Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για Σελόντα και Νηρέα

ΝΗΡΕΑΣ:
Αριστείδης Μπελές
ΣΕΛΟΝΤΑ:
Γιάννης Στεφανής
Του Βασίλη Γεώργα
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη συνολική αναδιάρθρωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα δόθηκε και επισήμως από χθες με την έγκριση του «σχεδίου σωτηρίας» της Σελόντα από τη γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσει» σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και η συμφωνία αναδιάρθρωσης του Νηρέα με τις πιστώτριες τράπεζες.
Μετοχοποιώντας 50 εκατ. ευρώ δανείων της Σελόντα σε σύνολο 192 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες μειώνουν ουσιαστικά τις υποχρεώσεις του ομίλου κατά 26% λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα το 82% των μετοχών της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας μόλις 4,1 εκατ. ευρώ. Ευελπιστούν, όμως, πως σε συνδυασμό με την αναχρηματοδότηση του υπολειπόμενου δανεισμού με νέο ομολογιακό δάνειο 105 εκατ. ευρώ υπό ευνοϊκότερους όρους και την γενικότερη αναδιάρθρωση λειτουργικών δραστηριοτήτων της, θα επιτύχουν σε μερικά χρόνια από σήμερα να επαναφέρουν σε κερδοφόρο τροχιά την εταιρεία και να αυξήσουν σημαντικά την αξία της ώστε να την πουλήσουν.
Ανάλογη είναι και η συμφωνία που διαπραγματεύονται οι τράπεζες με τους μετόχους και τη διοίκηση του Νηρέα.


Παρότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η συμφωνία είναι αρκετά πιο σύνθετη λόγω των εγγυημένων από το δημόσιο «πυρόπληκτων δανείων» ύψους 53 εκατ. ευρώ, και το υφιστάμενο ομολογιακό (ορίστηκε νέα συνέλευση για τις 24/9). Εντούτοις οι χθεσινές αποφάσεις για τη Σελόντα προοιωνίζονται εξελίξεις και στον έτερο ισχυρό πόλο του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Στο τραπέζι βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόταση για κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ σε σύνολο δανείων 230 εκατ. ευρώ και η αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου δανεισμού, ωστόσο θέματα όπως η τιμή μετατροπής και η τοποθέτηση Chief Restructing Officer (διευθυντής αναδιάρθρωσης), αποτελούν αγκάθια.
Η πρακτική αυτή της μετοχοποίησης δανείων και της απόκτησης του ελέγχου από τους πιστωτές δεν θα περιοριστεί μόνο στις ιχθυοκαλλιέργειες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αποφασιστεί να αξιοποιηθεί άμεσα ως «πιλότος» για ευρείες αναδιαρθρώσεις χρεών και ανασυγκρότησης επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα στους υπερχρεωμένους κλάδους της Χαλυβουργίας και της ακτοπλοΐας και στη συνέχεια σε επιχειρήσεις ή κλάδους που κατά περίπτωση οι τράπεζες θα κρίνουν πως έχουν προοπτικές να καταστούν βιώσιμοι, ώστε να ανασυγκροτηθούν και να  ξαναπουληθούν σε επενδυτές στο μέλλον.
Το μοντέλο αναδιάρθρωσης στον κλάδο είναι ξεκάθαρο πλέον και βασίζεται στην ευρεία κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων και την αναχρηματοδότηση των δύο ηγέτιδων εταιρειών υπέρ των τραπεζών, οι οποίες με τον τρόπο αυτό καθίστανται πλέον ρυθμιστές του εγχειρήματος ως νέοι βασικοί μέτοχοι, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να εξοβελίζονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι από την διοίκηση των επιχειρήσεων παρότι η μετοχική σχέση με τις εταιρείες τους ουσιαστικά εξαϋλώνεται.
Στη Σελόντα τουλάχιστον, οι αδελφοί Στεφανή το μερίδιο των οποίων πέφτει σε μόλις 4% (η Linneus Capital θα περιοριστεί στο 3,4% από 19% και ο Α. Γριππιώτης στο 2,3%) θα εξακολουθήσουν να ασκούν σημαντικό έλεγχο στη διοίκηση καθώς για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου προορίζονται στελέχη τα οποία βρίσκονται και σήμερα στο τιμόνι του ομίλου. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο θα προταθεί κατά πληροφορίες για πρόεδρος ο Γ. Αντύπας ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της Περσεύς ΑΒΕΕ (θυγατρική της Σελόντα), ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι πιθανό να αναλάβει ο σημερινός Γενικός Διευθυντής της Σελόντα, Γ. Ανδριανόπουλος ο οποίος θα είναι και το μόνο εκτελεστικό μέλος. Ο Γιάννης Στεφανής, σημερινός διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει ως απλό μέλος στο νέο Δ.Σ. Κομβικό ρόλο στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών θα παίξει όπως όλα δείχνουν ένα πρόσωπο – έκπληξη που δεν είναι άλλος από τον τέως υφυπουργό Ανάπτυξης και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Σκορδά.
Η επιλογή του από την τράπεζα Πειραιώς ως εκπροσώπου στο διοικητικό συμβούλιο της Σελόντα, δεν θεωρείται τυχαία καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρώην υφυπουργός προορίζεται να αναλάβει ευρύτερο συντονιστικό ρόλο στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης του κλάδου. Από τις τράπεζες προτάθηκαν επίσης για το νέο Δ.Σ της Σελόντα  οι Κωνσταντίνα Λάζαρη, Μιχάλης Κόκκινος και Παναγιώτης Αλαγιάννης.
Στην περίπτωση του κλάδου των Ιχθυοκαλλιεργειών η «ανασυγκρότηση» είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά την συμφωνία για τη μετοχοποίηση των χρεών στη Σελόντα και τον Νηρέα, και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το σενάριο που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι αυτό της μελλοντικής συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων. Η συγχώνευση με στόχο τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» είχε συζητηθεί ως επιλογή στο παρελθόν, ωστόσο δεν προχώρησε λόγω διαφωνίας των μετόχων. Πλέον οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές καθώς το «πάνω χέρι» το έχουν οι τράπεζες οι οποίες θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τις δυνατότητες ενδυνάμωσης των δύο εταιρειών, με στόχο στο μέλλον να μπορέσουν να ανακτήσουν τα λεφτά που σήμερα αναγκάζονται να χάσουν.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: