Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. Εισήγηση Δημήτρη Πολλάλη*

 Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, κ. Πολλάλης
Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες των τελευταίων ετών, ο Τουρισμός έχει αποδείξει περίτρανα, ότι αποτελεί τον κεντρικότερο πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα μας, µε σημαντικότατη συνεισφορά στο «Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν», στην απασχόληση και στις επενδύσεις.
O τουρισμός δεν αποτυπώνεται σε ένα μεμονωμένο κλάδο, καθώς συνδέεται µε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Τα ξενοδοχεία αποτελούν το «βαρόμετρο» για τον τουρισμό μιας περιοχής. Όταν αυτά έχουν καλές ή κακές επιδόσεις, αντίστοιχα καλές ή κακές επιδόσεις έχει συνολικά ο τουρισμός μιας περιοχής.


Τα γεμάτα ξενοδοχεία φέρνουν δουλειά για πολλά άλλα επαγγέλματα σε μία περιοχή. Από ένα γεμάτο ξενοδοχείο θα επωφεληθούν τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα, όσοι προσφέρουν δραστηριότητες για τουρίστες, οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων, τα οινοποιεία, οι βιολογικές φάρμες, οι πολιτιστικοί φορείς κ.ά.π.
Μια στενή συνεργασία μεταξύ των ξενοδόχων αφενός και του Δήμου αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων αφετέρου μόνο όφελος θα φέρει συνολικά για τον τόπο.
Εργαζόμενοι για γεμάτα ξενοδοχεία θα ωφελήσουμε συνολικά την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Π.χ. στην περίπτωση της Σπάρτης έχουμε πολλούς επισκέπτες που πραγματοποιούν μόνο μία διανυκτέρευση. Εάν τους πείσουμε να μείνουν και για μια δεύτερη διανυκτέρευση, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλα θα είναι τα οικονομικά οφέλη όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά συνολικά για την οικονομία της Σπάρτης, την εστίαση και το εμπόριο αλλά και για όλο το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα της Λακωνίας.

Επειδή πιστεύουμε ότι πρόθεση όλων μας είναι η βελτίωση της τουριστικής εικόνας τόσο της Σπάρτης όσο και της Λακωνίας γενικότερα, ως Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας αλλά και ως Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση μιας αμφίδρομης και ουσιαστικής συνεργασίας. Η συνεννόηση, η συνεργασία, η ομοψυχία και η αποτελεσματική δράση επιβάλλεται τώρα παρά ποτέ.
Σας καλούμε λοιπόν σε ένα γόνιμο διάλογο, πράγμα που στο παρελθόν καταφέραμε μόνο σε περιορισμένο βαθμό να κάνουμε. Ελάτε να μιλήσουμε πώς θα παρουσιάσουμε τη Σπάρτη ως έναν ελκυστικό και συναρπαστικό προορισμό στην ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά, πώς θα γεμίσουμε τα ξενοδοχεία της πόλης και πώς θα αυξήσουμε την τουριστική δαπάνη στις τοπικές επιχειρήσεις για τοπικά προϊόντα. Για να το πετύχουμε θέλει επαγγελματισμό από όλους μας, τα μεν ξενοδοχεία να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να εργαστούν για τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών, ο δε Δήμος να επιτύχει μια πιο επαγγελματική και αποτελεσματική ενασχόληση με το μάρκετινγκ της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αλλά και μια πιο φροντισμένη εικόνα για τη Σπάρτη.
Μέσα από τη συνεργασία μας και τη θέσπιση πιο υψηλών επαγγελματικών στάνταρ, τόσο σε επίπεδο σωστού σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο υλοποίησης αποτελεσματικής στρατηγικής επικοινωνίας και προβολής, η τοπική τουριστική βιομηχανία μας θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική αλλά και θα γίνουμε όλοι καλύτεροι.

*Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: