Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Εφιάλτης ο «κόφτης». Δούλεψε γρήγορα και άγρια! Οι συνταξιούχοι, μεταξύ απελπισίας και αγανάκτησης, λένε και ξαναλένε «Μας το έλεγαν και δεν το πιστεύαμε»

Ο «κόφτης» δούλεψε γρήγορα και άγρια. Ξεκίνησε με περικοπή και διακοπή συντάξεων Κυρίων και Επικουρικών, χωρίς να ξεχάσει εφάπαξ και Μερίσματα.
Οι συνταξιούχοι, μεταξύ απελπισίας και αγανάκτησης, λένε και ξαναλένε «Μας το έλεγαν και δεν το πιστεύαμε. Μας έλεγαν πως οι συντάξεις μας θα πετσοκοφτούν άγρια. Ότι θα εξομοιωθούν με τις συντάξεις που καταβάλλονται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Και δεν το πιστεύαμε…».
Διαβάστε το δράμα που βιώνουν οι συνταξιούχοι, όπως το περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των σωματείων τους.


Εφιάλτης ο «κόφτης». Δούλεψε γρήγορα και άγρια!
«Μας το έλεγαν και δεν το πιστεύαμε.
Μας έλεγαν πως οι συντάξεις μας θα πετσοκοφτούν άγρια. Ότι θα εξομοιωθούν με τις συντάξεις που καταβάλλονται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Και δεν το πιστεύαμε.
Μας έλεγαν ότι θα διακοπεί τελείως η χορήγηση συντάξεων. Και δεν το πιστεύαμε. Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα υπήρχαν βουλευτές που θα ψήφιζαν τέτοιους σκληρούς και ανάλγητους νόμους, αφαιρώντας τα προς το ζην, τις πενιχρές συντάξεις ηλικιωμένων και ανήμπορων συνταξιούχων.
Ακόμη και τότε, το 2010, που άρχισαν οι πρώτες περικοπές σε μας τους συνταξιούχους του Δημοσίου (αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε), όχι μόνο των κύριων συντάξεων αλλά και των δώρων Χριστουγέννων- Πάσχα και του επιδόματος αδείας και τότε ακόμη δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν να εξισωθούμε με τους συνταξιούχους των γειτονικών χωρών από άποψη συντάξιμων αποδοχών, δεδομένης και της εισοδηματικής πολιτικής.
Ευκολόπιστοι εμείς οι συνταξιούχοι
Στην αρχή πιστεύαμε ότι «λεφτά υπάρχουν», όπως μας διαβεβαίωναν και ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις μας.
Και χαρήκαμε και ψηφίσαμε.
Αλλά και ύστερα, όταν με το πρώτο μνημόνιο, αντί αυξήσεων είχαμε τις περικοπές συντάξεων και δώρων και πάλι πιστεύαμε τις υποσχέσεις ότι τον επόμενο χρόνο, το 2011, θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Όμως, όλοι αυτοί με τις απατηλές υποσχέσεις τους κορόιδευαν χωρίς ντροπή τους συνταξιούχους, γιατί πολύ καλά γνώριζαν ότι στο τούνελ που τους οδήγησαν με το πρώτο μνημόνιο, δεν υπήρχε πλέον πόρτα εξόδου.
Αυτό αποδεικνύεται και από την ομιλία του Υπουργού που το υπέγραψε και την οποία δημοσίευσαν και οι εφημερίδες.
Είπε ο Υπουργός «το μνημόνιο όχι μόνο δεν θα έσωζε την Ελλάδα αλλά θα την κατέστρεφε κυριολεκτικά». Όπως και έγινε.
Απ’ αυτό, λοιπόν, το πρώτο μνημόνιο, που ελαφρά τη καρδία υπέγραψε ο Έλλην Υπουργός, ξεκίνησε η σκληρή λιτότητα, η φτωχοποίηση της Χώρας και οι συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών μας.
Αυτός είναι εκείνος ο Υπουργός που, ενώ έβγαινε στα κανάλια το 2010 και δήλωνε «από του χρόνου – το 2011 δηλαδή,- θα έρθει η ανάπτυξη», μας ήρθε το δεύτερο μνημόνιο.

Τέτοιος εμπαιγμός στον ελληνικό λαό!!
Είναι επίσης ο ίδιος Υπουργός με τη βρωμερή λίστα Λαγκάρντ, που αντί να την αξιοποιήσει προς όφελος του δημοσίου ταμείου και των συνταξιούχων, αφού την «μαγείρεψε», την κλείδωσε ισχυριζόμενος ότι τη λησμόνησε σε κάποιο συρτάρι.
Το πρώτο μνημόνιο ακολούθησαν και άλλα και μέχρι σήμερα ακόμη.
Και κάθε φορά και με πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα σε βάρος του απάνθρωπα δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των συνταξιούχων, των απόμαχων της δουλειάς, οι οποίοι υφίσταντο μειώσεις των συντάξεών τους, για να εξευρεθούν τα «ισοδύναμα» που αξίωναν  οι δανειστές.
Με μια ατελείωτη σειρά εκατοντάδων μνημονιακών αντιασφαλιστικών, συνταξιοκτόνων αλλά και αντισυνταγματικών νόμων επέφεραν σοβαρά πλήγματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και γενικά φτωχοποίησαν τη Χώρα, υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Οι ελληνικές Κυβερνήσεις, πειθήνια όργανα των δανειστών, διαβεβαίωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι νόμοι αυτοί, στόχευαν στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών των πολιτών.
Στην πράξη, όμως, διαψεύδονται, αφού όλοι οι νόμοι αποσκοπούσαν και αποσκοπούν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των κατ’ ευφημισμόν «εταίρων» δανειστών μας, οι οποίοι έδειχναν και δείχνουν παγερή αδιαφορία, εγκληματική θα λέγαμε, για τη δραματική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στη Χώρα και τους πολίτες με τις παράλογες αξιώσεις τους.
Τα χρόνια περνούσαν, οι δανειστές αγρίευαν, απειλούσαν και οι Κυβερνήσεις έσπευδαν να τους ικανοποιήσουν, μειώνοντας τις συντάξεις και αυξάνοντας τα φορολογικά χαράτσια μέχρι ξεζουμίσματος, αφού οι φοροκλέφτες και φοροφυγάδες έμεναν και μένουν στο απυρόβλητο.
Δειλά- δειλά, με το συνήθη τρόπο των διαρροών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρθηκε η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ. Τότε κατάλαβαν οι συνταξιούχοι τι τους περιμένει.
Οι συντάξεις τους εξισώνονται προς εκείνες των Βαλκανίων!
Αναθάρρησαν, όμως τον περασμένο χρόνο. Και όπως ήσαν ευκολόπιστοι, ξαναπίστεψαν στην επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, τη μείωση ή και κατάργηση των φόρων.
Και πάλι, ακόμη μια φορά απατήθηκαν.
Οι δανειστές  άγριοι, άρπαγες, ανάλγητοι.
Η Κυβέρνηση αδύναμη, υπάκουη.
Και η λύση; Η μοναδική λύση είναι οι συνταξιούχοι, αφού οι φοροκλέφτες οργιάζουν ανενόχλητοι.
Ξαφνικά θυμήθηκαν την λαιμητόμο των Βαυαρών και την μετονόμασαν και επίσημα σε «αυτόματο κόφτη», ο οποίος και θα λειτουργεί δυστυχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της δανειακής κατοχής.
Έτσι, με τον «κόφτη», άρχισαν πλέον και οι νέες επώδυνες περικοπές σε συντάξεις κύριες και επικουρικές, σε μερίσματα και εφάπαξ.
Και ο κόφτης, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν φοβερός.
Μέχρι και διακοπή συντάξεων και μερισμάτων. Κλαυθμός και οδυρμός. Απελπισία, πόνος , δάκρυα. Δελτία απορίας- συσσίτια.
Εκεί θα καταφύγουν εκείνοι, των οποίων οι συντάξεις και τα μερίσματα τελικά θα διακοπούν ή θα μειωθούν σε εξευτελιστικά ποσά.
Μήπως, άραγε θα έρθει στιγμή που θα ζηλεύουμε τις συντάξεις των συνταξιούχων των γειτονικών βαλκανικών χωρών;
Εκεί θα μας φθάσουνε;
Κι εμείς τι κάνουμε; Αντί να ξεσηκωθούμε και να βγούμε στους δρόμους, κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου!
(Το άρθρο αυτό, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων», που είναι Επίσημο Μηνιαίο όργανο της «Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτικών Συνταξιούχων –Π.Ο.Π.Σ.», τον Αύγουστο του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα, οι καταστάσεις χειροτέρεψαν περισσότερο).


Δεν υπάρχουν σχόλια: