Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σοκολάτα SOS… Θα ακριβύνει πολύ ή θα μας λείψει τελείως;

Αντέχετε έναν κόσμο χωρίς σοκολάτα; Τα επόμενα χρόνια η αγαπημένη μας γλυκιά απόλαυση θα μετατραπεί σε είδος προς εξαφάνιση, λόγω της ραγδαίας αύξησης στη ζήτηση σε συνδυασμό βέβαια με την αισθητή μείωση της παραγωγής της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post την χρονιά που μας πέρασε καταναλώσαμε 70.000 περισσότερους τόνους κακάο από όσους παραγάγαμε. Την ίδια στιγμή, δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σοκολάτας του κόσμου, η Mars Inc και η Barry Callebaut AG,  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εικάζουν ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση της σοκολάτας θα αυξηθεί κατά 14 φορές ενώ μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί έλλειμμα κατά 2 εκατομμύρια τόνους.
Οι υπάρχουσες καλλιέργειες δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, η οποία έχει εκτιναχτεί στα ύψη, ειδικά στην Ασία. Εξ αυτού του λόγου, οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί 25% μέσα σε μόλις ένα χρόνο!


Η τότε διευθύντρια της Mars Inc (της γνωστής σοκολάτας...) είχε προειδοποιήσει από το 2012 ότι «μέχρι το 2020 μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις που να ξεπερνούν και τους 1.000.000 τόνους».
Η έλλειψη κακάου θα έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές της σοκολάτας που αναμένεται να εκτοξευτούν ακόμη περισσότερο, και οι λάτρεις της να πούμε τη σοκολάτα... σοκολατίτσα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: