Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Σκύλοι σωματοφύλακες ή φύλακες χώρου

Ο κ.Κώστας Μαρτίνης, εκπαιδευμένος στη σχολή της RAF για τη φρούρηση αεροδρομίων με σκύλους, μας μιλά για τους σκύλους σωματοφύλακες ή φύλακες χώρου.
Ο εκπαιδευτης μας εξηγει πως, δεν μπορούν όλα τα σκυλιά να γίνουν σωματοφύλακες ή φύλακες χώρου


Τα γενετικά χαρακτηριστικά και η ιδιοσυγκρασία του ζώου παίζουν σημαντικό ρόλο, και μετά χρειάζεται σωστή εκπαίδευση. Στην κατηγορία σκύλου-συναγερμού μπορούν να αντεπεξέλθουν πολλά και διαφορετικού μεγέθους σκυλιά. Ο σωματοφύλακας όμως και ο φύλακας χώρου προϋποθέτουν σκυλί ισορροπημένο, που δεν είναι νευρικό ή φοβικό, που είναι κοινωνικό, χωρίς ανεξέλεγκτη επιθετικότητα. Το σκυλί αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και να λειτουργεί ανάλογα. Στην περίπτωση που αξιολογείται αν ο σκύλος κάνει για προστασία χώρου, θα πρέπει τα τεστ να γίνουν στο χώρο του, επειδή αυτόν ενστικτωδώς προστατεύει.

Σχετικά με τα ημίαιμα, αν πληρεί τις προυποθέσεις μπορεί να εκπαιδευτεί και να γίνει σωματοφύλακας. Ο εκπαιδευτής, διεξάγοντας κάποια τεστ ικανότητας, θα αποφανθεί αν κάνουν για φύλακες, όπως εξάλλου κάνει και για τους καθαρόαιμους σκύλους.

Ο εκπαιδευτή τονίζει πως δεν μπορούν και όλοι οι ιδιοκτήτες να έχουν ένα σκύλο φύλαξης. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει καλή επικοινωνία με το ζώο, να είναι σταθερός και αποφασιστικός, γιατί είναι ο αρχηγός. Να χρησιμοποιεί το σκύλο αμυντικά και όχι επιθετικά.

*Πηγή: trixes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: