Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ερμιονίδα: Προέβλεψε το «μία από τα ίδια» προ τριετίας ο Καθηγητής Γιώργος Μπροδήμας…

του Κώστα Πρώιμου

Θεωρείται από πολλούς  ιδιόρρυθμος… Ίσως γιατί  αποδεδειγμένα δεν «χαρίζεται» κανενός…
Στην συνέντευξη που ο ίδιος παραχώρησε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»,  (7 Σεπτεμβρίου 2013) προχώρησε σε πολιτικές εκτιμήσεις που τότε ναι μεν θα μπορούσαν να ερμηνευτούν από τους  «πολιτικάντηδες» ως έωλες ή παρακινδυνευμένες, ωστόσο τα όσα δεν άλλαξαν στην Στρατηγική του Δήμου Ερμιονίδας, (ή δεν διαφαίνεται πως θα αλλάξουν) ενώ συμπληρώνονται τα δύο πρώτα χρόνια (της δεύτερης θητείας) του δημάρχου Δημήτρη Σφυρή στην περιοχή,  προφανώς  σε γενικές γραμμές τον δικαιώνουν…
Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα και απολύτως επίκαιρα (εκ του αποτελέσματος) δήλωσε προ τριετίας ο Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Μπροδήμας, (villa didimo) στην εφημερίδα μας.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γ. Μπροδήμας: «Ό,τι ενοχλεί, το ‘φορτώνουν’ στα Δίδυμα»


Δίδυμα: Η μοναδική Τουλίπα
Ο Επίκουρος Καθηγητή Φυσικής,  του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Μπροδήμας, παρακολουθεί τα κοινά της Ερμιονίδας, στενά και διαρκώς, από το 1960. Αγαπά τον τόπο και πονά γι’ αυτόν. 
Για όσους δεν γνωρίζουν, έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει, μέχρι τα φοιτητικά του χρόνια, στα Δίδυμα… Δεν διστάζει ποτέ να σχολιάσει,  ή να κριτικάρει τα «κακώς κείμενα» της πολιτικής σκηνής της Ερμιονίδας,  ανεξαρτήτως παραταξιακής προέλευσης. 
Συναντήσαμε το καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών και μιλήσαμε μαζί του. Διαβάστε την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη,  που ο κ. Γιώργος Μπροδήμας παραχώρησε,  στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου».



Δίδυμα: Μοναδικότητα, Ιστορία και Γοητεία
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Κε Καθηγητά,  εργάζεστε  στην Πάτρα,  αλλά μάλλον η καρδιά σας ‘βρίσκεται’ στα Δίδυμα»…
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Η καρδιά μου ήταν και είναι, πάντα στα Δίδυμα, αλλά σήμερα δεν είμαι ούτε Πατρινός, ούτε Διδυμιώτης. Με την Πάτρα όμως, δεν «δέθηκα» ποτέ…  Σιγά -σιγά αλλάζουν οι ηλικίες, περνάνε τα χρόνια,  ο κόσμος έχει αλλάξει  στα Δίδυμα και από τους νεώτερους λίγους γνωρίζω και λίγα με «δένουν»… Με τον τόπο όμως,  με «δένουν» πάρα πολλά.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Παρακολουθείτε και ασκείτε κριτική, στα «κοινά» της Ερμιονίδας, μέσα από το ιστολόγιό σας (villadidimο). Τα Δίδυμα είναι τελικά ένα αδικημένο χωριό, σε ένα ευλογημένο τόπο; Υπάρχει αυτή η αντίφαση;
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Ναι. Πρώτα όμως  να διευκρινίσω το εξής: Βιώνω τα κοινά στο χωριό,  διαρκώς,  από τη δεκαετία του 60. Ο πατέρας μου διατηρούσε καφενείο στα Δίδυμα, εγώ δούλευα ως γκαρσόνι και εκ των πραγμάτων, είχα μια αμεσότητα με τον κόσμο και τις καταστάσεις… Ήμουν από μικρός,  στα 13-14 χρόνια μου, «μέσα στα πράγματα»… βεβαίως και είναι αδικημένο χωριό, για πολλούς και διαφόρους λόγους… Τα προβλήματα είναι χρόνια και μεγάλα! Από που να αρχίσω ; από το νερό;.. Ο,τι ενοχλεί, το «φορτώνουν» στα Δίδυμα! Σκουπίδια, κεραίες, λατομεία, ιχθυοτροφεία…»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Θα μπορούσε κε Καθηγητά, η Ερμιονίδα να έχει επάρκεια σε νερό, εν έτει 2013, και με ποιούς τρόπους;»
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Για να είμαστε ειλικρινείς, η κακή διαχείριση του νερού, ξεκινάει πολλές δεκαετίες παλιότερα, από τους Κοινοτάρχες ακόμη. Τότε έκαναν μια γεώτρηση, έβρισκαν νερό, την εξαντλούσαν σε  τέσσερα –πέντε χρόνια και μετά άνοιγαν την επόμενη και την επομένη και την επομένη..Ε, Δεν μιλάμε για καμία ιδιαίτερη  έκταση, τα αποθέματα κάποια στιγμή τελειώνουν… Ενώ αν είχαν ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική,  αντλώντας ταυτόχρονα από πέντε για παράδειγμα γεωτρήσεις , έχοντας θέσει ημερησίως ένα ανώτατο επιτρεπτό όριο, τα πράγματα σήμερα στην Ερμιονίδα, θα ήταν καλύτερα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Τώρα,  τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε να εξομαλυνθεί λίγο  η κατάσταση;»
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Οι υδρογεωλόγοι λένε,  ότι οι γεωτρήσεις που έχουν καταστραφεί από την υπεράντληση, περίπου σε δεκαπέντε χρόνια, επανέρχονται. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος,  να διενεργήσει έναν έλεγχο, στις κλειστές  γεωτρήσεις της Ερμιονίδας και να διαπιστώσει την κατάστασή τους…»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Παρατηρείτε μια ανεξήγητη αδράνεια,  από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και μια επιδερμική αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων;
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Παρατηρείται εγκληματική αδιαφορία και εγκληματική πολιτική! Οι πράξεις τους δείχνουν, ότι δεν αγαπούν πραγματικά   τον τόπο μας...Σπαταλάνε τον φυσικό πλούτο με ορατό τέλος! Αυτό που λέμε ανάπτυξη και διαβίωση, «πατάει» σε κάτι που έχει τέλος»… Μιλάνε όλοι για τα μεγάλα ονόματα,  αλλά και για τον κόσμο που έχει επενδύσει,  αγοράζοντας ένα εξοχικό στην Ερμιονίδα… Τί νερό τους δίνουμε; Όταν η ΔΕΥΑΕΡ επισήμως έχει ανακοινώσει , ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση…»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ναι αλλά εξυπηρετούνε τα βυτία,  όλους όσους προαναφέρατε…
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Τα βυτία όμως, οι υδροφόρες προμηθεύονται νερό, από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις… Και αυτές με την σειρά τους,  πόσο  νομίζετε ότι θα αντέξουν;  Σε λίγα χρόνια, αν συνεχιστεί αυτή  η κατάσταση,  θα ξεμείνουμε από νερό …Στενεύουν τα περιθώρια… Θα φύγει ο κόσμος»…
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Και η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη, δεν επιφέρει επιπτώσεις στην δυναμική της ύδρευσης,  στην εκ  φύσεως ευαίσθητη, Ερμιονίδα;
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Η αλόγιστη δόμηση,  σίγουρα. Πριν την έκδοση οικοδομικών αδειών,  θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί και το νερό που αναλογεί, σε μια οικιστική ζώνη… Η  διαθέσιμη ποσότητα νερού,  θα έπρεπε να καθορίζει το μέγεθος, της οικοδομικής ανάπτυξης…»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υπαρκτές και εφικτές, ως προς την εφαρμογή -λύσεις  ύδρευσης, υπάρχουν για την Ερμιονίδα;
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Ένας τόπος σύμφωνα με τους υδρογεωλόγους, θα πρέπει πρώτα και κύρια, να βασίζει την επιβίωση του,  στα «δικά»  του νερά.. Και τα «δικά»  μας νερά σημαίνει ό,τι βρέχει στον τόπο μας… Με πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, μπορώ να σας πω ότι, εάν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, το 2-3% από το βρόχινο νερό,  θα λύναμε τουλάχιστον, το πρόβλημα της ύδρευσης… Αυτό συνεπάγεται σωστή άντληση από τις γεωτρήσεις, φράγματα καθυστέρησης απορροής και αρκετά άλλα πράγματα. Αν με αυτή την μέθοδο, διαπιστωθεί ότι δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες ύδρευσης στην Ερμιονίδα, τότε μπορούμε να συζητήσουμε, για τον Ανάβαλο ή για την αφαλάτωση»…
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Εξ αναβολής… Ανάβαλος …
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Ο Ανάβαλος για μένα δεν αποτελεί την τελική, λύση  γιατί είναι ένα  φαινόμενο,  που έχει μια μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα, να χάσει  κάποια στιγμή τα ύδατα του,  από  ένα σεισμό ή  ένα απρόβλεπτο, γεωλογικό φαινόμενο.. Μην ξεχνάτε,   ότι αυτά, είναι νερά της Στυμφαλίας και του ορεινού όγκου, ανάμεσα στην Κορινθία και την Αργολίδα… Επί πλέον, προβλήματα υφαλμύρωσης του νερού, εντοπίζονται και στο Αργολικό και στο Κορινθιακό  πεδίο… Η λογική βέβαια επιτάσσει, όσο υπάρχουν αυτά τα νερά, προφανώς να τα αξιοποιούμε, (αυτό δεν το συζητάμε), αλλά δεν βασίζουμε εκεί την οριστική λύση. Η λύση θα έρθει,  από τα νερά μας…
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Τα νερά στην Ερμιονίδα, σύμφωνα με ενδείξεις, έχουν ένα υψηλό επίπεδο μόλυνσης»;
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Τα ίδια τα στοιχεία της ΔΕΥΑΕΡ, καταμαρτυρούν την ύπαρξη μολυσμένων υδάτων… Για να μάθουμε το επίπεδο της, θα πρέπει να διενεργηθούν, οι απαραίτητοι πολυδιάστατοι έλεγχοι..Να βρούμε τα αίτια, της μόλυνσης.  Μάλλον έχει ήδη υπογραφεί, προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου τίθενται στην διάθεση της,  δεκαέξι εργαστήρια σχετικά με το περιβάλλον. Κατά συνέπεια θα μπορεί στο άμεσο μέλλον και ο Δήμος Ερμιονίδας , να αξιοποιήσει σύντομα  τις επιστημονικές υπηρεσίες, αυτών των εργαστηρίων… Που σημαίνει ότι δεν θα απευθυνθεί μόνο στο εργαστήριο νερού,  που είναι πιστοποιημένο κατά  ISO, στο  τμήμα της Ιατρικής Σχολής αλλά θα ζητήσει και την βοήθεια γεωλόγου για την αναλυτικότερη και πληρέστερη διάγνωση…»
.Δίδυμα: Συντροφιά με τα σκουπίδια
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Αυτά προς το παρόν περί ύδρευσης… Με τον πολύπαθο «Σταυρό» των Διδύμων,  που φιλοξενεί αυτές τις τοξικές βόμβες,  εκεί στον σκουπιδότοπο; Θα είναι το σημείο, του σταθμού μεταφόρτωσης , στο νέο πλάνο της διαχείρισης απορριμμάτων, που εξήγγειλε προσφάτως η Περιφέρεια;
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Δεν νομίζω. Το χωριό  σε αυτή την περίπτωση, θα αντιδράσει έντονα. Πάντως όλα δείχνουν,  ότι  η επιθυμία της υπόλοιπης Ερμιονίδας  είναι, να γίνει στον «Σταυρό» ο σταθμός μεταφόρτωσης. Τους συμφέρει όλους αυτούς.  Ο Δήμος από τη πλευρά του, δεν έχει κάνει τίποτα,  για να βρει νέο χώρο… Εκτιμώ ότι τα «χύδην» σκουπίδια που υπάρχουν και οι μπάλες δεματοποίησης,  δεν θα φύγουν εύκολα από εκεί μέσα... Θα χρειαστεί αγώνας και σοβαρή τεκμηρίωση της ρύπανσης που προκαλούν . Άμεσα θα φύγουν,  μόνο στην περίπτωση,  που «κινήσουν» το επιχειρηματικό ενδιαφέρον κάποιου».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Είστε έμπειρος παρατηρητής και αναλυτής του «πολιτικού στίβου» της Ερμιονίδας… Μπαίνουμε σταδιακά,  σε προεκλογική περίοδο… Έχετε κάποια εκτίμηση; Θα γίνουμε μάρτυρες πολιτικών ανατροπών και εκπλήξεων;
ΜΠΡΟΔΗΜΑΣ: «Οι παλαιοί φαίνεται μέχρι στιγμής, να  επανέρχονται στο  προεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Μάλλον έχουν κάνει πάλι μεταξύ τους, τις γνωστές πολιτικές συμφωνίες και το μόνο που εξασφαλίζουν,  είναι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης, που βιώνουμε στην Ερμιονίδα…  Δεν φαίνεται προς το παρόν,  κάποιο νέο όνομα στον ορίζοντα ή κάποια κίνηση… Βλέπω μια από τα ίδια. Και περιμένω,  τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται, να υπακούσουν για άλλη μια φορά, στις εντολές των πολιτικών γραφείων… Δεν διαθέτουν αυτόνομη πολιτική άποψη! Μέχρι τώρα, κανένας δεν έχει διατυπώσει πρόταση,  για ανατροπή αυτής της κατάστασης  που θα οδηγούσε στην ισόρροπη και υγιή ανάπτυξη της Ερμιονίδας. Βέβαια μπορεί να το κάνουν τώρα, αλλά, για μένα δεν «μετράει», είναι προεκλογική περίοδος..»

Δεν υπάρχουν σχόλια: