Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Σύσκεψη ΤΟΠ με Γρ. Τάσιο στην Ολυμπία- Προβληματισμοί για την τουριστική παραοικονομία αλλά και προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη


Με πρωτοβουλία του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) και τη συμβολή της Τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Olympic Village, σύσκεψη μεταξύ της Διοίκησης του Τ.Ο.Π. και του κ. Γρηγορίου Τάσιου, Γεν. Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

 
Τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Μαρινάκος, ο Αντιπρόεδρος Α΄ κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Πέτρος Κουτσόπουλος και ο Ταμίας του Τ.Ο.Π. και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων κ. Βασίλης Τυλιγάδας. Από την τοπική  Ένωση Ξενοδόχων συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Μαμούσης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αλκιβιάδης Σπηλιόπουλος και ο Ταμίας κ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος.

Οι ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων και κατοικιών και η παραοικονομία που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτές, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και την απώλεια εσόδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος, η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις, η απουσία ενός εκσυγχρονισμένου ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό που θα προσέλκυε σημαντικές επενδύσεις στην χώρα μας, τα εργασιακά-ασφαλιστικά και η συνέχιση των προσπαθειών διατήρησης των επιδομάτων και λοιπών μισθοδοτικών διεκδικήσεων με στόχο την εργασιακή ειρήνη και διατήρηση των θέσεων εργασίας στην ξενοδοχειακή αγορά στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών, τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ο νέος φόρος διανυκτέρευσης που πρόκειται να επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ήταν πολλά από τα φλέγοντα θέματα της ατζέντας που συζητήθηκαν στην εν λόγω συνάντηση.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης όμως αποτέλεσε το ιδιαίτερα επιβαρυντικό ισχύον φορολογικό πλαίσιο αλλά και οι αρνητικές συνέπειες που μεσομακροπρόθεσμα θα προκύψουν από τη συνέχιση της εφαρμογής του στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς και στην επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σημαντικές ήταν οι πληροφορίες και η τεχνογνωσία που μετέφερε ο κ. Τάσιος στους παρευρισκόμενους, ως προς την λειτουργία και την επιτυχή επί σειρά ετών αναπτυξιακή πορεία του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής αλλά και τον τρόπο κατά τον οποίο το μοντέλο ανάπτυξής του θα προσέφερε σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης σε αντίστοιχους Οργανισμούς σαν τον Τ.Ο.Π., που δραστηριοποιούνται σε γεωγραφικές ενότητες όπως είναι η Πελοπόννησος.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κων/ος Μαρινάκος επεσήμανε ότι, παρότι η Πελοπόννησος είναι ένας προορισμός που διαθέτει εξίσου σημαντικούς τουριστικούς πόρους και ίσως σημαντικότερους από εκείνους των περιοχών της ανεπτυγμένης τουριστικά Ελλάδας, δεν έχει  κατορθώσει μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εμπλεκόμενους φορείς, να ενταχθεί στις περιοχές ποιοτικής και δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης, καθόσον ο τουρισμός ως δραστηριότητα έχει πολύ μικρή συμμετοχή στο τοπικό ΑΕΠ και στην απασχόληση. Αυτό εν μέρει οφείλεται στον υψηλό βαθμό εξάρτησης, πολλών περιοχών της Πελοποννήσου, από την εγχώρια αγορά η οποία κατά τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σε τρομακτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα δεν κατόρθωσε να αντισταθμιστεί από τον εισερχόμενο τουρισμό, είτε λόγω απουσίας σημαντικών υποστηρικτικών έργων υποδομών και αναδομών (αεροδρόμιο Τρίπολης συμπληρωματικού χαρακτήρα με αυτό της Καλαμάτας, λιμάνια, μαρίνες, ολοκλήρωση των αξόνων του οδικού δικτύου, σιδηρόδρομος κ.λπ.) και των ανεπαρκών εθνικών και περιφερειακών πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης που υιοθετήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, είτε λόγω της απουσίας ενός στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ικανού να υποστηρίξει μια ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική ανάγκη τόσο σε κεντρικό επίπεδο, η Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα σε έναν παράλληλο σχεδιασμό εστιασμένο στην ανάπτυξη των μειονεκτικών τουριστικών περιοχών της χώρας, αφετέρου σε Περιφερειακό επίπεδο κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου στρατηγικού σχεδιασμού, με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και η  ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: