Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την αντιμετώπιση των χαρατσιών που επιβάλουν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης «Γραμμώ», «Ερατώ» και «Απόλλων»

Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας να διοργανώσει ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των λεγόμενων Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, αποδείχθηκε ότι ήταν εύστοχη και αναγκαία.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Είναι γνωστό ότι όλοι οι επαγγελματίες, στον χώρο εργασίας των οποίων ακούγεται μουσική καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, καλούνται να πληρώσουν, σε εταιρείες διαχείρισης, υψηλά ποσά για την χρήση μουσικής, χωρίς να τους δίνεται καν η δυνατότητα διαπραγμάτευσης.
Οι νόμοι που ψήφισαν οι έλληνες βουλευτές, μετά από πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., με πρόσχημα την προστασία των πνευματικών δημιουργών, δίνουν το δικαίωμα στην όποια εταιρεία να χρησιμοποιήσει την Αστυνομία και την εισαγγελική αρχή και να οδηγεί έναν καταστηματάρχη στο Αυτόφωρο, γιατί δεν της έχει πληρώσει πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα που κατά τη γνώμη της οφείλει.


Οι, επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Πνευματικών ή Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ και ΓΕΑ), οι οποίοι αξιοποιώντας ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, σιγά σιγά απλώθηκαν και τους τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί και σε σημείο να μη γνωρίζουν τι και σε ποιόν να πρωτοπληρώσουν.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο δικηγόρος πρωτοδικείου Τρίπολης κ. Ηλίας Κοκκίνης ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο νόμος 2121/1993, «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων» αναφέρει περιεκτικά ότι οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ' αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της  εκμετάλλευσης του έργου και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού  τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).
Συντονιστής της συζήτησης, ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Αρκαδίας κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος και  καυτηρίασε την, αναλογικά με την σπουδαιότητα του θέματος,  μικρή συμμετοχή του κόσμου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα, τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα επαγγελματιών που σύρονται στα δικαστήρια από τις εν λόγω εταιρίες, αποφάσεις και απαιτήσεις των οποίων εκτελούν οι Ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες (δικαστικοί λειτουργοί και αστυνομία), έχει ζητήσει από την πολιτεία την παράλληλη προστασία των επαγγελματιών. Το ΕΒΕ Αρκαδίας, μαζί με άλλα επιμελητήρια, απαιτούν αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Ν. 2121/93, αποποινικοποίηση των οφειλών, εξορθολογισμό και συνδιαμόρφωση του αμοιβολογίου σε πλαίσια λογικά και αποδεκτά, σύμφωνα με την σημερινή πραγματικότητα.
Η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κα. Ευγενία Τζανετοπούλου αναφέρθηκε στις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στα αμοιβολόγια των εταιριών των Πνευματικών Δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στις ισχύουσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες και να ελέγχονται από αρμόδιους φορείς.
Ενημερωτικά, η ΓΕΑ αποτελείται από 3 εταιρείες, τη Γραμμώ, την Ερατώ και τον Απόλλωνα και αφορά σε δημιουργούς που σχετίζονται με την παραγωγή ενός τραγουδιού και δρα ανεξάρτητα από την ΑΕΠΙ που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Η ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των επιχειρηματιών των κλάδων ψυχαγωγίας (εστίαση, καφέ, μπαρ και όχι μόνον) σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και το νομικό καθεστώς που ισχύει στις μέρες μας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24η Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μπουντρούκας ο οποίος ζήτησε από τους επαγγελματίες να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο προκειμένου να ενημερώνονται για τις παρεμβάσεις και δράσεις του ΕΒΕ Αρκαδίας πάνω σε αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: