Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ταΐζω τα αδέσποτα.Είμαι παράνομος;


Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει στη γειτονία σας μια ύποπτη φιγούρα να κινείτε συνωμοτικά μέσα στο σκοτάδι γύρω στα μεσάνυχτα; 
Πόσες φορές έχετε βρεθεί εσείς σε αυτή τη θέση παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις να μη σας δει το άγρυπνο μάτι του «αγαπημένου σας γείτονα»;
Μια σακούλα, ένα αλουμινόχαρτο με ξηρά τροφή ή φαγητό που περίσσεψε για τα αδέσποτα που έχουν δημιουργήσει οι φιλόζωοι της μόδας και του σαββατοκύριακου.
Κανένας νόμος δεν απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων. Αντίθετα, σύμφωνα µε τους νόμους 4039/12 & 4235/14 (Άρθρο 9. παρ.10) επιβάλλεται:


«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις». Επανεντασσόμενα είναι τα ζώα που έχουν στειρωθεί, αποπαρασιτωθεί, εμβολιαστεί.
Παρ’ όλα αυτά, πολίτες και δημοτικοί άρχοντες του τόπου επιµένουν ότι το τάϊσµα απαγορεύεται. Η άποψή τους είναι  πως, αν δεν ταϊστούν, θα απομακρυνθούν, θα πάνε αλλού να πεθάνουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι φιλόζωοι έχουν υποχρέωση να βεβαιώνονται ότι τα ζώα στειρώνονται και ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Ο παραλογισμός που επικρατεί στο θέμα μας επιβάλλει να θυμηθούμε ότι και πριν από την ψήφιση του ν. 4039/12, η τότε νομοθεσία δεν απαγόρευε το τάισµα. Ιστορία Ελληνικής τρέλας είναι το «Απαγορεύεται το τάισµα», που πολλοί το αναρτούν σε πινακίδες στα σημεία σίτισης.
Σε περίπτωση που «αγαπημένος σας γείτονας» συνεχίσει να σας απειλεί προσωπικά ή με το γνωστό "θα τους ρίξω φόλα", θα πρέπει να κάνετε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα, δίνοντας τα στοιχεία εκείνου που σας απειλεί.
Επιμένετε να καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων η απειλή κατά του ζώου ή της προσωπικότητάς σας, επισημαίνοντας το άρθρο 16 του νόμου 4039/12 και ζητώντας αντίγραφο της καταγραφής.
Ενημερώνουμε  αυτόν που µας απειλεί για τις σοβαρές ποινές που προβλέπονται για οποιαδήποτε κακομεταχείριση εις βάρος του ζώου (1 έως 5 έτη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000– 15.000 €) και το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής, ώστε να µας βοηθήσει.

Μ. Π


Δεν υπάρχουν σχόλια: