Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Δημόσια ακίνητα και Κοινωνικές ανάγκες της Πόλης του Ναυπλίου

Γιάννης Γκιόλας
των Γιάννη Γκιόλα
και Βαγγέλη Ντάνη

Πριν από 10 περίπου μήνες και με αφορμή την ένταξη πλειάδας δημόσιων ακινήτων της πόλης του Ναυπλίου και ευρύτερα του Νομού Αργολίδας (παραλίες Καραθώνας, Κονδυλίου και Σαλαντίου, οικόπεδα στο Ναύπλιο, τα Ξενία του Ναυπλίου κ.ά.) στο ΤΑΙΠΕΔ, προς αξιοποίηση (εν. Εκποίηση), συγκροτήθηκε η Κίνηση Φορέων, Πολιτών και Συλλογικοτήτων ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η δράση της κίνησης ήταν μαζική, δραστήρια και διαρκής, αφού διοργάνωσε λαϊκές συνελεύσεις, συλλαλητήρια και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ναυπλίου, συσπείρωσε ευρύτερα στρώματα του λαού και της νεολαίας και έγινε ένας ζωντανός κινηματικός πόλος με αιτήματα την απένταξη των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ και την αξιοποίησή τους αποκλειστικά με γνώμονα τα κοινωνικά συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.



Η δράση της κίνησης και η δυναμική της παρέμβαση συνέτεινε στο να υιοθετηθούν και από το Δ.Σ. Ναυπλίου τα ώριμα αιτήματα της κοινωνίας για το πέρασμα των οικοπέδων της πόλης στην κυριότητα του Δήμου, ώστε να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες για Σχολεία, νέο Δημαρχείο και ως κοινόχρηστοι χώροι, να παραμείνουν οι παραλίες στη διαχείρηση του Δήμου για χρήση των πολιτών, με παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης συμβατές με το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον της περιοχής. 
Τμήμα του υδροβιότοπου Ναυπλίου, στο μυχό του Αργολικού κόλπου πρέπει να μείνει να μείνει ανέγγιχτο.
Ο νέος φορέας για τον Εθνικό πλούτο και την αξιοποίησή του, που είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να δημιουργήσει, πρέπει, κατά τη γνώμη μας, πρωτίστως  να εκτιμήσει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να αξιολογήσει τα αιτήματα των οργανωμένων και θεσμικών φορέων, αλλά και των λαϊκών πρωτοβουλιών, όπως εκφράζονται μέσω των κινηματικών δομών.
Είναι επομένως αναγκαίο να διερευνηθούν, πρώτιστα, οι ανάγκες σε κτιριακές υποδομές και λοιπά δημόσια ακίνητα προς χρήση των Δήμων, Περιφερειακών ή άλλων Κρατικών Υπηρεσιών, Φορέων Πολιτισμού, Εκπαίδευσης κλπ.
Με αυτό το σκεπτικό και προκειμένου η «αξιοποίηση» των ακινήτων της περιοχής που ανήκουν στο Δημόσιο να προχωρήσει με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, όπως διατυπώθηκαν, προτείνουμε να παραχωρηθεί το κτίριο επί της οδού Βασ. Κων/νου 6 στο Ναύπλιο (Παλιά Εφορία) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στο Ναύπλιο, για να καλύψει μέρος των λειτουργικών αναγκών του. Η κίνηση αυτή, πιστεύουμε ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Πρωτίστως το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει ένα χώρο διδασκαλίας σε κεντρική θέση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η πόλη θα συνδεθεί πιο στενά με τους φοιτητές και τις δραστηριότητές τους, που θα αποκτήσουν εξωστρέφεια και ένα άμεσο ακροατήριο, η μεγάλη δε αίθουσα του ισογείου θα μπορεί να χρησιμεύσει και ως χώρος συναθροίσεων συλλογικοτήτων της πόλης, που είναι άστεγες και ο Δήμος αρνείται να καλύψει τις ανάγκες τους προφασιζόμενος διάφορα.
Η πρόταση που διατυπώνουμε δεν αποτελεί μοναδική λύση και την απολύτως ενδεδειγμένη επιλογή, υπηρετεί, όμως, ουσιώδεις ανάγκες και έτσι σηματοδοτεί το βασικό τρόπο αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων.
Τέλος ταυτίζεται και επαναφέρει παλαιότερο αίτημα της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοπ/νήσου, από το Φεβρουάριο του 2013, όταν ζητήθηκε η παραχώρηση του κτιρίου αυτού για την κάλυψη των αναγκών δισασκαλίας της Σχολής  (Μαθήματα Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Πολυμέσων και Χορού), τις Θεατρικές παραστάσεις των φοιτητών, αλλά και ως πολυχώρος τέχνης, έκφρασης και διαλόγου των φοιτητών καθώς  και των Δημοτών.
Κλείνοντας,  ευελπιστούμε να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος των πολιτών και των συλλογικοτήτων με την Κεντρική Διοίκηση για την κατεύθυνση και τους στόχους που θα υπηρετήσει ο μέλλων να συγκροτηθεί Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου, με συγκεκριμένες προτάσεις για την χρήση και αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων.

Γιάννης Γκιόλας
υποψήφιος βουλευτής του Σύριζα Αργολίδας
στις εκλογές της 25-1-2015
Βαγγέλης Ντάνης
μέλος του συντονιστικού της ΝΕ Αργολίδας του Σύριζα


   

Δεν υπάρχουν σχόλια: