Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η διατροφή με προϊόντα της Αργολικής γης καταπολεμά την παιδική παχυσαρκία

Ένα βιωματικό σεμινάριο αργολικού πρωινού στα σχολεία με έμφαση στα ντόπια προϊόντα της περιοχής μας, οργάνωσε η «Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού» σε συνεργασία με την ομάδα Grecopaths, στο κέντρο «Αλεξάνδρου γη» στον Προφήτη Ηλία Ναυπλίου.
Στόχος της δράσης ήταν η καταπολέμηση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην οποία η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά.


Για τον σκοπό αυτό αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές που βοηθάνε όλους αλλά και ιδιαίτερα τα παιδιά, ώστε να έχουν δυνατά μυαλά με διαύγεια καταναλώνοντας τροφές-υπερτροφές που άπλετα μας έχει χαρίσει η ελληνική και η αργολική γη.
Η επιλογή της «Αλεξάνδρου γη» ως χώρου παρουσίασης του βιωματικού προγράμματος έγινε γιατί πρόκειται για μια οικογενειακή ταβέρνα με χρόνια οικογενειακή παράδοση στις παραδοσιακές συνταγές, ξυλόφουρνο, οικόσιτα ζώα, βότανα, λαχανικά, ελιές. Δηλαδή, τα καλύτερα ερεθίσματα -εικόνες που υπάρχουν για ένα παιδί. (Η ταβέρνα βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο χωριό, ένα ξεχασμένο πανέμορφο αγροτικό χωριό με το ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Παλαιόκαστρο αγίου Ανδριανού δίπλα του και  σε κοντινή απόσταση η ιστορική μονή Καρακαλά).
Η μέρα για τους 50 μαθητές και 20 περίπου συνοδούς-γονείς, από το νηπιαγωγείο Δρεπάνου, ξεκίνησε με καλωσόρισμα, φρέσκου χυμού πορτοκαλιού και ζεστό αφέψημα με μείγμα βοτάνων και μέλι. Όποιος ήθελε συμπλήρωμα θα έπρεπε να στύψει μόνος του το χυμό, για να μάθει ότι τα αγαθά κόποις κτώνται!
Στη συνέχεια έγινε μία ενημέρωση από το φούρνο «της Κυράς Σοφίας» Δρεπάνου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη -αρτοποιό κ. Ανδριανό Ρεβίθη για το πολύτιμο αγαθό, το σιτάρι μας.
Υπό τις οδηγίες του chef Παναγιώτη Κοκκάλα πήρε φωτιά η κουζίνα με διάφορες επιτόπιες  χειροποίητες λιχουδιές.
Πίτες με χειροποίητη μαρμελάδα αρώνια, σπανακόπιτα του φούρνου κας Σοφίας, ελιόψωμο, ελιές, πάστα ελιάς από την Μυκηναϊκή και Κωτσόπουλος ΑΕΒΕ Άργους, γλυκός τραχανάς από τα παραδοσιακά προϊόντα Μωραΐτικα -Γαβρήλος Χρήστος, Κάντιας, ταχίνι με κακάο, αμύγδαλο και φουντούκι της ‘Σοφίας της Φύσης’, Βιολογικά προϊόντα Νεμέας -Μπουζινέλος Νίκος-, ξηρά σύκα και άλλα πολλά, είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να δοκιμάσουν οι μικροί μαθητές.
Η θεατρο -παιδαγωγός της ομάδας έδωσε της δική της νότα με παραμύθια και δημιουργικά παιχνίδια με θέμα το πορτοκάλι, το σιτάρι κ.α.
Ο καθένας μαθητής ζύμωσε μόνος του, το ψωμάκι του και στη συνέχεια το έβαλαν στον ξυλόφουρνο για να ψηθεί παραδοσιακά, για να το πάρουν μαζί τους.
Στο τέλος έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ μαθητών, ‘Πύλης Πελοποννησιακού πολιτισμού ‘και Grecopaths. Σημαντική ήταν και η παρουσία αλλά και η βοήθεια στην διοργάνωση του όλου εγχειρήματος, του Δημοτικού σύμβουλου Ναυπλιέων, μέλος ΔΟΠΠΑΤ και υπεύθυνου πολιτιστικών συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων Δήμου Ναυπλιέων, Σταύρου Γαβρήλου.
Μιλώντας ο κ. Γαβρήλος, προς τους μαθητές και τους γονείς ανέφερε: ‘‘Τέτοιες προσπάθειες, πρέπει να αναδεικνύονται από όλους μας, καθώς τέτοιου είδους προγράμματα, προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις και προορισμούς για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της περιοχής μας.
Η περιοχή μας έχει να δώσει πολλά και αυτό που γίνεται σήμερα είναι η μια καλή αρχή στο νέο πνεύμα της εποχής, που προτάσσει εναλλακτικούς, αυθεντικούς τρόπους διαβίωσης και ανάδειξης της τοπικής κοινωνίας, παραγωγών και προϊόντων της’’
Συμμετείχαν, το Νηπιαγωγείου Δρεπάνου με υπεύθυνη την κα Σοφία Κατσανοπούλου και οι εκπαιδευτικοί κα Γαρυφαλλιά Δουρούκα και Μαρία Δημοπούλου.

‘‘Ο στόχος ήταν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τη κα Κατσανοπούλου, «το παραπάνω εγχείρημα,  να γίνει ένα ξεκίνημα από την τρυφερή αυτή ηλικία των παιδιών, ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, στηρίζοντας τα προϊόντα του τόπου μας. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε μέσα από προγράμματα αγωγής υγείας και διατροφής, που θα εφαρμόσουμε με τα παιδιά , να υπάρξει μια προέκταση..’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: