Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Το 2o Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο» γίνεται από 15 έως 18 Απριλίου 2015

Το 2ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης, για εκπαιδευτικούς από την Πελοπόννησο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2015. Οι 150 συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Καλαμάτας στην Αγία Μαρίνα στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο 1.400 μ.
Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά του τόπου, θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση, θα εξερευνήσουν το περιβάλλον και θα αναπτύξουν μια βιωματική σχέση με τον Ταΰγετο. Μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες θα προσεγγίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και θα βιώσουν τις τοπικές συνθήκες και εμπειρίες που αξιοποιούν τα λαογραφικά, αρχιτεκτονικά και γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.


Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα σε ποια πεζοπορική διαδρομή θα πάρουν μέρος και σε ποιο από τα 30+2 βιωματικά εργαστήρια θα συμμετέχουν, με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα θα γίνονται και παρεμβάσεις – εισηγήσεις και δράσεις για τα παιδιά του σχολείου της φύσης.  Τα παραπάνω θα συντονίζουν εθελοντικά 50 εκπαιδευτές.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Η φιλοξενία των συμμετεχόντων θα γίνει στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Καλαμάτας, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Αυτές διαθέτουν 16 ευρύχωρα σπιτάκια με κρεβάτια (απλά και κουκέτες), στα οποία θα υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης (φορητά καλοριφέρ). Οι κατασκηνώσεις διαθέτουν επίσης μαγειρείο (μάγειροι θα ετοιμάζουν το φαγητό καθημερινά) και τραπεζαρία (με δυνατότητα θέρμανσης) χωρητικότητας 200 ατόμων, τουαλέτες και ντουζιέρες με πολύ ζεστό νερό, ανοιχτό αμφιθέατρο και αρκετούς κοινόχρηστους χώρους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Με ελεύθερη περιήγηση σε διαμορφωμένη πεζοπορική διαδρομή, περιβαλλοντικό μονοπάτι στα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα και στους νερόμυλους, εξερευνήσεις με ντόπιους σε «μυστικές» διαδρομές, παρατήρηση, μελέτη και σύγκριση του δάσους που αναγεννιέται έπειτα από την πυρκαγιά και των μεσογειακών οικοσυστημάτων, εργαστήρια με υλικά της φύσης, αναγνώρισης των βοτάνων της περιοχής και των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, εργαστήρια γευσιγνωσίας, οικοτεχνίας, παραγωγής αλοιφών, δημιουργία τοπικών συνταγών με προϊόντα και παρασκευάσματα που παράγονται στην περιοχή, αναγνώρισης της χλωρίδας, αστρονομίας και αστροπαρατήρησης, φυσικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, εργαστήρια κίνησης, χορού, Τάι Τσι Τσουάν, δημιουργικής γραφής και θεατρικής έκφρασης, παραμυθιών, φωτογραφίας και αυτοσχεδιασμών, οργανωμένων διαδρομών στα χωριά του Ταϋγέτου και προσέγγιση του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος,  της τοπικής λαϊκής κουλτούρας (τοξωτά γεφύρια, νερόμυλοι, μαγιοβότανα, ιστορικά μνημεία, καρναβάλι της Νέδουσας-αυθεντικό αγροτικό δρώμενο, μουσικά όργανα, χορούς και τραγούδια) κτλ.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Συμπληρώστε ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής για το Σχολείο της Φύσης.
https://docs.google.com/forms/d/17FmGDHye-ig0BfSrFHmkhXzfDqR8S_vScV5KPNkkCEo/viewform

Αναλυτικές οδηγίες για το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στο ιστολόγιο της ΠΕΕΚΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  http://peekpepeloponnisou.blogspot.gr
Για να πάρετε μια γεύση από το 1ο Ανοιξιάτικο Σχολείο επισκεφθείτε https://www.youtube.com/watch?v=OXNl5oZ14Rs παραγωγή του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ομάδα της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου: Σίση Πλακονούρη (τηλ. 6976390430), Λίλιαν Καραβά (τηλ. 6972373426), Αφροδίτη Χριστοπούλου (τηλ.  6936470427), Δημήτρη Δημητρίου (τηλ.  6972612275) και ηλεκτρονικά: peekpe.pel@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: