Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Η επιβολή του νέου φόρου στον καφέ ευνοεί τις εισαγωγές σε κάψουλες και απειλεί άμεσα 1.000 ελληνικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις

Η επιβολή του νέου φόρου στον καφέ, δημιουργεί μια πραγματικότητα για 1.000 και πλέον ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων απειλείται άμεσα πλέον η βιωσιμότητά τους. Η επιβολή του φόρου επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστων βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εξ ’αυτών δε, οικογενειακές επιχειρήσεις που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ενδεικτικά, το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67-100%, τη στιγμή που η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ σε κάψουλα (αναγωγή ανά κιλό βάρους) είναι 6-10% και στον κατεψυγμένος καφέ (εκχύλισμα), 7-9%.


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος και Σύνδεσμος Καφεκοπτών Ελλάδας αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
Ο κίνδυνος κλεισίματος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον περισσότερο από ορατός δεδομένου ότι πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία. Δημιουργείται άμεσος κίνδυνος παράλληλα, για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης).
Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου, αφορά στην επιβάρυνση των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία.
Η επιβολή του τέλους των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ωμό καφέ, αυξάνει το κόστος της πρώτης ύλης έως και 100% καθώς η πλειοψηφία του καφέ που εισάγεται στην Ελλάδα κοστίζει από 2 έως 3€. Επιπλέον, η επιβολή του τέλους ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν, πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης, δεδομένου ότι μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή (φυσιολογική φύρα κατά την επεξεργασία). Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απ’ευθείας ως τελικό προϊόν (κάψουλες, κατεψυγμένος).

Ο ελληνικός καφές, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική παράδοση, θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης. Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η επιβολή της φορολογίας στη σημερινή της μορφή θα οδηγήσει άμεσα στην αύξηση της κυρίαρχης θέσης των πολυεθνικών στην Ελλάδα ενώ θα επιβαρύνει και τους τελικούς καταναλωτές, κυρίως ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, δεδομένου ότι οι επερχόμενες αυξήσεις μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: