Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δημήτρης Κωστούρος και το δικαίωμα των Δημοτών να γνωρίζουν τα της διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η κίνηση που έγινε χθες βράδυ, (6-2-2017), μου προκάλεσε εντύπωση. Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία από την διαχείριση των χρημάτων που διετέθησαν για την υλοποίηση της διοργάνωσης του 2ου Μαραθώνιου Ναυπλίου 2016.
«Τρεις το λάδι, δυο το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο» λέει ο λαός μας. Αυτό θυμήθηκα καθώς διάβαζα τα ποσά των επιδοτήσεων (20.000 + 10.000), τους φορείς που τα διέθεσαν (αντιπεριφέρεια και ΔΟΠΠΑΤ), τις εισπράξεις από τα δικαιώματα συμμετοχής (25.256,35), και τα όσα διέθεσαν οι χορηγοί (36.980). Ξεκάθαρα πράγματα.  
Το ίδιο ξεκάθαρα και το ποιοι διέθεσαν και που διέθεσαν τα ποσά.
Ο ίδιος ο Δήμος δεν έκανε διαχείριση χρημάτων και όλες οι εισπράξεις και οι πληρωμές έγιναν μέσω του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή, με διαφάνεια. Από τα έξοδα, τις 10.000 ευρώ τα πλήρωσε απ’ ευθείας η αντιπεριφέρεια (που τα πρόσφερε), 20.000 ευρώ ο ΔΟΠΠΑΤ (που τα προσέφερε) και 67.093 ευρώ (δικαιώματα συμμετοχών, χορηγίες και ΦΠΑ), μέσω τραπεζικού συστήματος από το ταμείο της Οργανωτικής Επιτροπής. Έμεινε και ένα χρέος 4.803 ευρώ που προφανώς θα είναι οφειλόμενο προς την εταιρεία Street Run η οποία οργάνωσε το 2016 τους δύο Μαραθώνιους (Μαραθώνιος Ναυπλίου και Δρόμος των Κάστρων), αμειβόμενη βάση συμβολαίου με 19.000 ευρώ + ΦΠΑ.


Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των στοιχείων από τον Γενικό Διευθυντή κ. Δημ. Παπαποστόλου, πληροφορηθήκαμε ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 5.000. Ότι διανυκτέρευσαν στο Ναύπλιον περίπου 4.000 άτομα (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις του Ναυπλίου και της γύρω περιοχής). Ότι, οι τηρούμενες προδιαγραφές ακολουθούσαν τα κορυφαία πρότυπα της AIMS (Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων), της IAAF ( Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου)  και του ΣΕΓΑΣ. Τέλος ότι, όλα τα περισσεύματα σε νερά και χυμούς, όπως και οι εισπράξεις από τα δικαιώματα συμμετοχής των δρομέων στα 2,5 χλμ. αποδόθηκαν για άλλη μία φορά στην Ενορία της Ευαγγελίστριας για τα γεύματα αγάπης.

Η δημοσιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων ήταν μια κίνηση που από όσα θυμάμαι δεν έχει προηγούμενο, στον Δήμο Ναυπλιέων. Ανοίγει ένα δρόμο που οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης έδειχναν να έχουν ξεχάσει, αυτόν του απολογισμού προς τους Δημότες για κάθε μεγάλης κλίμακος ενέργεια που υλοποιούν.

Η θετική βαθμολογία πιστώνεται στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο που, αν και ο ίδιος δεν εμπλέκεται στα διαχειριστικά οικονομικά ζητήματα, έχει εμπνεύσει στους συνεργάτες του την βασική αρχή της υποχρέωσης για ενημέρωση των Δημοτών, ιδιαιτέρως σε θέματα που αφορούν μεγάλες διοργανώσεις και διαχείριση χρημάτων από προσφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: