Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Έτσι χάθηκε 1.340.000 ευρώ από το νοσοκομείο Ναυπλίου. Θα τα χρησιμοποιούσαμε για εκσυγχρονισμό των χειρουργείων

Το νοσοκομείο του Ναυπλίου έχει εγκαταλειφθεί και οδηγείται προς την υποβάθμιση και την μετατροπή σε Κέντρο Υγείας.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του επιστημονικού προσωπικού, έχουν μεν την συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά… οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν πάρει –όπως είναι φανερό- τις αποφάσεις τους. Αποφάσεις που διευκολύνουν οι διοικήσεις του νοσοκομείου με την ολιγωρία τους και η κοινωνία του Ναυπλίου με την αδράνειά της.
Είναι τραγικό, να ακούει κανείς έναν από τους καλύτερους χειρούργους, τον Παναγιώτη Γκανά να λέει στους Δημοτικούς Συμβούλους «δεν μπορούν να γίνονται εγχειρίσεις χωρίς εργαλεία». Την ίδια στιγμή μια σειρά λαθών και ολιγωριών, έγιναν αιτίες να χαθούν 1.340.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί και ήσαν διαθέσιμα, προκειμένου να ανανεωθεί και να εκσυγχρονισθεί ο εξοπλισμός των χειρουργείων.


Έτσι χάθηκε το 1.340.000 ευρώ
Η απάντηση του υπουργού κ. Σταθάκη, στον ερωτώντα βουλευτή κ. Ανδριανό, δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερη σκέψη. «Κύριοι, το έργο εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του νοσοκομείου Ναυπλίου, προϋπολογισμού 1.340.000 ευρώ, ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ».
Προκύπτουν λοιπόν τα ερωτήματα Γιατί χάθηκαν; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν;
«…ως χρόνος ολοκλήρωσης προβλεπόταν η 31-7-2014», γράφει ο υπουργός. «Ενώ λοιπόν ο χρόνος υλοποίησης έχει παρέλθει, μέχρι σήμερα δεν έχει καταχωρηθεί σύμβαση για το έργο, εμφανίζοντας έτσι μεγάλη υστέρηση στην υλοποίησή του, η οποία έχει προκύψει σε επίπεδο διαχείρισης του Δικαιούχου».
Στο ερώτημά μας γιατί το έργο δεν συμβασιοποιήθηκε, ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Δημητρογιάννης μας απάντησε. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την προηγούμενη διοίκηση και οι ενέργειες που έγιναν στην συνέχεια ήταν ελλιπείς και εσφαλμένες. Όταν έφυγε ο κ. Στασινόπουλος, προσπάθησα να κερδίσω τον χαμένο χρόνο και έστειλα στο Ναύπλιο ομάδα από έμπειρα στελέχη του νοσοκομείου του Άργους, που είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία το αντίστοιχο έργο. Δεν κατέστη δυνατόν. Η μεσολάβηση των εκλογών και τα Capital control, έδωσαν την χαριστική βολή. Ο χρόνος πλέον δεν ήταν επαρκής».
Το έργο απεντάχθηκε. Τα χειρουργεία με το εξαιρετικό επιστημονικό και νοσηλευτικό δυναμικό δεν εκσυγχρονίσθηκαν και βεβαίως… «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».

Η κινητοποίηση της Δημοτικής αρχής, που τα τελευταία χρόνια έχει συμπαρασταθεί με δύναμη στους εργαζόμενους, προσπαθώντας να διασώσει και, αν είναι δυνατόν, να αναβαθμίσει την παρουσία του νοσοκομείου στο Ναύπλιον, είχε σαν αποτέλεσμα τις δηλώσεις συμπαράστασεις των βουλευτών κ.κ. Ανδριανού και Μανιάτη (μέχρι πρότινος ήσαν και οι δύο υπουργοί). Είχαμε όμως και δήλωση του Γιάννη Γκιόλα (ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) ότι «θα μεσολαβήσει για να γίνει ένα ραντεβού του Δημάρχου με τον Υπουργό». Όμως, όπως πολύ σωστά είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χρήστος Γραμματικόπουλος, απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που ήταν παρών στο Ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα του νοσοκομείου, «μπορείτε να μας πείτε πιο είναι το βασικό κόστος λειτουργίας; Υπάρχουν αυτά τα λεφτά;» αλλά απάντηση δεν πήρε.
Το νοσοκομείο Ναυπλίου, χωρίς καρδιολόγο, αλλά με ειδικό για εγκαύματα, χωρίς σύγχρονα χειρουργεία αλλά με δεκάδες χιλιάδες τουρίστες στην πόλη, χωρίς αναλώσιμα και χωρίς τους Ναυπλιείς να αντιδρούν, οδεύει προς το προδιαγεγραμμένο τέλος του.
Τουλάχιστον, ας γίνει ένα σωστό Κέντρο Παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας και ας αναβαθμιστεί το (σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων) νοσοκομείο του Άργους, μήπως και οι καταστάσεις ισορροπήσουν σε ένα σημείο σωστής εξυπηρέτησης των πολιτών.
Μέχρι τότε όμως, ένα αμείλικτο ερώτημα θα τίθεται και θα ζητά απαντήσεις από το πολιτικό προσωπικό της Αργολίδας. «Γιατί, υποβαθμίζεται το νοσοκομείο Ναυπλίου την στιγμή που, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχει αναλογικά μεγαλύτερη απόδοση και με μικρότερο κόστος από ότι το αδελφό νοσοκομείο του Άργους»;


Δεν υπάρχουν σχόλια: