Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Τρίπολη: Θα αλλάξει πρόσωπο, η ιστορική πλατεία;

Η ιστορική πλατεία Αγίου Βασιλείου, που δεσπόζει στο κέντρο της Πρωτεύουσας του Μοριά, αποτελεί διαχρονικά, ένα σημείο αναφοράς διαφόρων προβληματισμών, στις τάξεις των περισσοτέρων κατοίκων, της Τρίπολης… Στην παρθενική του συνέντευξη τύπου, (29-05-2014) ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης κ. Δημήτρης Παυλής, διαβεβαίωσε μεταξύ  άλλων, πως θα ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σύμφωνα με την οποία, η πλατεία επρόκειτο, να διχοτομηθεί… «Σεβόμενος την ιστορική αξία, της εν λόγω πλατείας», όπως ο ίδιος τόνισε….
Επισκεφτήκαμε το κέντρο της Τρίπολης και συνομιλήσαμε με επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται χρόνια, στα πέριξ της πολυσυζητημένης πλατείας του Αγίου Βασιλείου, αλλά και με  περαστικούς, δημότες της πόλης.
Διαβάστε τις ανησυχίες, αλλά και τις τοποθετήσεις που εξέφρασαν, στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» πέντε Τριπολιτσιώτες, σχετικά με την όποια ανάπλαση, αξίζει να τύχει, η πιο ιστορική πλατεία, της Πρωτεύουσας του Μοριά.

Βασιλική Φράγκου: «Θα μπορούσε
ο Άγιος Βασίλειος, να αναδειχτεί σε κέντρο,
εκκλησιαστικού τουρισμού»… «Όταν κλείνουμε
τα φώτα το βράδυ, επικρατεί σκοτάδι»…
Βασιλική Φράγκου (Φαρμακοποιός):
«Σίγουρα, έχει έρθει η ώρα, να γίνει μια ανάπλαση και μια αναβάθμιση της πλατείας αλλά και ολόκληρης της  πόλης. Πιστεύω, ότι δεν θα προχωρήσουν την απόφαση, που έχουν λάβει όλες οι δημοτικές παρατάξεις, με συντριπτική πλειοψηφία, σχετικά με την διχοτόμηση, της εν λόγω πλατείας. Αυτό έχει ακουστεί. Ότι, επί της ουσίας, η πλατεία θα καταργηθεί και θα δημιουργηθεί, ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Αυτό δεν  θα οδηγούσε, ούτε σε ανάπλαση, ούτε σε αναμόρφωση. Μιλάμε, για την πιο ιστορική πλατεία, της Τρίπολης. Υπάρχει αυτό το ωραιότατο κτίριο, της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου, το οποίο, θα μπορούσε με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις σχετικές μελέτες, σε συνεργασία με τον δήμο, να αναδειχτεί σε ένα κέντρο, εκκλησιαστικού τουρισμού… Πέριξ της πλατείας υπάρχουν στοές. Ο καθένας που έχει ένα μαγαζί, κρεμάει ότι θέλει… Τέντες, διαφημιστικές πινακίδες, χωρίς καμιά «αισθητική προνοητικότητα» ας μου επιτραπεί, ο όρος. Το μοναδικό σημείο, που δεν υπάρχει τίποτα αναρτημένο, είναι το δικό μας…  Ακόμη και ο ηλεκτροφωτισμός, χρειάζεται αναβάθμιση. Όταν το βράδυ, εμείς οι μαγαζάτορες κλείσουμε τα φώτα, επικρατεί σκοτάδι και σας υπενθυμίζω, πως πρόκειται για την κεντρικότερη πλατεία, της Τρίπολης».

Γιώργος Ραδαίος: «Θα πρέπει σήμερα,
οι ειδικοί και οι επιστήμονες, να κατευθύνουν
 με τις γνώσεις τους, τις πολιτικές αποφάσεις,
διαφορετικά η Τρίπολη, θα παραμείνει
ένα μεγάλο χωριό….»
Γιώργος Ραδαίος (Συνταξιούχος):
«Είμαι γέννημα -θρέμμα Τριπολιτσιώτης, σήμερα είμαι εβδομήντα ενός ετών και όπως καταλαβαίνετε, έχω ζήσει αυτή την πόλη, σε διάφορες φάσεις, με πολλούς δημοτικούς άρχοντες, να προσπαθούν να αφήσουν την δική τους «σφραγίδα», όπως άλλωστε συνηθίζεται… Θυμάμαι από παιδί, την πλατεία του Αγίου Βασιλείου, να κάνει αυτό που λέμε «σταυρό», δηλαδή να διχοτομείται… Γνωρίζω πως υπάρχει πλέον, τέτοια απόφαση, από το Δημοτικό Συμβούλιο, να υλοποιηθεί αυτή η παρέμβαση, η οποία φημολογείτο επί σειρά πολλών ετών, όπως προείπα… Θα πρέπει να μας εξηγήσουν όμως, τι θέλουν να κάνουν. Αν πρόκειται να γίνει, ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, τότε αυτομάτως τρείς πλατείες (Άγιου Βασιλείου –Κολοκοτρώνη -Ανεξαρτησίας), παύουν να υπάρχουν…. Εκείνο που ενδιαφέρει όλους τους δημότες, αν κάτι αλλάξει στην πλατεία, είναι ασφαλώς το αποτέλεσμα… το οποίο θα πρέπει να είναι προϊόν, μιας εμβριθούς μελέτης της πόλης και της λειτουργίας, των άλλων δύο πλατειών, ώστε να αποτελέσουν και οι τρεις, ένα ενιαίο και «έξυπνο» λειτουργικό σύνολο, για την ευρύτερη περιοχή, του κέντρου της Τρίπολης… Εκτιμώ πως το δημοτικό συμβούλιο, οψέποτε αποφασίσει  να παρέμβει, να το κάνει με γνώμονα, τη ενοποίηση των εμπορικών σημείων της Τρίπολης και όχι τον κατακερματισμό τους… Θα πρέπει σήμερα, οι ειδικοί και οι επιστήμονες, να κατευθύνουν με τις γνώσεις τους τις όποιες πολιτικές αποφάσεις, διαφορετικά η Τρίπολη θα παραμείνει, ένα μεγάλο χωριό»…

Γιώργος Κυρκιλής: «Πιστεύω πως η πλατεία
του Αγ. Βασιλείου θα έπρεπε να πεζοδρομηθεί.
Δεν υπάρχουν περάσματα για τους πεζούς»….
Γιώργος Κυρκιλής (Πρώην Τραπεζικός υπάλληλος- συνταξιούχος):
Η Τρίπολη κατά κανόνα, δεν έχει λειτουργικό και σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο, ως παλιά πόλη, που είναι. Ο περίφημος πολεοδόμος- καθηγητής του Πολυτεχνείου ο  Μουτσόπουλος, τους έδωσε δωρεάν το 1950, ένα καταπληκτικό σχέδιο, αλλά οι τότε δήμαρχοι το «καταχωνιάσανε»… Αξίζει να σας πω, ότι έκτοτε ο καθηγητής δεν ξαναπάτησε στην Τρίπολη, αν και ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του. Προσωπικά πιστεύω πως η πλατεία του Αγίου Βασιλείου, θα έπρεπε να πεζοδρομηθεί. Δεν υπάρχουν περάσματα για τους πεζούς, λόγω της  συμφόρησης, που δημιουργούν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα γύρω από την πλατεία.»

Γεωργακόπουλος: «Υπάρχει στο μέσον της,
ένα σιντριβάνι, που αναδύει κακοσμίες»…
Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος: (Λαχειοπώλης): 
«Βρίσκομαι, σε αυτό εδώ το πόστο και πουλάω λαχεία, τα τελευταία τρία χρόνια. Πιστεύω πως η πλατεία εδώ στον Άγιο Βασίλειο, πρέπει να αλλάξει πρόσωπο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχει στο μέσον της, ένα σιντριβάνι που αναδύει κακοσμίες. Θα μπορούσαν να βάλουν και λίγο πράσινο.  Όπως και να το κάνουμε, τουλάχιστον ένα «φρεσκαρισματάκι», το χρειάζεται… Για τεχνικές λεπτομέρειες, καλύτερα να απευθυνθείτε, στους ειδικούς…»

Νίκος Καράμπελας: «Καλό θα ήταν αν γίνει
κάποια ανάπλαση εμείς οι αυτοκινητιστές
να παραμείνουμε στην πλατεία,
προς εξυπηρέτηση του κοινού»
Ο Πρόεδρος των ραδιο-ταξί, «Άγιος Χριστόφορος» κ. Νίκος Καράμπελας, μας είπε:
«Καλό θα ήταν, αν γίνει οποιαδήποτε ανάπλαση, εμείς οι επαγγελματίες, να παραμείνουμε στην πλατεία, προς εξυπηρέτηση του κοινού. Η πιάτσα εδώ, πρέπει να υπάρχει περισσότερο από εκατό χρόνια, αν σκεφτείτε, πως εμείς ως αυτοκινητιστές, είμαστε οι απόγονοι, των τότε αμαξάδων… Όπως έχει σήμερα η κατάσταση γύρω -γύρω, είναι λίγο στριμωγμένα τα πράγματα. Παρκάρουν και διπλοπαρκάρουν και δημιουργούνται προβλήματα. Ας μείνει όπως είναι η πλατεία του Αγίου Βασιλείου, αρκεί να εξαναγκαστούν με κάποιους τρόπους τα Ι.Χ. να μην σταθμεύουν, διότι από εκεί, ξεκινάει όλο το θέμα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία έρευνα αλλά λειψή. Που είναι η άποψη Σμυρνιώτη και Οικολόγων;