Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ο Πλάτανος στους Φούρνους δεν θα ξαναπροσφέρει τη δροσιά του

Ένα εξαιρετικό θέμα έγραψε και ανάρτησε το Blog Ιχνηλάτης Ερμιονίδας, με αναφορά «στον θάνατο» του Πλάτανου που δρόσιζε χρόνια τώρα, με την πλούσια σκιά του, τους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού.
Η προσέγγιση που επιχειρεί το γνωστό για τις οικολογικές του ευαισθησίες blog θα πρέπει να προβληματίσει τη νέα Δημοτική Αρχή και, προτίστως, τους κατοίκους του χωριού.
Διαβάστε «για τον θάνατο του Πλάτανου».

«Είχε πάρει την κάτω βόλτα τα τελευταία 5 χρόνια. Είχε αναπτυχθεί εκεί, που το νερό της πηγής, έτρεχε άφθονο. Σταδιακά ο χώρος για λόγους καλλωπισμού διαμορφώθηκε, η δε πηγή (από όπου έπαιρναν νερο οι κάτοικοι παλιότερα) σταμάτησε να τρέχει νερό, καθώς ανοίχθηκαν γεωτρήσεις (η μία κοινοτική) που επέδρασαν στη ροή του νερού στο χώρο.
Τα γύρω σπίτια, ανακατασκευάσθηκαν (σε κάποια  έγιναν εκσκαφές θεμελίωσης), σε μεγαλύτερη κλίμακα με σύγχρονα οικοδομικά υλικά και αύξησαν σημαντικά και το θερμικό φορτίο στο περιβάλλον της μικρής  γραφικής πλατείας, και ο αγαπημένος μας πλάτανος "κλονίσθηκε."
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν κάτι από αυτά που αναφέρονται έφερε το μοιραίο ή ότι το αποτέλεσμα ήταν συνδυασμός παραγόντων.
Αποκλείστηκε πάντως η προσβολή του από "μεταχρωματικό έλκος" του πλάτανου, μια ασθένεια που έχει προκαλέσει πολλές απώλειες του είδους.
Έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση το χωριό, αλλά σημασία έχει ότι ο πλάτανος αποχαιρέτησε οριστικά  το γραφικό χωριό των Φούρνων
Τώρα πρέπει να φύγει εντελώς το νεκρό δένδρο (αφαιρέθηκε ήδη για λόγους ασφαλείας ένα μέρος του δένδρου) και να αναζητηθεί με κλιματικά κριτήρια η καλύτερη λύση ώστε σε μερικά χρόνια να ξαναπρασινίσει η πλατεία».


"Ι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: