Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Παράλιο Άστρος: Ο απρόσιτος επίγειος Παράδεισος

γράφει ο Αλέξιος Δελής

Ο κ. Αλέξιος Δελής, μέλος του ομίλου AstrosHotels.gr, σε ένα σύντομο και πολύ κατατοπιστικό άρθρο μας παρουσιάζει το Παράλιο Άστρος, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος και κάνει προτάσεις για ένα ακόμα ομορφότερο Παράλιο Άστρος.


Αλέξιος Δελής
Ο ‘‘παράδεισός’’ μας!
Το παράλιο Άστρος αποτελεί για όλους εμάς που το γνωρίζουμε χρόνια, αλλά και για όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά έναν πραγματικό επίγειο Παράδεισο.
Η έντονη νησιώτικη αύρα που αποπνέει, σε συνδυασμό με την εκπάγλου καλλονής αρχιτεκτονική του με τα αμφιθεατρικά χτισμένα σπιτάκια και με τα γραφικά του καλντερίμια, υπό το άγρυπνο βλέμμα του μεσαιωνικού φρουρίου το καθιστούν έναν ονειρεμένο προορισμό για τουρίστες κάθε εθνικότητας και κάθε ηλικίας που θέλουν να ζήσουν στιγμές απόλυτης  χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα σε ένα ρομαντικό σκηνικό. Το σκηνικό αυτό του ρομαντισμού συμπληρώνεται από το άγαλμα της Γοργόνας που καλωσορίζει τους περαστικούς και τον γραφικό φάρο που μοιάζει βγαλμένος από καρτ ποστάλ.
Στο παράλιο Άστρος συγκεντρώνονται πολλοί νέοι άνθρωποι που διασκεδάζουν στα τοπικά μπαρ, απολαμβάνουν το ουζάκι τους στις ταβέρνες που βρίσκονται ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα ή θαυμάζουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες στις συναυλίες που διοργανώνονται στο υπαίθριο θεατράκι.
Τον τόπο μας, επίσης, επισκέπτονται αρχαιολάτρες και ιστοριοδίφες που θέλουν να δουν από κοντά τα μέρη όπου έγινε η μάχη της Θυρέας  και υπήρξαν αρχαίες πόλεις όπως η Ανθήνη, η Νηριήδα και η Εύα στην οποία βρίσκεται και η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία του τόπου θα ενθουσιαστούν με το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής που χτίστηκε το 1805!
Όμως, και όσοι ενδιαφέρονται για θρησκευτικό τουρισμό θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν πολλά μικρά εκκλησάκια αλλά και την Ιερά Μονή Λουκούς, ένα από τα πιο σπουδαία και προσιτά μοναστικά κέντρα της περιοχής. Οι επισκέπτες θα εντυπωσιαστούν από το περιβάλλον που αποπνέει ηρεμία και γαλήνη. Το πολύ γνωστό μοναστήρι της Μαλεβής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το παράλιο Άστρος!
Το μεγάλο έργο, μάλιστα, που ολοκληρώθηκε λίγους μήνες πριν, αυτό της καινούργιας μαρίνας δίνει στον τόπο μας ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές: ιστιοπλοϊκά και κότερα μπορούν να δένουν κάνοντας μία τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία.

Μας κάνουν ‘‘απρόσιτους’’!
Ωστόσο, με λύπη διαπιστώνουμε πως παρά τις επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή του Παραλίου Άστρους και παρά την ανταπόκριση του κόσμου που μας επισκέπτεται και μας στηρίζει φανατικά, το κράτος δεν ευνοεί την άνθιση, τουριστική και οικονομική, της περιοχής, ούτε την ανάκαμψη του κλάδου των Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Αντιμετωπίζουμε στωικά την κρίση και τις συνέπειές της που αντικατοπτρίζονται σε μείωση της διάρκειας των διακοπών όσων Ελλήνων μπορούν και κάνουν ακόμα έστω και κάποιες ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές (εκεί που παλιά διέθεταν χρήματα για 20ήμερες διακοπές, τώρα με τα νέα δεδομένα με το ζόρι διαθέτουν για ένα τριήμερο- τετραήμερο). Όμως, δε μπορούμε να δεχτούμε την αλόγιστη επιβολή φόρων και την κατακρεούργηση του Τομέα του Τουρισμού! Η σφοδρότητα και ο παραλογισμός που χαρακτηρίζει τη λαίλαπα των φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο «Επείγουσες Διατάξεις για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες Διαταξεις» είναι τεράστιος! Επιβάλλουν «Φόρο Διαμονής» στους πελάτες μας από το 2018, αύξηση του ήδη υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 6,5 σε 13 και τελικά σε 24% και –άκουσον, άκουσον!- κατάργηση της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%. Το τέλος Διανυκτέρευσης και η απελευθέρωση των αστικών ακινήτων προς εκμετάλλευση ακόμη και για μία μέρα αποτελούν δύο ακόμη μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι ξενοδόχοι! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά δίνουν την χαριστική βολή στη Βιομηχανία του Τουρισμού με το δυσεπίλυτο θέμα του Προσφυγικού και με τα εμπόδια που προκύπτουν στην έκδοση βίζας των Ρώσων, που τα τελευταία χρόνια έδιναν μία ανάσα ζωής στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.
Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων όπως το Προσφυγικό και η δυσχέρεια έκδοσης VISA των Ρώσων.
Το ελληνικό κράτος πρέπει να βρει λύσεις και να μην θυσιάσει σαν άλλος Αγαμέμνονας το παιδί του, την τελευταία πηγή εσόδων και στήριξης της εθνικής οικονομίας!
Οι τοπικές αρχές μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον τουρισμό της περιοχής οργανώνοντας περισσότερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην περιοχή, κι εκδηλώσεις παρουσίασης του Παράλιου Άστρους στο εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και ενισχύοντας το ήδη υπέροχο σκηνικό διακοπών. Σε ποιον δε θα άρεσε στο λιμανάκι του Άστρους να υπήρχαν πάπιες που θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον όλου του κόσμου ή σε ποιον δε θα άρεσε ένα ωραίο σιντριβάνι με ψαράκια στην πλατειούλα της περιοχής; Θα μπορούσαν, επίσης, να διοργανωθούν αθλητικές εκδηλώσεις beach football ή beach volley στην παραλία μήκους 14 χιλιομέτρων του Παράλιου Άστρους. Για τους λάτρεις του αθλητισμού και των extreme sports οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές συνθήκες του τόπου μας που τον κάνουν ιδανικό για kite surf! Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν την απόφασή τους σχετικά με τη μη χορήγηση αδειών για επαγγέλματα σχετικά με θαλάσσια sports. Τέλος, θεωρώ πώς η τοπική αρχή οφείλει στους δημότες της την επιβολή κάποιου είδους ενοικίου για όσους χρησιμοποιούν την ολοκαίνουργια Μαρίνα. Δεν είναι λογικό κάποιοι να πληρώνουν όλες τους τις υποχρεώσεις και άλλοι να χρησιμοποιούν τα έργα του δήμου χωρίς καμία επιβάρυνση. Άλλωστε τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων μας για την ανάδειξη της περιοχής και την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: