Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ: Ξαναχτίζοντας Κοινωνία (1)

Γιώργος Σκλαβούνος
Οφείλουμε να περάσουμε από τον πόλεμο όλων εναντίον όλων, από τον πόλεμο φθοράς του αντιπάλου, από τον πόλεμο  επικυριαρχίας για την νομή της εξουσίας, στο δημιουργικό συναγωνισμό προσφοράς για την καθολική ανάπτυξη της κοινωνίας.
Ο πόλεμος όλων εναντίον όλων δεν συνιστά κοινωνία. Συνιστά μη κοινωνία. Πόλεμος φθοράς μεταξύ κομμάτων δεν συνιστά πολιτική, δεν προάγει την αναγέννηση των θεσμών, την κοινωνική και πολιτική συνειδητοποίηση, την υπεύθυνη   συμμετοχή, δεν υπηρετεί την κοινωνία. Δεν μετατρέπει τα κόμματα σε κοινωνικές πρωτοπορίες.
Ο πόλεμος επικυριαρχίας, εντός των κομμάτων, δεν συνιστά πολιτική, δεν συγκροτεί πολιτικά κόμματα, αλλά μηχανισμούς κατακερματισμού της κοινωνίας, καθυπόταξης της κοινωνίας και  νομής της εξουσίας. Δεν υπηρετεί την κοινωνία.


Ο κατακερματισμός του «ποιμνίου» σε πολλές «στάνες» δεν βαθαίνει την δημοκρατία, δεν ανεβάζει τον «οπαδό» στο επίπεδο του πολίτη. Η πολιτική ως ανιδιοτελής συμμετοχή στην κοινωνική ανασυγκρότηση, στην ανασυγκρότηση θεσμών και φορέων στην αναγέννηση του συμμετοχικού μας πολιτισμού είναι το ζητούμενο.
Γιώργος Σκλαβούνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: