Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΚΡΑΝΙΔΙ: Ελπιδοφόρο βήμα στελεχικής ενοποίησης υπό τον μανδύα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης


Παρουσιάζοντας μια αξιοπρόσεκτη δημοσκοπική σταθερότητα, η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών, αντιμετώπισε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα την προβληματική πρώτη προσπάθεια συμπόρευσης με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα πράγματα δεν διαφέρουν από την γενική εικόνα που εμφανίζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το μεγάλο ερώτημα των κορυφαίων στελεχών είναι, αν τελικά θα επιτύχουν την επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων ή αν θα οδηγηθούν στην αποστέωση και στην περιθωριοποίηση.
Η πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Κρανίδι, συγκέντρωσε μόνον 50 άτομα στο ακροατήριο με εμφανή την απουσία νέων ανθρώπων. Προσήλθαν όμως και συμμετείχαν ενεργά, «βαρειά ονόματα» της περιοχής και του κεντροαριστερού χώρου. Ο διάλογος που διεξήχθη υπήρξε «καθαρός» και -αν μη τι άλλο- η συγκέντρωση είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση του κλίματος αξιοπιστίας περί την προσπάθεια και την εμφανή διαμόρφωση μια θετικής τάσης προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης υπό την προϋπόθεση διατήρησης της αυτονομίας των συνιστωσών δυνάμεων.


Από την τριμελή ομάδα που «διηύθυνε» την συζήτηση, ο σύντροφος Δημ. Χατζησωκράτης ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Ο τέως υπουργός Γιάννης Μανιάτης έδειξε να έχει τον έλεγχο των ακροατών με τους οποίους επιχείρησε μια ειλικρινή συζήτηση. Καλύτερος όλων ο Γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ, Λουκάς Κούρος, που υπήρξε λιτός και πραγματιστής στα όσα είπε, τονίζοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια είχε ξεχάσει ν’ ακούει. Ελπίζω, να βάλανε μυαλό οι επάνω»!.

Η πολιτική αποκάλυψη της βραδιάς ήταν οι Αντώνης Αντωνόπουλος και Τάσος Λάμπρου. Ο πρώτος έθεσε τρία ερωτήματα στα δύο των οποίων (Πρώτο και Δεύτερο) δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις:

ΠΡΩΤΟΝ: «Με δεδομένη την απώλεια των παλαιών παραδοσιακών συμμαχιών μας (Δημόσιοι Υπάλληλοι κ.λπ.), τι κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση για να τις αναπληρώσουμε».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: «Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον Τσίπρα. Αυτό φάνηκε μόλις άλλαξε η πολιτική, αμέσως κόπηκαν οι ροές. Γιατί δεν λέτε ξεκάθαρα πως πρέπει να βάλουμε μια τάξη»;

Στο τρίτο, «Έχουν τσακίσει όλους εμάς, του ιδιωτικού Τομέα, που παράγουμε τον πλούτο. Τι σκεφτόμαστε για το θέμα αυτό», η απάντηση δόθηκε ξεκάθαρα από τον Γιάννη Μανιάτη που είπε ότι «Μια δική μας κυβέρνηση θα στηρίξει τον Ιδιωτικό Τομέα».
Ο Τάσος Λάμπρου, σε μία σύντομη αλλά μεστή παρέμβαση που έκανε περιέγραψε με σαφήνεια την πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινωνία σήμερα» είπε. Όταν δε, η συζήτηση έφτασε στο καυτό σημείο περί συνένωσης των κομμάτων υπό μία πολιτική στέγη τοποθετήθηκε με ευθύτητα και ευστοχία λέγοντας «Να το κάνουμε. Ο κόσμος θέλει μια προοπτική κυβερνητικής σταθερότητας. Μόνο τότε μπορεί να πιστέψει πως μπορούν να βρεθούν λύσεις. Πρέπει όμως να προηγηθεί μια ειλικρινής προγραμματική συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων». Και κατέληξε θέτοντας μια παράμετρο που κανένας άλλος δεν είχε θίξει: «Υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αν όλα πάνε άσχημα»;
Διακρίθηκαν για την μαχητική και ουσιαστική συμβολή τους στην διεξαγωγή της συζήτησης ο τ. Δήμαρχος Διδύμων Αντώνης Μαλτέζος και ο τ. Γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Μανώλης Φωστίνης.
Την ατάκα της συγκέντρωσης την είπε, ποιος άλλος, ο Δήμαρχος Ερμιόνης Ανάργυρος Λεμπέσης «…Ένα χρόνο πριν κρυβόμασταν και δεν μπορούσαμε να πούμε ούτε το όνομά μας». Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι «Από τη συνεργασία και μετά κάτι άλλαξε. Φάνηκε να έχουμε πιθανότητες. Η προσπάθεια είναι Προοδευτική και ανοιχτόμυαλη».
Στην συζήτηση, στην οποία παρέστησαν ο Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Χρήστος Μαναριώτης και η Αγγελική Αλεβίζου, συμμετείχαν ενεργά ο αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Δημαράκης, ο τ. αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μέξης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τάσος Τζανής.

Επιλογικά

Το πολιτικό μασάζ ήταν επιτυχές και, σε στελεχικό επίπεδο, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις με όσα αποφασισθούν στην Συνδιάσκεψη της 15ης Μαΐου 2016, επί των προτάσεων της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: