Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Νανόπουλος: «Δωρεάν η χρήση των εγκαταστάσεων του δήμου Κορινθίων, από τους Δημότες, για άθληση και πολιτισμό»

Το σημαντικό θέμα της χρήσης των κτηριακών υποδομών του Δήμου Κορινθίων από τους Δημότες και τους οργανωμένους φορείς του Δήμου, συζητήθηκε «στο πόδι», κατά το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να ενταχθεί ως τακτικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, όπως εδώ και μήνες ζητά η μείζων αντιπολίτευση, και αποδέχθηκε την συζήτηση αιφνιδιαστικά, με την διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως. «Προφανώς για να μην το πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι και προσέλθουν μαζικά, διεκδικώντας να ακουστεί η άποψη της κοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα» σχολίασε παριστάμενος δημοσιογράφος.

Με τον ίδιο τρόπο συζητήθηκε και το ζήτημα της κατανομής των νόμιμων χρηματοδοτήσεων προς τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή, δεν θέλησε την προγραμματισμένη και βάση αντικειμενικών κριτηρίων κατανομή του προβλεπόμενου από τον προϋπολογισμό κονδυλίου και επέλεξε, κάνοντας χρήση της πλειοψηφίας της, την επιλεκτική διάθεση κατά περίπτωση, σύμφωνα με την κυρίαρχη απόφασή της.
Η Δημοτική Παράταξη "Συμμαχία Πολιτών", σχετικά με τα θέματα αυτά εξέδωσε την κατωτέρω ανακοίνωση:
"Προ ημερήσιας διατάξεως ζητήσαμε για πολλοστή φορά  να  έρθει προς συζήτηση η έγκριση του κανονισμού του ΚΕΠΑΠ,  έτσι ώστε να υπάρχει εγκεκριμένη πολιτική του δήμου στα αθλητικά και πολιτιστικά θέματα. Ο δήμος, τελικά, αντιδρώντας σπασμωδικά – εισήγαγε το θέμα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης – ενώ θα μπορούσε να το είχε φέρει προς συζήτηση και απόφαση (όπως σύσσωμη η μειοψηφία δήλωνε) εδώ και πολλούς μήνες αφού ο κανονισμός ήταν ήδη έτοιμος και κατατεθειμένος. Με τέτοιες όμως αλλοπρόσαλλες τακτικές, το μόνο που πετυχαίνει είναι να δείχνει τις αδυναμίες του και να ομολογεί τις σκοπιμότητές του.

Άποψή μας είναι, ότι οι σύλλογοι και τα σωματεία πρέπει να γνωρίζουν εάν θα φιλοξενηθούν η όχι σε χώρους του δήμου και με ποιούς όρους. Το θέμα τελικά συζητήθηκε και ο κανονισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η Συμμαχία Πολιτών καταψήφισε το θέμα διότι πάγια θέση μας είναι ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να παρέχονται  δωρεάν από το δήμο. Εκεί όπου η νομοθεσία προβλέπει ανταποδοτικά τέλη είπαμε ότι τα καταβαλλόμενα από τα σωματεία ποσά πρέπει να είναι εντελώς συμβολικά, οι δε επιχορηγήσεις σε συλλόγους και σωματεία να γίνονται από την αρχή του έτους και με κριτήρια όπως: ο αριθμός μελών οι  ανάγκες για συγκεκριμένες δραστηριότητες , οι επιδόσεις κλπ. Το ποσό των 60.000 € που αναμένει να  εισπράξει ο δήμος από τα σωματεία  και συλλόγους, θα μετακυλιστεί  στις συνδρομές των μελών των συλλόγων  που ήδη πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: