Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σαρρή, τίμησε η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Με ειδική αφιερωματική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς τίμησε τον, εξ Ερμιόνης καταγόμενο, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σαρρή.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων "Ενορία εν δράσει..." και την παρακολούθησαν πλήθος προσκεκλημένων, ενοριτών και πνευματικών τέκνων του τιμώμενου Ιερέα.
Για το πρόσωπο του π. Ιωάννου μίλησαν:
- ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιλτιάδης Ζέρβας, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Αικατερίνης Πειραιώς και Διευθυντής του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία»,
- ο Διδάκτωρ Θεολογίας και τ. Διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, κ. Κοσμάς Γεωργίου καί
- ο Εκπαιδευτικός, κ. Τιμολέων Μπεναρδής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Τον όλο συντονισμό της βραδιάς είχε η Δασκάλα κα Βασιλική Τσουκάτου -Κορωναίου, η οποία στην έναρξη της εκδήλωσης αναφέρθηκε στα 29 χρόνια διακονίας του π. Ιωάννου, ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Αικατερίνης Πειραιώς. Αναρωτήθηκε δε χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι και το στίγμα της εκδήλωσης:
«Είναι απορίας άξιο πως μέσα σε αυτά τα 29 χρόνια, ο παπά Γιάννης πρόλαβε να μας διακονήσει σε τόσους πολλούς τομείς. Μας εξομολόγησε, μας κοινώνησε και μας δίδαξε το λόγο του Θεού, φορές αμέτρητες. Μας κατήχησε και στήριξε στην πίστη, ετοιμάζοντας κηρύγματα, κύκλους, συναντήσεις και εκπομπές. Μας μάλωσε και μας παρηγόρησε, υπόμεινε τους εγωισμούς και τις παραξενιές μας. Γονάτισε μαζί μας και μάτωσε για τα βάσανα μας και πανηγύρισε, καλύτερα κι απ’ τις δικές του, τις χαρές και τις επιτυχίες μας».


Η ζωή του π. Ιωάννου δια στόματος Κοσμά Γεωργίου
Το λόγο έλαβε πρώτος ο Διδάκτωρ Θεολογίας και τ. Διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, κ. Κοσμάς Γεωργίου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή του π. Ιωάννου από τη γέννηση του μέχρι σήμερα.
«Ο π. Ιωάννης γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1937 στην Ερμιόνη, ο μεγαλύτερος από τα 4 αδέλφια της οικογένειας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το έτος γεννήσεως του π. Ιωάννου, το 1937, είναι το ίδιο με το έτος ιδρύσεως του Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης, του Ναού δηλαδή στον οποίο διακονεί από την χειροτονία του μέχρι και σήμερα. Δύσκολα, πτωχά και δυσχερή τα παιδικά του χρόνια, παραμονές του πολέμου, κατά τον πόλεμο και αμέσως μετά από αυτόν. Οι βιοτικές ανάγκες, οι οικογενειακές απαιτήσεις και τα καθημερινά έξοδα, υποχρεώνουν τον μόλις 11 ετών Ιωάννη, μαθητή του Δημοτικού σχολείου, να εργασθεί σε φούρνο. Αργότερα και στο κουρείο του θείου του.
Ολοκληρώνοντας το Δημοτικό, λόγω των αναγκών της οικογένειας, δεν συνεχίζει στο Γυμνάσιο, αλλά γίνεται ψαράς στην οικογενειακή βάρκα. Καθοριστική για τη ζωή του, η επίσκεψη το 1955, του τότε πρεσβύτερου και μετέπειτα Μητροπολίτη Σάμου, Παντελεήμονος Μπαρδάκου. Ο μακαριστός, καλεί τον 18ετή τότε Ιωάννη να τον ακολουθήσει. Με την ευχή της μητέρας του, εγκαταλείπει την Ερμιόνη και μεταβαίνει στον Πειραιά, όπου υπηρετούσε ο τότε π. Παντελεήμων στο Ναό του Αγ. Δημητρίου Ταμπουρίων.
Εργαζόμενος σε οικοδομές, εγγράφεται στο νυκτερινό γυμνάσιο. Συνδέεται και σχετίζεται με τον νεαρό τότε Γεώργιο Παπουτσόπουλο, που μετονομάσθηκε αργότερα π. Γρηγόριος και διακόνησε στην Αγία Αικατερίνη και κατόπιν εξελέγη Μητροπολίτης Καστορίας. Παράλληλα, αναμειγνύεται και στην Χριστιανική Ένωση Εργαζομένης Νεολαίας (Χ.Ε.Ε.Ν.).
Σταδιακά οι εργασιακές συνθήκες και η οικονομική του κατάσταση βελτιώνονται, αναλαμβάνοντας εργασία σε εργαστήριο ομπρελών. Η οικογένεια του μετακομίζει στον Πειραιά. Ο Ιωάννης, ως προστάτης, (ο πατέρας του είχε κοιμηθεί το 1953), απαλλάσσεται νομίμως των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Εικοσιπενταετής πλέον ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές. Δίνει εξετάσεις και επιτυγχάνει και στην Πάντειο Σχολή και στη Σχολή του ΟΤΕ. 
Επιλέγει και φοιτά στη δεύτερη και με το πέρας των σπουδών του διορίζεται στη Ρόδο. Στο μεταξύ έχει μπει στη ζωή του η νεαρή τότε Δέσποινα, μετέπειτα σύζυγος και πρεσβυτέρα. Στο νησί, εκτός των εργασιακών του υποχρεώσεων, εμπλέκεται στο έργο της Μητροπόλεως Ρόδου, ασχολούμενος με τα κατηχητικά και ψέλνοντας σε Ναό της περιοχής.
Το 1966 επιστρέφει στην Αττική. Εγγράφεται στην Πάντειο Σχολή, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και καθίσταται πτυχιούχος. Από το 1968 είναι παντρεμένος με την πρεσβυτέρα Δέσποινα. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα βυζαντινής μουσικής. Το 1982 γνωρίζεται και συνδέεται με τον τότε Αρχιμανδρίτη και Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Πειραιώς π. Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο, σήμερα Μητροπολίτη Δημητριάδος και μέσω αυτού με το πνευματικό έργο της Μητροπόλεως. Στις 19 Οκτωβρίου 1985, σε ηλικία 48 ετών χειροτονείται Διάκονος και την επομένη Πρεσβύτερος. Αναλαμβάνει εφημεριακά καθήκοντα στον Ιερό Ναό Αγ. Αικατερίνης Πειραιώς, όπου διακονεί έως και σήμερα επί 29 ολόκληρα χρόνια εργαζόμενος ταυτόχρονα για τα πρώτα 7 χρόνια ως ανώτερος υπάλληλος του ΟΤΕ».
Ολοκληρώνοντας την εξιστόρηση της ζωής του π. Ιωάννου, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στο Ναό της Αγίας Άννης τον οποίο οικοδόμησε ο π. Ιωάννης στη γενέτειρά του Ερμιόνη και παρεχώρησε στην Ι. Μονή Ζούρβας, της Ύδρας.
Για την Ιερατική διακονία του π. Ιωάννου μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιλτιάδης Ζέρβας, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Αικατερίνης Πειραιώς και Διευθυντής του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία».
Ο Εκπαιδευτικός κ. Τιμολέων Μπεναρδής, μίλησε στην εκδήλωση με την ιδιότητα του πνευματικού παιδιού του π. Ιωάννη, τονίζοντας ότι «Το σπίτι του, η αγκαλιά του και η καρδιά του, ανοιχτά σε όλους».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή video που περιελάμβανε φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του π. Ιωάννου, από τα παιδικά του χρόνια έως σήμερα, το οποίο σχολίασε ο ίδιος, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από τις χειροτονίες του σε Διάκονο και Πρεσβύτερο.
Προβλήθηκε μάλιστα και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο Σεβασμιότατος χαρακτήρισε τον π. Ιωάννη:
«Σεπτό λευίτη, ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου, έναν άνθρωπο που αγάπησε με πάθος, δύναμη, αλήθεια Αυτόν τον ταπεινό Θεό που γεννήθηκε μέσα σε μια φάτνη, που σταυρώθηκε, που αναστήθηκε και που ζει!»
Τόνισε ακόμη ότι και ο ίδιος διδάχθηκε από αυτόν τον άνθρωπο, τι σημαίνει ιερωσύνη, δόσιμο στον Θεό και τον άνθρωπο, προσφορά στην Εκκλησία. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο π. Ιωάννης λειτουργεί καθημερινά το μυστήριο της θείας αγάπης απλά, ταπεινά, φιλάνθρωπα αλλά και δυναμικά.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι γνωρίζει λίγο τον π. Ιωάννη, αλλά τον σέβεται πολύ. «Τον χαρακτήρισε επιτυχημένο ποιμένα με πολλά χαρίσματα. Και κατέληξε λέγοντας ότι η ζωή του είναι ένα μάθημα ιεροσύνης».
Τελευταίος έκανε ένα σύντομο, καρδιακό χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβ. τόνισε ότι αν για τον κόσμο υπάρχει η θεωρία του χάους, για τους χριστιανούς υπάρχει η πρόνοια του Θεού. Και ολοκλήρωσε αναφερόμενος τόσο στον π. Ιωάννη, όσο και στην πρεσβυτέρα του:
«Ο παπά Γιάννης είναι πολύ αληθινός και ταυτόχρονα πολύ ελεύθερος. Και οι δυό τους, είναι δύο άνθρωποι που μπόρεσα να εμπιστευθώ και να ζήσω ελεύθερα την αληθινή αγάπη.»
Στη συνέχεια δόθηκε τιμητική πλακέτα αναγνώρισης και προσφοράς στον π. Ιωάννη, ο οποίος φανερά συγκινημένος αφού ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση και τα όσα ειπώθηκαν, έκλεισε τη βραδιά λέγοντας:
 «Όσα ελέχθησαν με προβλημάτισαν και εμένα και την παπαδιά, γιατί δεν ελέχθησαν τα κακώς γενόμενα. Να εύχεσθε να τα διορθώσω, γιατί προσπαθώ να τα βρώ.»



Δεν υπάρχουν σχόλια: