Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας απέρριψε την πρόταση του Ομίλου Ραψωματιώτη ως αναποτελεσματική και, πιθανόν, προβληματική

Αννίβας Παπακυριάκος
Δημήτρης Ραψωματιώτης
Η δημόσια πρόταση του Ομίλου Ραψωματιώτη για υποδοχή και διαχείριση όλων των απορριμμάτων του Δήμου Βέλου Βόχας, προκειμένου να καθαρίσει ο Δήμος εν όψει των εορτών του Πάσχα, συνάντησε την δυσπιστία του Δημάρχου κ. Αννίβα Παπακυριάκου.
Η ένταση του υπάρχοντος προβλήματος, οι εορτές του Πάσχα και η δωρεάν διαχείριση των απορριμμάτων (ο όμιλος θα χρέωνε συμβολικά μόνον 1 ευρώ τον τόνο), δεν στάθηκαν ικανά επιχειρήματα για την αποδοχή της.


Ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας, φάνηκε ενοχλημένος από την δημοσιότητα που δόθηκε στην πρόταση και απορριπτικός ως προς την αποτελεσματικότητά της. Δεν δίστασε μάλιστα να καταγράψει στην απάντησή του την σκέψη ότι «κάτι κρύβεται πίσω από την πρόταση». Όπως όμως θα διαβάσετε, είναι πρόθυμος για μία «σε άλλες βάσεις συνεργασία».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ
«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε την δημόσια δήλωση του ομίλου Ραψωματιώτη περί διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας. Αφού ευχαριστήσουμε καταρχάς για την ευγενική πρόθεση έχουμε κάποια εύλογα ερωτήματα να θέσουμε:
 1) Ποιο το νόημα της δημόσιας  δήλωσης όταν τέτοια ζητήματα  πρέπει να συζητούνται σοβαρά με τη δημοτική αρχή και δεν είναι ζητήματα δημιουργίας  όποιων εντυπώσεων.
2) Από πότε το ΚΔΑΥ (για όσους δεν γνωρίζουν- Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) μπορεί να διαχειρίζεται σύμμικτα απορρίμματα, δηλαδή σκουπίδια;
 3) Τα συγκεκριμένα απορρίμματα έχουν τουλάχιστον 80-100% υπόλειμμα, άρα αν είχαμε που να το πάμε, μετά την όποια επεξεργασία στο ΚΔΑΥ, δεν θα το χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως. Δεν το γνωρίζει αυτό η εταιρεία;                                           
Όταν έχουμε ειλικρινείς απαντήσεις από τους καθ΄ ύλην αρμοδίους της εταιρείας, είμαστε έτοιμοι για σοβαρή συζήτηση με σαφή πρόθεση συνεργασίας. Να τονίσουμε πάντως ότι η συνεργασία αφορά ζητήματα βελτίωσης ανακύκλωσης και δημιουργίας νέου ρεύματος κομποστοποίησης, εφόσον η εταιρεία μπορεί να το διαχειριστεί με άψογο τρόπο για το γενικό καλό του Δήμου.
Φυσικά θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση της εταιρείας δεν έχει σχέση με τα όσα ακούγονται περί μεταφοράς των σύμμικτων απορριμμάτων της Τρίπολης στις εγκαταστάσεις της, γεγονός που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Εννοείται επίσης ότι ο Δήμος μας δεν θα γίνει η κερκόπορτα για να μετατρέψουμε την εταιρεία της ανακύκλωσης σε Κορινθιακό και όχι μόνο κέντρο διαλογής σκουπιδιών.

Κάτι τέτοιο θεωρούμε ότι δεν συνάδει ούτως η άλλως με την κοινωνική ευθύνη και ηθική υποχρέωση για την οποία μιλά η εταιρεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: