Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

170 πνιγμένοι φέτος το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας με χρόνιες ασθένειες

Η Ελλάδα θρηνεί 170 νεκρούς Έλληνες από πνιγμό, μόνον για φέτος το καλοκαίρι. Οι κάτοικοι της χώρας με τις πιο εκτεταμένες ακτογραμμές εξακολουθούν να αγνοούν βασικούς κανόνες συμπεριφορά την ώρα που πηγαίνουν για μπάνιο. Η πολιτεία εξακολουθεί να αναγνωρίζει δαπάνες αμοιβών ναυαγοσωστών σε πολυσύχναστες παραλίες (και αυτές μειωμένες κατά 50% έναντι των πραγματικών αναγκών), μόνον για περίοδο 2 μηνών όταν το καλοκαίρι στην Ελλάδα διαρκεί 4 τουλάχιστον μήνες.
Οι πνιγμένοι είναι κατά 70% άτομα μεγάλης ηλικίας (άνω των 60 ετών) που συνήθως πάσχουν από χρόνια νοσήματα (από αυτά που η μνημονιακή κυβέρνηση τους έκοψε τα φάρμακα) και που πηγαίνουν για μπάνιο πριν από τις 10 το πρωί, όταν ακόμη οι ναυαγοσώστες δεν έχουν αναλάβει βάρδια.
Το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βασικές συμβουλές για να αποφεύγονται οι άσκοποι θάνατοι από πνιγμό. Διαβάστε της:


-  Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
-  Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
- Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
- Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
-  Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
-  Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
- Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
- Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
- Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.
-  Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
- Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη  κατεύθυνση και προσπάθησε ΑΠΛΩΣ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
- Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.
- Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.
- Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
- Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
- Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
- Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
- Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει.
  • Κάλεσε για βοήθεια.
  • Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, ΕΧΕ ΥΠΟΨΗ ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα


Δεν υπάρχουν σχόλια: