Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Η πρώτη Στρατηγική νίκη του Τράμπ…

Του Κώστα Πρώιμου

Λοιδορήθηκε (δήθεν) για την εκκεντρικότητα της  πολύ-αμφιλεγόμενης προσωπικότητάς του όσο κανείς άλλος Πρόεδρος των ΗΠΑ, στο παρελθόν… Μια πλειάδα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ανά τον πλανήτη εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να  βάλλουν συστηματικά εναντίον του, σε μια ύψιστη προσπάθεια πολιτικής του αποδόμησης και όχι μόνο…


Στην «Ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου» της 22ης Δεκεμβρίου του 2017, είχαμε φιλοξενήσει άρθρο με τις εν τέλει έγκυρες διεθνείς οικονομικό-πολιτικές προβλέψεις (όπως θα διαπιστώσετε ακολούθως) του  πρώην προέδρου του ΑΧΕΠΑ Άναχαϊμ (ΗΠΑ)  κ. Κώστα Παπαδόπουλου, αναφορικά με την απαρχή της εφαρμογής της νέας  διεθνούς πολιτικής στροφής που θα επιχειρούσε ο Τράμπ, που αποσκοπεί στον σταδιακό επαναπατρισμό τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ…Η αρχή που θα σηματοδοτήσει τεράστιες αλλαγές στο ρου της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, ήδη γίνεται από τον Αμερικανικό κολοσσό της Apple,  όπως ανακοινώθηκε στο ακόλουθο δημοσίευμα από την εν λόγω εταιρεία προσφάτως, ενώ σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg, και άλλες Αμερικανικές πολυεθνικές του τομέα της  πληροφορικής και της τεχνολογίας αναμένεται να βαδίσουν προσεχώς στο ίδιο μονοπάτι, επανεπενδύοντας  σταδιακά στο εσωτερικό των ΗΠΑ περισσότερα από πεντακόσια δισεκατομμύρια δολάρια…
Η Αpple ανακοινώνει σχέδια για επαναπατρισμό πολλών δις

Η Apple ανακοίνωσε σχέδια για επαναπατρισμό δισεκατομμυρίων σε μετρητά απ το εξωτερικό και αναφέρει ότι ο νέος φορολογικός νόμος, θα την βοηθήσει να συνεισφέρει 350 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια. Σκοπεύει  να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας και να ανοίξει μια νέα πανεπιστημιούπολη.
Η Apple αναμένει να πληρώσει περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, για την ορδή των μετρητών που σχεδιάζει να φέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. (CNBC news)

Όσον δε αφορά τον Πρόεδρο κ. Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω της επισήμου φορέα του στο διαδίκτυο  το ακόλουθο σχόλιο «Υποσχέθηκα ότι οι πολιτικές μου θα επιτρέψουν σε εταιρείες όπως η Apple να φέρουν τεράστια ποσά πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ωραίο εκ μέρους της  Apple να πραγματώσει αυτή την  κίνηση ως αποτέλεσμα των TAX CUTS. Τεράστια νίκη για Αμερικανούς εργαζόμενους και τις ΗΠΑ!»Έχει ο καιρός Γυρίσματα … Ο κύβος ερρίφθη!
Του Κώστα Παπαδόπουλου*

Στην συνέντευξη «Μακάρι να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Τράμπ», η οποία δημοσιεύτηκε από την «Ενημέρωση  της Περ.Πελοποννήσου» στις  31-01-2017, ετέθη το ερώτημα… «Ο Τράμπ είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Νέα Υόρκη… Άρα, μαζί του στις μπίζνες δεν «παίζεις»… Δεν «χαρίζεται» και δεν συνηθίζει να «παίρνει αιχμαλώτους»...»
Και η σχετική απάντηση ήταν: «...Εκτιμώ πως θα μαζέψει τεράστια κεφάλαια πίσω στην Αμερική …Θα τροποποιήσει τους νόμους, ώστε οι ΗΠΑ να αποτελούν το πλέον φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις… Στην ουσία, αν φορολογήσει με δέκα τοις εκατό αντί για πενήντα (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) τα μερικά τρισεκατομμύρια που στοιβάζονται σε τράπεζες του εξωτερικού και της Ευρώπης, ασφαλώς τότε το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Φυσικά, θα προνοήσει ώστε τα εισερχόμενα κεφάλαια να μην «παρκάρουν», αλλά να επενδυθούν σε νέες παραγωγικές υποδομές… Με άλλα λόγια θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή του επιχειρηματία στο χώρο του… Μα όταν δήλωσαν οι Γερμανοί: «αυτός είναι πόλεμος» απευθυνόμενοι στον Τράμπ και τις όποιες ανατρεπτικές αλλαγές εξωτερικής πολιτικής αυτό ακριβώς «φωτογράφιζαν», αν και πολλοί δεν το «έπιασαν» χαρακτηρίζοντας την επίμαχη δήλωση της Γερμανικής Κυβέρνησης, ως ρητορική…»
Πολλοί τότε ... «οι εντός των Τειχών»  απεφάνθησαν,  ότι ο  κ.Tράμπ είναι απλά ένας «φαφλατάς-εγωκεντρικός» ο οποίος δεν θα υπάρχει στο προσκήνιο λίαν συντόμως, όμως διαψεύστηκαν…
Ένας  χρόνος Προεδρικής θητείας  ήδη πέρασε, και την περασμένη Τετάρτη,  η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Πρόεδρου των ΗΠΑ κ. Tράμπ,  το πρώτο νομοσχέδιο συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης εδώ και 31 χρόνια.
Το .. Δια Ταύτα; 1,5-2,0 τρισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο  2018-2025/27 σε φόρο-ελαφρύνσεις Ιδιωτών και Επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο περιορίζει οριστικά τους συντελεστές φορολογίας εταιρειών ενώ τους ατομικούς  προσωρινά έως το 2025.  Η μέση φορολογική ελάφρυνση εκτιμάται ότι θα είναι $ 1.600-$ 2.000 ανά έτος για μια μεσαία οικογένεια εισοδήματος τεσσάρων. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής εμειώθη κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε 21% από 35% ενώ επιτρέπει την πλήρη εξόφληση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων αντί να απαιτείται η απόσβεσή τους με την πάροδο χρόνου-5ετιας. Όσον αφορά  δε τα  επαναπατριζόμενα κέρδη εταιριών από το εξωτερικό το νομοσχέδιο προβλέπει φορολόγηση με 15,5% για μετρητά και ισοδύναμα και 8% για επανεπενδυθέντα κέρδη. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ κατέχουν κερδη 3.1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό ενώ η Moody’s στα 1,4 τρισεκατομμύρια. π.χ. από τις 30 Σεπτεμβρίου, η Apple Inc.  κατέχει 252,3 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε φορολογικά αναβαλλόμενα κέρδη από το εξωτερικό, το 94% των συνολικών μετρητών και των εμπορεύσιμων τίτλων, ενώ περί τα 160  δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά αναβαλλόμενα κατέχουν οι φαρμακευτικές εταιρίες των ΗΠΑ .
Αλλά το μέγα “Διεθνές Πολιτικό Γεγονός” και ο απόηχος της φορολογικής  μεταρρύθμισης των ΗΠΑ είναι ότι υπάρχουν περίπου  1,4 (εκτιμηση της Moody’s) έως 3,1 (εκτίμηση Goldman Sachs) τρισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες που έχουν κατατεθεί  σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς εδώ και χρόνια για να αποφύγουν τον εταιρικό φόρο 35% που θα τους επιβαλλόταν εάν επέστρεφαν τα κεφάλαια στις ΗΠΑ. Φυσικά, το να γυρίσουν τα 1,4 έως 3,1  τρισεκατομμύρια δολαρίων πίσω  αποτελούν κρίσιμη συνιστώσα του νομοσχεδίου κ. Tράμπ καθώς οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Gary Cohn και Steve Mnuchin έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο επαναπατρισμός των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για καλή χρήση, ήτοι κατασκευή εργοστασίων και δημιουργία θέσεων εργασίας για Αμερικανούς εργαζόμενους.

Έχει ο καιρός … Γυρίσματα; ... Ο κύβος ερρίφθη!

«Φαντασθείτε το πιθανό Μέλλον», εάν είστε δε και Τραπεζικοί ακόμη καλύτερα. 1,5 έως 3.1 τρισεκατομμύρια δολάρια να αλλάζουν χώρα, τράπεζες και τραπεζικό λογαριασμό  και  πολύ πιθανώς να συνεπικουρούνται και από αθρόα εκροή ιδιωτικών κεφαλαίων από ξένες χώρες  προς τις ΗΠΑ.

*Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος είναι Ελληνοαμερικανός Σπαρτιατικής καταγωγής και  πρώην στέλεχος της JPL-NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: