Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η προσπάθεια που έκανε το ΕΒΕ Αρκαδίας για να αποτρέψει την εισαγωγή του νέου φόρου στο ελληνικό κρασί

Γιάν. Μποντρούκας: Πρόεδρος ΕΒΕ Αρκαδίας
Εγκαίρως και πριν από την ψήφιση του νόμου που επέβαλε νέο φόρο στους Ελληνικούς Οίνους (είναι από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Αρκαδίας, συμβάλλοντας στο εισόδημα της περιοχής και διασφαλίζοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην εμφιάλωση και εμπορία του προϊόντος), το Επιμελητήριο Αρκαδίας επιχείρησε να μεταπείσει τους υπουργούς  Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γεώργιο Σταθάκη, αντίστοιχα, με επιστολή που τους απέστειλε. Τα επιχειρήματα του ΕΒΕ Αρκαδίας (κατά το νόμο τα Επιμελητήρια είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης) δεν εισακούσθηκαν.
Η κυβέρνηση στάθμισε και προτίμησε να επιβάλλει φόρο στο εξαγωγικό λαϊκό προϊόν αντί να τον επιβάλλει στο εισαγόμενο από Γερμανία και Ολλανδία, βόϊο κρέας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΒΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
 «Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει νέο φόρο στο ελληνικό κρασί και συγκεκριμένα 30 λεπτά ανά φιάλη, ως ισοδύναμο της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Όπως αναφέρει και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε σχετική ανακοίνωσή του, «εάν η Ελλάδα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του φόρου αυτού θα αποτελέσει την πρώτη παραγωγική χώρα της ΕΕ που θα έχει επιβάλει αντίστοιχο φόρο στο κρασί. Το κρασί αποτελεί γεωργικό προϊόν και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού τραπεζιού. Μετά την επιβολή των capital controls και των απίστευτων αντιαναπτυξιακών περιορισμών που αυτή επέβαλε στον κλάδο των οινοπαραγωγών, η επιβολή του φόρου αυτού θα δώσει τη χαριστική βολή στο ποιοτικό εμφιαλωμένο Ελληνικό κρασί και θα φουντώσει ακόμα περισσότερο την παραοικονομία.»
Ο κλάδος οίνου αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παραγωγικό και εμπορικό κλάδο της χώρας μας, και ιδιαίτερα για την Αρκαδία, όπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της, εκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, και αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα πρεσβευτή των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Όπως όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι, έχει πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της κρίσης των τελευταίων ετών και παρόλα αυτά επιμένει και συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους που διατηρούν τη δυναμική τους στην ελληνική οικονομία και την παγκόσμια αγορά. Είναι αδιανόητο να αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα τα οποία πρόκειται να πλήξουν και πάλι έναν παραγωγικό κλάδο και μάλιστα από τους σημαντικότερους της χώρας.
Συνέχεια ακούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις, αλλά πώς ακριβώς θα γίνουν επενδύσεις, ειδικά στον παραγωγικό τομέα, όταν αυτός βάλλεται συνεχώς με άδικα μέτρα; Κάθε φορά που αναζητούνται ισοδύναμα από την κυβέρνηση, η εύκολη λύση είναι ο παραγωγικός κλάδος και εν γένει οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη «γονατίσει». Πόσα ισοδύναμα μέτρα ακόμα θα κληθεί να υπομείνει η ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία έχει προ πολλού φτάσει στα όρια της;
Κύριοι Υπουργοί,
Με την παρούσα επιστολή παρακαλούμε όπως αναθεωρήσετε τις όποιες αποφάσεις σχετικά με την επιβάρυνση του κλάδου οίνου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία.
Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: