![]() |
| Άκης Πετρόπουλος |
Είναι ένας νέος
επιχειρηματίας από την Τρίπολη, με όραμα και μεράκι, δεν δίστασε, εν μέσω
παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, να στραφεί στον πρωτογενή τομέα… Ίδρυσε μαζί
με τους συνεργάτες του την εταιρεία, καθετοποιημένης δομής, με την επονομασία «Μόλια» και αφού
πειραματίστηκαν με εναλλακτικές καλλιέργειες, κατέληξαν στην οργανωμένη και
συστηματική παραγωγή ….μύρτιλων… Και όσο για τα πρώτα αποτελέσματα; Η
Σιγκαπούρη ήδη, έχει πάρει μια πρώτη γεύση, του θαυματουργού φρούτου, που
παράγεται με αξιώσεις, στις εκτάσεις του κάμπου της Μαντινείας και όχι μόνο…
Ο
λόγος γίνεται, για τον μάνατζερ της «Μόλια», κ. Άκη Πετρόπουλο...
Διαβάστε την
συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» και στον Κώστα Πρώιμο.
ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Ξεκινήσαμε,
με αρωματικά φυτά και εναλλακτικές καλλιέργειες… Διαπιστώνοντας την αξία του
μύρτιλου και την υψηλή ζήτηση που έχει, ως προϊόν στην παγκόσμια αγορά,
αποφασίσαμε να εστιάσουμε την προσπάθεια μας, στην παραγωγή του… Το μύρτιλο,
εκτιμάται από τους ειδικούς επιστήμονες, ως σούπερ φρούτο…. Θεωρείται πηγή νιότης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά,
ενώ προλαμβάνει εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια… Είναι κυριολεκτικά ένα
φυσικό φάρμακο, με πάρα πολύ σπουδαία αποτελέσματα...Γι αυτό και οι γνώστες, κυρίως
στο εξωτερικό, το αντιμετωπίζουν περίπου με δέος….
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το μικροκλίμα της Τρίπολης, ευνοεί τις
καλλιέργειες μύρτιλου;
ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή μας, είναι οι πλέον
κατάλληλες, για την ανάπτυξη του μύρτιλου, διότι είναι σιβηριακό προϊόν… Θέλει
επτακόσιες ώρες ψύχους, τον χρόνο… Αυτό σημαίνει, περίπου ένα μήνα με
θερμοκρασίες χαμηλότερες, των επτά βαθμών κελσίου… Τις
ημέρες, που ακούμε ότι καίγονται αμπέλια από τον πάγο, είναι οι πιο ευνοϊκές
για τα μύρτιλα… Ο μόνος εχθρός του, είναι το χαλάζι»…
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποιες είναι οι πρώτες
ενδείξεις, αυτής της επιχειρηματικής προσπάθειας;
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αντιλαμβανόμαστε,
πως δεν πρόκειται για κοινές καλλιέργειες… Απαιτείται μια υψηλού επιπέδου και νέα,
για τα τοπικά δεδομένα τεχνογνωσία, δεδομένου ότι τα μύρτιλα, ουδέποτε έχουν
καλλιεργηθεί συστηματικά, στην Ελλάδα…
ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Εμείς,
στην εταιρεία μας, την «Μόλια»,
ξεκινήσαμε, εφαρμόζοντας στην καθετοποιημένη μας δομή,την τεχνογνωσία σαράντα
επτά ετών, σχετικά με την καλλιέργεια μύρτιλων… Ο συνεργάτης μου εξ ΄
Ολλανδίας, είναι ειδήμονας και μας καθοδηγεί συστηματικά… Για να καταλάβετε,
φέρνουμε χώμα από την Λιθουανία, το οποίο στρώνουμε στα χωράφια και έπειτα
μεταφυτεύουμε τα μύρτιλα… Έχουμε στην κατοχή μας ειδικά μηχανήματα, για το έργο
αυτό… Το μύρτιλο θέλει συγκεκριμένες συνθήκες, με συγκεκριμένο PH και συγκεκριμένο χώμα».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η παγκόσμια αγορά, είναι
έτοιμη να δεχτεί, το μύρτιλο της Τρίπολης; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

1 σχόλιο:
Καλημερα σας πραγματι ενα παρα πολυ ενδιαφερον ρεπορταζ που ισως ανοιξη τα αφτια και τα ματια και σε αλλους νεους να στραφουν προς τις εναλακτικες καλλιεργειες.
Δημοσίευση σχολίου