Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Αριστείδης Δημητράτος: Ο Σοσιαλιστής που ο Μεταξά έκανε υπουργό Εργασίας

Ο λησμονημένος Αριστείδης Δημητράτος
του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Λίγοι είναι οι Έλληνες που γνωρίζουν ότι το 8ωρο εργασίας καθιερώθηκε επί Πρωθυπουργίας Ιωάννου Μεταξά. Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι ξεκινούσαν να εργάζονται με το ξημέρωμα και σταματούσαν την δουλειά όταν σκοτείνιαζε.

Λίγοι είναι οι Έλληνες που γνωρίζουν ότι η Κυριακή καθιερώθηκε ως αργία για τους εργαζόμενους επί Πρωθυπουργίας Ιωάννου Μεταξά. Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι δούλευαν 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διακοπή.

Λίγοι είναι οι Έλληνες που γνωρίζουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός η Επιθεώρηση Εργασίας, η Εργατική Εστία, το ΙΚΑ, ο Κοινωνικός Τουρισμός κ.α. καθιερώθηκαν επί Πρωθυπουργίας Ιωάννου Μεταξά.

Ακόμη πιο λίγοι είναι οι Έλληνες που γνωρίζουν ότι, ο άνθρωπος που έκανε ανθρώπινη την ζωή των Ελλήνων εργαζομένων, με εντολή Μεταξά, ήταν ο Σοσιαλιστής Αριστείδης Δημητράτος.


Ο άνθρωπος που, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, όταν επεβλήθη το καθεστώς της 4ης Αυγούστου (διαβάστε Γρηγόρη Δαφνή «Ιστορία του μεσοπολέμου»), τον αναζήτησαν δύο Χωροφύλακες, κατ’ εντολήν Μανιαδάκη και τον οδήγησαν ενώπιον του Μεταξά. Εκεί, και ενώ περίμενε να του αναγγείλει ο Μεταξάς την εξορία του, λόγω της Σοσιαλιστικής του δράσης, τον άκουσε με έκπληξη να τον ερωτά.
-«Όλα αυτά που διακηρύττεις, τα πιστεύεις; Είναι εφαρμόσιμα»;
Όταν του είπε «Ναι είναι εφαρμόσιμα και μάλιστα άμεσα», ο Μεταξάς τον κοίταξε στα μάτια και του είπε.
-«Από αυτή τη στιγμή είσαι υπουργός Εργασίας. Ετοιμάσου να ορκιστείς και να αναλάβεις, με εντολή να τα κάνεις πράξη. Αν επιτύχεις η Ελλάδα θα έχει κερδίσει. Αν αποτύχεις θα εξοριστείς».
Ο Αριστείδης Δημητράτος πέτυχε. Έκανε πράξη όλα όσα αγωνιζόταν να καθιερωθούν. Ο Μεταξάς προχώρησε ακόμη παραπέρα. Όρισε την Πρωτομαγιά ως Ημέρα Γιορτής των Εργαζομένων και επίσημη, αμειβόμενη, αργία.
Σήμερα, οι Έλληνες αγνοούν όλα όσα διαβάσατε. Και το χειρότερο, έχουν φτάσει στο σημείο να χρειάζονται νέοι αγώνες για να κερδίσουν και πάλι αυτά που είχαν και που τους τα αφαίρεσαν, «στο όνομα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας», οι μνημονιακές κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου).


(Αποφάσισα να γράψω αυτά τα λίγα λόγια όταν είδα, σήμερα το πρωί, στο F.B. μια ανάρτηση του Γιώργου Πισσαλίδη, απ’ όπου και αντέγραψα την φωτογραφία του λησμονημένου Αριστείδη Δημητράτου)

1 σχόλιο:

Σίσυφος είπε...

http://antapocrisis.gr/index.php/youth/item/362-metaxas

Εδώ υπάρχει όμως κι ο αντίλογος.