Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ο Νέος Πατριωτισμός της Αλήθειας

άρθρο της Σόνιας Τάνταρου – Κρίγγου*

 Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συγκλονίζεται από μια οξεία και παρατεταμένη κρίση. Η οικονομία της έχει καταρρεύσει, η κοινωνία της πελαγοδρομεί και βρίσκεται σε φάση προχωρημένης αποδιάρθρωσης. Προπάντων, όμως, ο αξιακός κώδικας της χώρας διαβρώνεται και διαλύεται από τα διαρκή πλήγματα μιας πολύπλευρης επίθεσης σε θεμελιώδεις κανόνες του και βασικές προπαραδοχές του. 
Η κρίση αυτή δεν ξεκίνησε εκ του μηδενός, βέβαιο όμως επίσης είναι ότι επιδεινώθηκε από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προηγήθηκαν δεκαετίες μιας φθοροποιού προπαρασκευής της και μιας συστηματικής προώθησής της, από όλους εκείνους που επένδυαν στη διάλυση και αποσκοπούσαν στο μαρασμό, αποβλέποντας να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος το κενό που θα εδημιουργείτο. 
Τελικά τα κατάφεραν. Και τα επίχειρα της "επιτυχίας" τους τα πληρώνει σήμερα με βαρύ τίμημα ο τόπος. Η Ελλάδα, έχει περιπέσει σε εθνική κατάθλιψη. Οι Έλληνες έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και έχουν πάψει να ελπίζουν. Έχουν παραιτηθεί από κάθε διάθεση να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν το μέλλον. Και ακόμη και όταν - σε πείσμα των συνθηκών - το επιχειρούν, βλέπουν να ορθώνονται μπροστά τους αδιαπέραστα τείχη που συντρίβουν τις προσπάθειές τους.
 
Αυτή η κατάσταση πρέπει επειγόντως να αναστραφεί. Η χώρα να βρει ξανά το σφρίγος και το δυναμισμό της. Να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση κατάματα το μέλλον και με αποφασιστικότητα να το κερδίσει. Να προσπεράσει τους απόστολους του μαρασμού και τους προφήτες της διάλυσης και να τους αναγκάσει να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν: στο περιθώριο της ιστορίας. 
Μια νέα επανεκκίνηση είναι επιτακτική ανάγκη, ένας συναγερμός κινητοποίησης όλων των ακμαίων δυνάμεων του τόπου , μια πανστρατιά όλων όσοι ατενίζουν με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη το αύριο. Το "κλειδί" για την κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι να υιοθετηθεί ένας Νέος Πατριωτισμός της Αλήθειας. Ένα ιδεολογικό, δηλαδή, πρόταγμα που θα αξιοποιεί την πικρή εμπειρία του παρελθόντος και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στη ζωή της χώρας και τολμηρά θα χαράζει ένα νέο προσανατολισμό για το μέλλον. 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγκαιρα τόνισε την ανάγκη αυτή. Απερίφραστα διακήρυξε το καθήκον η αλήθεια να αποτελέσει μια νέα σταθερά για το μέλλον της χώρας. Να εγκαταλείψει για πάντα τα ψέματα και τους λαϊκισμούς, που την οδήγησαν στη σημερινή κατάντια. Με πληθώρα παρεμβάσεων και τοποθετήσεών του, επισήμανε ότι ο τόπος χρειάζεται να διαμορφώσει ένα ευρύτερο αφήγημα που θα υπερβαίνει τις σημειακές αντιξοότητες της οικονομίας και της κοινωνίας και θα μπορεί να εκφράσει ένα συνολικό νέο όραμα για το αύριο. Υπογράμμισε με έμφαση το χρέος για ένα νέο πατριωτισμό της αλήθειας. Όπως σημειώνει επιγραμματικά: «Ο πατριωτισμός είναι οραματικός, δημιουργικός. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης. Κοινωνική αλλά και εθνική συνείδηση», «Επάνω στην αλήθεια θα στηριχθεί ο νέος πατριωτισμός τον οποίο εμείς υπηρετούμε και υψώνουμε ως αντίπαλο δέος στον λαϊκίστικο εθνικισμό, που μας καταστρέφει. Ο νέος πατριωτισμός της αλήθειας θα εκφράσει μια πανστρατιά πολιτική και κοινωνική, που θα υπερβαίνει παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Θα βρεθεί απέναντι στις πολιτικές του θυμού και της οργής. Με θετικό λόγο. Για να γιατρέψουμε τις πληγές μας . Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε. Δεν υπάρχει χρόνος για απογοήτευση, δεν υπάρχει χώρος για μιζέρια και μισαλλοδοξία. Δεν υπάρχει περιθώριο για σιωπή και απάθεια. Γιατί έτσι προχωρούν οι λαοί, έτσι ωριμάζουν οι κοινωνίες.»
Αυτή η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα νέο πατριωτισμό της αλήθειας, είναι ένα δυναμικό προσκλητήριο για μια νέα αφετηρία. Υπερβαίνει τις διχοστασίες και τους διχασμούς του σήμερα και καλεί σε μια νέα εθνική ενότητα. Απομονώνει και απονομιμοποιεί ό,τι διαιρεί και χωρίζει και καλεί σε μια ευρύτερη σύνθεση ανθρώπων και δυνάμεων. Είναι το "όχημα" μιας νέας εποχής. Παρέχει τη στέρεα βάση ενός νέου ξεκινήματος χωρίς τις στρεβλώσεις και τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Ο νέος πατριωτισμός, στον οποίο καλεί, ξεπερνάει τις παρωχημένες αντιπαλότητες του χθες και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τις συγκλίσεις του αύριο. 
Με άξονα αυτόν το νέο πατριωτισμό της αλήθειας, η Νέα Δημοκρατία καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πορευθούν στο μέλλον. Αφήνοντας πίσω τις ξεθωριασμένες και μίζερες αντιλήψεις του χθες. Ατενίζοντας το αύριο χωρίς βαρίδια και αγκυλώσεις. Με την πεποίθηση ότι είναι αυτοί που θα χτίσουν τη νέα εποχή. Χωρίς δογματισμούς και παλινδρομήσεις. Αποφασισμένοι να κάνουν πράξη το μέλλον που προσδοκούν και που τους αξίζει. 
* Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου*
 είναι Δικηγόρος
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ 
Μέλος του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. 
και Πολιτευτής Αργολίδας της Νέας Δη

Δεν υπάρχουν σχόλια: