Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου ανησυχούν: «Γιατί δεν μας λέτε πόσα θα πληρώνουν για τα σκουπίδια οι Δημότες μας»;

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, συνεδρίασε στην Τρίπολη η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου με αντικείμενο συζήτησης τις νεώτερες εξελίξεις γύρο από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Την σχετική εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας.
Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για την συνεχιζόμενη αδεαφένεια και μυστικοπάθεια που επιδεικνύεται σε θέματα κόστους διαχείρισης και μεταφοράς των σκουπιδιών. Την ανησυχία τους αυτή κατέγραψαν και στην εκδοθείσα ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα, μόλις σήμερα.
Η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, αναφέρει τα εξής:


1) Θεωρεί ως θετικό καταρχήν βήμα την έγκριση της ΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
2) Έχει όμως την πεποίθηση ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει η θετική κατάληξη αυτής της κρίσιμης υπόθεσης, η οποία να κυριαρχείται από διάθεση ειλικρινούς συνεννόησης και προσήλωσης στη διαφάνεια.
3) Πιστεύει ότι ο ουσιαστικός αποκλεισμός των Δήμων και των Δημάρχων από τις μέχρι τώρα διαδικασίες και μάλιστα για ένα θέμα για το οποίο το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους, μόνο κακό έκανε στην προώθηση της επίλυσης του προβλήματος, γι’αυτό και πρέπει να σταματήσει άμεσα.
4) Τέλος, ζητά άμεση διευκρίνιση για μείζονα ζητήματα του διαγωνισμού, όπως το κόστος διαχείρισης ανά τόνο, το κόστος μεταφοράς ανά τόνο, ο προσδιορισμός της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και ο επιμερισμός της ανά Δήμο, τα κριτήρια προσδιορισμού της εγγυημένης ποσότητας, την σχέση της λειτουργίας των μονάδων με τα υπάρχοντα συστήματα ανακύκλωσης κλπ.

Οι Δήμοι θα βοηθήσουν αρκεί να γνωρίζουν και να συμμετέχουν προστατεύοντας τα συμφέροντα των δημοτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: