Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Το τέλος της Πανελλήνιας Τράπεζας και ο επιθανάτιος ρόγχος των Συνεταιριστικών Τραπεζών

Πριν από δύο χρόνια, εμφανίσθηκε στον ορίζοντα το ενδιαφέρον της μεγαλύτερης Γερμανικής Συνεταιριστικής Τράπεζας για είσοδο στην Ελληνική αγορά των ΜικροΜεσαίων. Την ίδια περίοδο, η τρόικα, συναινούσης της κυβέρνησης Νέας δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, έθεσε θέμα κεφαλαιουχικής επάρκειας των Συνεταιριστικών Τραπεζών, αποκλείοντας συγχρόνως την δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησής τους με κρατικά κεφάλαια, όπως έγινε με τις 4 συστημικές τράπεζες.


Ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων τους από τη BlackRock, την περίοδο που οι συστημικές τράπεζες περνούσαν τα stress tests της ΕΚΤ, είχε ως πρωτογενές αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε εκκαθάριση (υπέρ των συστημικών τραπεζών) οι μισές περίπου Συνεταιριστικές. Σαν δευτερογενές αποτέλεσμα εμφανίσθηκε η διεύρυνση της πίττας για την, υπό ενεργοποίηση, Γερμανική ισχυρή Συνεταιριστική τράπεζα.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου (βασικός μέτοχος η τ. Συνεταιριστική Τράπεζα Κορίνθου), προχώρησε στην αναγκαία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και παρέμεινε ενεργός παίκτης της αγοράς, στηρίζοντας με χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές τους ΜικροΜεσαίους Επιχειρηματίες (που στην πλειονότητά τους ήταν και μικρομέτοχοι).
Η Πανελλήνια Τράπεζα, μέτοχοι της οποίας είναι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, είχε βρεθεί «ανοιχτή» κατά 170 περίπου εκατομμύρια, τότε.
Η εξέλιξη της οικονομίας, η υπερφορολόγηση των ΜικροΜεσαίων, η άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου και της δανειοδότησης εκ μέρους των τραπεζών, οδήγησε –κυρίως- τους καταθέτες –μετόχους των Συνεταιριστικών Τραπεζών σε συνεχείς αναλήψεις με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Συνεταιριστικών Τραπεζών αλλά και της Πανελλήνιας Τράπεζας.
Οι πληγείσες μικρές τράπεζες, έχουν φτάσει στα όρια των λεγομένων «δομικών τους κεφαλαίων». Ιδιαίτερα, για την Πανελλήνια Τράπεζα η κατάσταση φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη και η λύση που προωθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη της Αγροτικής. Δηλαδή, να χωρισθεί σε δύο τράπεζες. Η πρώτη, με τους πελάτες, τις καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, να απορροφηθεί από μια εκ των συστημικών, που θα ενισχύσει έτσι το καταθετικό της κεφάλαιο. Η δεύτερη με τα επισφαλή δάνεια να χρεωθεί στο κράτος, δηλαδή στους φορολογούμενους πολίτες.
Οι ημέρες ζωής της Πανελλήνιας Τράπεζας, με την μορφή που την γνωρίζαμε είναι μετρημένες. Να θυμίσουμε όμως ότι, οι καταθέσεις δεν θα θιγούν και η εξυπηρέτηση των καταθετών θα συνεχισθεί από την συστημική που θα την απορροφήσει.
Ιπποκράτης Ελευθερίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: