiz Ligero Apolonio, ο Πρέσβυς της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Αστεριάδης. Πρόεδρος της συνόδου, εκλέχθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής Αργολίδας, Ιωάννης Μανιάτης.
Στην ομιλία του, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε χρήση της φράσης του συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκηπα», Antoine de Saint-Exupéry, «Το μέλλον δεν προβλέπεται, αλλά προετοιμάζεται», και τόνισε την ανάγκη, «ο ευρωπαϊκός χώρος, να γίνει πιο ανταγωνιστικός, να διακατέχεται από χωρική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή» και ότι «διανύουμε μια περίοδο στην οποία τα υφιστάμενα μοντέλα ανάπτυξης έχουν αμφισβητηθεί και βρίσκονται στο επίκεντρο έντονης κριτικής από τους πολίτες».
Αναφέρθηκε «στην αποδυνάμωση του παραδοσιακού ρόλου του Κράτους και την αυξανόμενη σημασία της Περιφερειακής και Τοπικής κλίμακας, αλλά και στην αναποτελεσματικότητα πολλές φορές του μοντέλου σχεδιασμού», τονίζοντας «την ανάγκη για περισσότερες συμμετοχικές διαδικασίες».

Επέμεινε στην «ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτικών χωρικού σχεδιασμού και συνηθειών» με βασικό στόχο την πρόληψη, και όχι την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Τόνισε ακόμη ότι «Πρέπει να θέσουμε ως προοπτική την προώθηση μιας κοινής κοινωνικής συνείδησης».
Κατέληξε την ομιλία του λέγοντας:
«Το θέμα αυτό επελέγη επειδή τοποθετεί στο επίκεντρο των ανησυχιών μας, πολύ σημαντικές αξίες όπως
-η δημοκρατία,
-η χωρική συνοχή,
-η συμμετοχή και
-o πολίτης
Πρότεινε, «να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε τρία βασικά κείμενα:
1. Την απόφαση που αφορά στη δήλωση του Ναυπλίου σχετικά με το ρόλο και την αξία της συμμετοχής του κοινού  στο χωρικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ηπείρου.
2. Την απόφαση που αφορά στο ρόλο της CEMAT στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
3. Την απόφαση σχετικά με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα χωρικού σχεδιασμού».

Η προταθείσα θεματολογία έγινε ομοφώνως αποδεκτή όπως αποδεκτή έγινε και η ενοποίηση των τριών θεμάτων που εφ’ εξής θα ονομάζονται «Δήλωση (Χάρτα) του Ναυπλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: