Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ενέργειες για επίλυση του προβλήματος των Βοσκοτόπων

Ελένη Παναγιωτοπούλου:
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Εγκαινιάζοντας μια σειρά άρθρων με σκοπό την επικοινωνία και την  ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα δρώμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τη θέση μου ως εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: 
Την Παρασκευή, 20/2,συμμετείχα μαζί με το θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Στρατηγάκο, στη συνάντηση του ΔΣ της  ΕΝΠΕ με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, όπου συζητήθηκαν  τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας, και ιδιαίτερα τα βοσκοτόπια, αλλά και  οι αποζημιώσεις για τον καταρροικό  πυρετό και τις πλημμύρες, η  αδειοδότηση των ποιμνιοστασίων  και άλλα θέματα. (Το ΔΣ ΕΝΠΕ αποτελείται από τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας και 12 αιρετούς από τους περιφερειακούς συμβούλους της χώρας).
Το γεγονός ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δεν έχουν ακόμη συνταχθεί,


παρ´ ότι συνδέονται άμεσα και καθοριστικά με τις οικονομικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της κτηνοτροφίας μας και γι'αυτό έχει απασχολήσει ως θέμα, κατ' επανάληψιν, το ΔΣ της ΕΝΠΕ (με εισηγήσεις, συναντήσεις σε υπουργεία κλπ).
Σύμφωνα με την πάγια  θέση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου αλλά  και της ΕΝΠΕ, τα προβλήματα της περιφέρειας δεν λύνονται από την Αθήνα, αλλά χρειάζεται ριζική αποκέντρωση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες.  Όμως, τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι ασφυκτικά (η σχετική προθεσμία λήγει το Μάϊο) , ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταγραφή και η χαρτογράφηση των βοσκοτόπων από τους αρμόδιους φορείς. Τα πρόστιμα που επικρέμονται  είναι τεράστια και, παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν τις οικονομικές ενισχύσεις που τους αναλογούν, αν δεν καταρτιστούν εγκαίρως τα σχέδια βόσκησης.
Στη σύσκεψη που έγινε, ζητήσαμε την παράταση αυτής της προθεσμίας, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό και αποφασίστηκε η άμεση σύσταση κοινής επιτροπής των 13 Περιφερειών με το Υπουργείο, προκειμένου να εξετασθούν όλα τα δεδομένα και  οι παράμετροι του θέματος, ώστε να προχωρήσει γρήγορα  η κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και να μη χαθούν χρήματα από τους κτηνοτρόφους.
Πρέπει να τονίσω σ'αυτό το σημείο ότι η ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων έφερε τα πράγματα στην κόψη του ξυραφιού, και τώρα, που ο κίνδυνος είναι άμεσα ορατός,  καλούνται και πάλι οι  Περιφέρειες να βγάλουν επειγόντως τα κάστανα από τη φωτιά, ενώ δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ως τώρα  καθυστέρηση σε ένα θέμα, που δεν ήταν στην αρμοδιότητά τους. Αναλαμβάνουν λοιπόν μια "καυτή πατάτα", μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαίνεται, διότι ο κατακερματισμός και η  αναποτελεσματικότητα των εμπλεκόμενων φορέων, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστούν δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία και οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλες.
Η Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου, ευρισκόμενη πάντα στο πλευρό των πολιτών, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, τόσο στα πλαίσια της ΕΝΠΕ, όσο και στα πλαίσια των δικών της δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων για να συνδράμει  στην επίλυση του θέματος των βοσκοτόπων.
Νεώτερα, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ελένη Παναγιωτοπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος Αργολίδας

22/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: