Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Το καταστατικό του Ποταμιού

Το Ποτάμι είναι ένα πολιτικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Σκοπός του είναι να ενεργοποιήσει τους πολίτες ώστε να αναδειχθούν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, παραγωγική και ευημερούσα, που να συμμετέχει ως αξιόπιστος και ισότιμος εταίρος στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής λειτουργίας και ολοκλήρωσης.
Θεμελιώδεις αρχές του είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισονομία, η αξιοκρατία, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες, η αξιοπιστία του κράτους έναντι όλων, η αειφόρος ανάπτυξη, η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και o διαρκής ανοικτός διάλογος με την κοινωνία.
Το Ποτάμι δεν έχει πρόεδρο αλλά επικεφαλής με μάξιμουμ θητεία οκτώ ετών, δεν έχει μέλη αλλά εθελοντές, οι οποίοι  συνδράμουν οικονομικά το Ποτάμι.


Το Ποτάμι λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια, κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση και ουσιαστική συμμετοχή των εθελοντών του, αξιοποιώντας μηχανισμούς άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας και διαρκούς διαβούλευσης.
Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τους εθελοντές κάθε οργάνου. Τα δικαιώματα της μειοψηφίας είναι σεβαστά και κατοχυρωμένα.
Η λογοδοσία είναι βασική αρχή της λειτουργίας του Ποταμιού και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση όλων όσοι αναλαμβάνουν αρμοδιότητες είτε στο Κίνημα, είτε σε αντιπροσωπευτικά όργανα είτε στο Κράτος.
Εθελοντής στο Ποτάμι μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης, πολίτης χώρας – μέλους της ΕΕ ή άλλου κράτους που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, εφόσον είναι ηλικίας δεκαέξι (16) ετών και άνω, αποδέχεται τις αρχές του κόμματος και δεν είναι μέλος άλλου ελληνικού κόμματος. Η εγγραφή του εθελοντή γίνεται μετά από ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα του Κινήματος ή γραπτή αίτηση στα γραφεία του Κινήματος. Διασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε φύλου στα όργανα του Κινήματος τουλάχιστον σε ποσοστό 33% των εκλεγμένων μελών του εκάστοτε οργάνου. Εξασφαλίζεται ότι το 25% τουλάχιστον όσων κάθε φορά εκλέγονται στα συλλογικά όργανα, εκλέγονται στα όργανα αυτά για πρώτη φορά.
Δεν επιτρέπεται η παραμονή του ίδιου προσώπου στο ίδιο αξίωμα για περισσότερα από 8 έτη.
Οι εθελοντές του Κινήματος οργανώνονται σε Ομάδες με βάση τον τόπο κατοικίας και δραστηριοποίησής τους. Το Ποτάμι έχει δύο επίπεδα οργάνωσης: Το Περιφερειακό, που αντιστοιχεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους κατοίκους εξωτερικού και το Τοπικό, που αντιστοιχεί σε πόλεις, γειτονιές, χωριά και νησιά. Σε τοπικό επίπεδο μπορούν να λειτουργούν και θεματικές ή επαγγελματικές ομάδες εθελοντών μετά από έγκριση της κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής. Κάθε ομάδα εθελοντών εκπροσωπείται από έναν έως τρεις Συντονιστές, οι οποίοι εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία των εθελοντών του Ποταμιού της περιοχής.
Οι εθελοντές του Ποταμιού, μπορούν να συμμετέχουν και σε Ομάδες Πολιτικής που  ασχολούνται με τη διαμόρφωση και αξιολόγηση πολιτικών θέσεων καθώς και με την παρακολούθηση των αντίστοιχων πολιτικών προτάσεων και τοποθετήσεων των κομμάτων, των κυβερνήσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ομάδες Πολιτικής λειτουργούν κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ποταμιού.
Το Συνέδριο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος και συγκαλείται με πρόσκληση του Επικεφαλής τακτικά ανά διετία και έκτακτα με απόφαση του Επικεφαλής ή με απόφαση αυξημένης πλειοψηφίας  της Πανελλήνιας Επιτροπής ή μετά από αίτημα του 50% τουλάχιστον των εθελοντών του Κινήματος.
-Ο Επικεφαλής εκλέγεται από το Συνέδριο με απόλυτη πλειοψηφία κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας. Ο Επικεφαλής ή η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Επιτροπής μπορούν να εισηγηθούν διαφορετικό τρόπο εκλογής του Επικεφαλής. Προκειμένου ένας εθελοντής να υποβάλει υποψηφιότητα για Επικεφαλής θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει υπογραφές από το 10% των συνέδρων ή, στην περίπτωση της ανοιχτής διαδικασίας κάλπης, από το 10% των τοπικών ομάδων εθελοντών του Κινήματος. Η θητεία του Επικεφαλής διαρκεί μέχρι το επόμενο τακτικό Συνέδριο, ενώ δεν μπορεί κάποιος να διατελέσει Επικεφαλής για περισσότερα από 8 χρόνια. Ο Επικεφαλής είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Κινήματος. Αν εκλείψει ή παραιτηθεί εκλέγεται προσωρινός Επικεφαλής από την Πανελλήνια Επιτροπή μέχρι τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου Επικεφαλής του Κινήματος.
-Η Πανελλήνια Επιτροπή είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος μεταξύ δύο Συνεδρίων και αποτελείται από 70 έως 85 μέλη (ανάλογα με τις ποσοστώσεις φύλου), που εκλέγονται από το Συνέδριο, βάσει δύο διαφορετικών διαδικασιών:
 (α) 40 από τα μέλη της εκπροσωπούν τις 13 Περιφέρειες της χώρας καθώς και οι εθελοντές του Κινήματος στο εξωτερικό βάσει ποσόστωσης με πληθυσμιακά κριτήρια. (β) Τα υπόλοιπα 30 μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής εκλέγονται από το σύνολο των συνέδρων, ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης. Οι αποφάσεις της Πανελλήνιας Επιτροπής λαμβάνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης του Ποταμιού.
- Η  Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από 7 έως 11 μέλη. Τα 7 μέλη της εκλέγονται από την Πανελλήνια Επιτροπή με φανερή ψηφοφορία. Ο Επικεφαλής, μετά το πέρας του Συνεδρίου, οφείλει να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής από μέλη του Συνεδρίου και όχι υποχρεωτικά από μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής. Χωρίς δικαίωμα ψήφου μετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή μετά από ανάλογη πρόσκληση και μέλη της Επιτροπής Διαλόγου.

-Επιτροπή Διαλόγου: Με ευθύνη του Επικεφαλής συγκροτείται Επιτροπή Διαλόγου που αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Σκοπός της είναι να συζητά απόψεις και προτάσεις των μελών της για τις θέσεις, την πολιτική και τη στρατηγική του Ποταμιού, αλλά και να υποδέχεται προτάσεις από φίλους του Ποταμιού, αποτελώντας έτσι έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας και διαβούλευσης μεταξύ της κοινωνίας και του Ποταμιού. Με ευθύνη του Επικεφαλής συμβάλλει επίσης στον διάλογο και την συνεργασία με άλλα κόμματα, κινήματα και φορείς. Τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου δεν είναι απαραιτήτως εθελοντές του Κινήματος. Ο ρόλος της Επιτροπής Διαλόγου είναι συμβουλευτικός στον Επικεφαλής, την Πανελλήνια Επιτροπή, και την κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. Για την διευκόλυνση της λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου, μπορεί να συσταθεί μια Γραμματεία, μετά από απόφαση του Επικεφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: