Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Κύρτσος προς τον Πρόεδρο του ECOFIN κ. Padoan : Γαλλία και Ιταλία πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη


Γιώργος Κύρτσος: Ευρωβουλευτής Ν.Δ. -Ε.Λ.Κ.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος, έθεσε το ζήτημα της πορείας της οικονομίας της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των δύο χωρών, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και για το πέρασμα της οικονομίας της ευρωζώνης από την ανάκαμψη στην οικονομική ανάπτυξη. Κατά την άποψη του κ. Κύρτσου, «η Γαλλία και η Ιταλία δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αντιστροφή της ανοδικής πορείας του δημόσιου χρέους».


Η οικονομική αδυναμία που παρατηρείται στην Ιταλία και στη Γαλλία, δημιουργεί όπως τόνισε ο κ. Κύρτσος, «δύο σχολές σκέψης. Η μία υποστηρίζει ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό του και η άλλη πως φταίνε οι κυβερνήσεις των χωρών που δεν εφαρμόζουν με τον αναγκαίο ζήλο και αποτελεσματικότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κύρτσος, «η επιτυχία της γερμανικής οικονομίας δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες των χωρών της Ευρωζώνης, πρέπει να επιβεβαιώσουν η Γαλλία και η Ιταλία τον πρωταγωνιστικό ευρωπαϊκό τους ρόλο. Εάν επιτύχουν τους στόχους τους θα διευκολύνουν και χώρες, όπως την Ελλάδα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ειδικά προβλήματα και έχουν λιγότερες οικονομικές δυνατότητες».
Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του ECOFIN, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, ότι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης θα έρθει μέσα από την προώθηση της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και την εξασφάλιση χρημάτων και πιστώσεων για επενδύσεις. Ο κ. Πάντοαν, ο οποίος υπήρξε αναπληρωτής γραμματέας του ΟΟΣΑ και επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, υπογράμμισε ότι «η έξοδος μιας χώρας από την υπερχρέωση περνάει υποχρεωτικά από την ανάπτυξη και πως πρέπει να περάσουμε από την έγκριση των μεταρρυθμίσεων στη σωστή εφαρμογή τους, γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες από αυτές χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αποδώσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: